Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΤΟ Ε.Κ ΝΑΟΥΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝ.ΚΛΩ.

Από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Την Τρίτη 19 Απρίλη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που ζήτησε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο ΚΛΩΘΩ στο Υπουργείο Εργασίας, παρουσία της νέας Γραμματέας του Υπουργείου, κας Στρατινάκης Άννας, για τα προβλήματα των εργαζομένων της ΕΝ-ΚΛΩ. Με βάση το αίτημα του Εργατικού Κέντρου στη σύσκεψη παρευρέθηκε και ο κ. Μουσουλίδης, πρόεδρος του ομίλου.
Το Εργατικό Κέντρο έθεσε τα εξής:

Οι 180 εργαζόμενοι στην περιοχή μας είναι απλήρωτοι από το Μάρτη του 2009 και κανένα εργοστάσιο δε λειτουργεί, ενώ ο όμιλος έχει χρηματοδοτηθεί από το 2004 και μετά με 125 εκ. ευρώ (τα περισσότερα με κρατικές εγγυήσεις).
Οι εργαζόμενοι ζουν ένα δράμα, φορολογούνται για εισόδημα που δεν έχουν πάρει. Ο όμιλος οφείλει περίπου 300.000€ και στον ΟΑΕΔ Νάουσας που δεν έχει καταβάλει καθώς και σε μια σειρά προμηθευτές που απειλούν με πτώχευση.
Επιβεβαιώθηκε η θέση του Εργατικού Κέντρου ότι ο όμιλος ζητά δάνεια για να κλείσει εργοστάσια και να κάνει απολύσεις. Συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τους απλήρωτους εργαζόμενους και ζητά νέες χρηματοδοτήσεις.
Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν παρεμβαίνει για μη καταβολή μισθών και δώρου Πάσχα, παρότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα, γιατί οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Το Γενάρη του 2010 σε παρόμοια διαδικασία στο Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο ζήτησε από τον όμιλο να ορίσει πρόγραμμα πληρωμών, αυτό όμως δεν έγινε ποτέ. Μετά την άρνηση του ομίλου να πληρώσει, το Εργατικό Κέντρο ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για την πληρωμή των εργαζομένων, την καταβολή 1000 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους της ΕΝ-ΚΛΩ, την ένταξή τους στον ΟΑΕΔ για 18μηνη επιδότηση και τη θεώρηση του ατομικού βιβλιαρίου ασθενείας σε όλους τους απολυμένους - άνεργους κλωστ/ργούς που δεν είναι ασφαλισμένοι λόγω ανεργίας.

Ενημέρωσε τη νέα Γραμματέα του Υπουργείου πως είναι αδιανόητο να ‘χει πάρει ο όμιλος από το 2004, 125 εκ. ευρώ και σήμερα να μη λειτουργεί ούτε ένα «αδράχτι» με τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Η κα Στρατινάκη δέχτηκε:Να δοθούν άμεσα 1000€
Να εξεταστεί η περίπτωση 18μηνης επιδότησης των εργαζομένων
Να θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας των απολυμένων – ανέργων κλωστ/ργών.
Επίσης η αντιπροσωπία των συνδικαλιστών (Εργατικού Κέντρου, ΚΛΩΘΩ, Ομοσπονδίας Κλωστ/ργών) ενημέρωσε το Υπουργείο πως η περιουσία του ομίλου είναι υποθηκευμένη στις τράπεζες και ο όμιλος είναι αντιμέτωπος καθημερινά με αιτήσεις πτώχευσης από μια σειρά εταιρείες, προμηθευτές κλπ, ενώ την Τετάρτη 27 Απρίλη εκδικάζεται αίτηση κατάσχεσης εργοστασίου στην Κομοτηνή.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί όλους τους εργαζόμενους:Πέμπτη 28 Απριλίου, 7.00 μμ στο Σείριος: εκδήλωση – συζήτηση με αφιέρωμα στο Ρίτσο, βίντεο για την Πρωτομαγιά και φωτογραφικό υλικό.
Κυριακή 1 Μάη, 9.30πμ συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο
Τετάρτη 11 Μάη στην απεργιακή κινητοποίηση".

Επίσης το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας με απόφασή του καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει στις 4.30μμ από Εργατικό Κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: