Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Η Διαμαντοπούλου, ο Τσόμσκι και η επιστολή...

Σε μια επιστολή στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ο κ. Αλεξιος Δημ. Παπασταύρου, δικηγόρος Αθηνών, μετέφερε τα όσα διαμείφθεισαν μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας του με τον Νόαμ Τσόμσκι, έναν από αυτούς που συνυπέγραψαν την έκκληση των ξένων Πανεπιστημιακών σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν τα ....
ελληνικά πανεπιστήμια από τον νόμο Διαμαντοπούλου. Ο κ. Παπασταύρου περιγράφει την αντίδραση του κ. Τσόμσκι σχετικά με την έκκληση αυτή και αφήνει να εννοηθεί πως, από όσο συμπεραίνει εξ αυτής, μάλλον κατά λάθος έχει υπογράψει ο διάσημος γλωσσολόγος, ή και καθόλου.

Η επιστολή αυτή κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο, έγινε αντικείμενο σχολιασμού σε συζητήσεις και κοινωνικά μέσα και προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων. Η πιο αξιοσημείωτη είναι εκείνη του υπουργείου Παιδείας. Στο επίσημο ιστολόγιο του υπουργείου Παιδείας υιοθετείται η πιο ακραία από τις πιθανές ερμηνείες της αλληλογραφίας Παπασπύρου - Τσόμσκι, ότι δηλαδή ο καθηγητής του MIT ουδέποτε υπέγραψε το κείμενο:

"...Σύμφωνα με την επιστολή του δικηγόρου κ. Αλέξιου Δ. Παπασταύρου, που δημοσιεύει σήμερα η 'Καθημερινή της Κυριακής', ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός από το MIT κ. Νόαμ Τσόμσκι ουδέποτε υπέγραψε το κείμενο υπογραφών κατά του νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μέσω του blog Support Greek Academia...".

Η κ. Διαμαντοπούλου έχει επίσης στείλει επιστολή με την οποία επιπλήττει ουσιαστικά τους ξένους πανεπιστημιακούς που επέτρεψαν στους εαυτούς τους να παρασυρθούν από την προπαγάνδα των Ελλήνων εχθρών του νομοσχεδίου. Το υπουργείο είναι επί ποδός πολέμου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τεράστιες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Παρόλα αυτά κάποιος από το υπουργείο θα μπορούσε να έχει ρωτήσει απευθείας τον κ. Τσόμσκι σχετικά με το τι έχει υπογράψει και τι όχι, προκειμένου να μην υπάρχουν αμφιβολίες, πριν καταγγείλει τους οργανωτές της συλλογής υπογραφών, ουσιαστικά ως πλαστογράφους. Αυτό άλλωστε κάναμε κι εμείς:

Επικοινωνήσαμε ηλεκτρονικά με τον καθηγητή Τσόμσκι στην (δημόσια διαθέσιμη) ηλεκτρονική του διεύθυνση στο MIT, προκειμένου να διευκρινίσουμε τι είχε συμβεί. Παρότι ο κ. Τσόμσκι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στη συζήτηση περί τα πανεπιστημιακά της Ελλάδος, για προφανείς λόγους, του θέσαμε υπόψη την ανάρτηση του υπουργείου που περιείχε τον ισχυρισμό πως δεν έχει υπογράψει το κείμενο του Support Greek Academia και διαβεβαίωσε τον εδώ υπογράφοντα πως έχει όντως υπογράψει το εν λόγω κείμενο και πως δεν έχει αναιρέσει και δεν αναιρεί την υπογραφή του από αυτό.

Αυτά έχουν διαμειφθεί μέσω ιδιωτικών e-mail. Για του λόγου του αληθές, το υπουργείο μπορεί, όπως θα όφειλε να είχε κάνει εξαρχής από τη στιγμή που ετίθετο αμφιβολία για τη "γνησιότητα" οιασδήποτε υπογραφής, να απευθυνθεί στον ίδιο, καθώς φανταζόμαστε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να απαντήσει σχετικά.

Μιχάλης Παναγιωτάκης
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: