Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΜΠΑΚΑΛΗΔΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

-Παρέμβαση

Σ
ε μείζον θέμα τείνει να εξελιχθεί το θέμα της συγχώνευσης και της συνεπακόλουθης κατάργησης του Γυμνασίου Τρικάλων μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε περιορισμό δαπανών στην εκπαίδευση βαφτίζοντας την παρέμβαση ως εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πήρε μια σαφή εντολή, να...κλείσει ένα σχολείο στην περιοχή και το έκανε με καθαρά λογιστικό τρόπο. Είδε ότι έχει τους λιγότερους μαθητές και υπέγραψε την ληξιαρχική πράξη της κατάργησής του. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και ως εκ τούτου θεωρώ άκρως λαϊκιστικό και προκλητικό για τον κοινό νου την προσπάθεια ορισμένων κουτοπόνηρων που νομίζουν ότι είναι έξυπνοι να βιάσουν τη λογική και τον κοινό νου. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που υλοποιείται στην εκπαίδευση και αυτή είναι ο αντίπαλος όσων σκέφτονται και αντιδρούν στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων. Εξ άλλου ο βουλευτής Τόλκας το είπε καθαρά την προηγούμενη εβδομάδα «οι συγχωνεύσεις περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμά μας».

Τ
ο θέμα λοιπόν είναι με πια λογική θα συνταχθεί κάποιος. Θα συνταχτεί με τη λογική του υπουργείου και η οποία προτείνει κλείσιμο σχολικών μονάδων θεωρώντας, αυθαίρετα είναι η αλήθεια, ότι 70-80 μαθητές είναι λίγοι και απαιτούνται μεγάλες σχολικές μονάδες; Ή θα συνταχθεί με τη λογική που λέει ότι πρέπει παντού να υπάρχουν σχολεία, έστω και ολιγομελή με όλους τους καθηγητές στα βασικά μαθήματα αλλά και στις ειδικότητες; Θα πει κάποιος, είναι πολυτέλεια αυτό σε καιρό κρίσης. Αν θεωρούμε την παιδεία πεδίο άσκησης λογιστικής πολιτικής τότε προφανώς ανήκουμε σε διαφορετικά στρατόπεδα, τόσο πολιτικά όσο και ιδεολογικά.


Η
δική μου θέση είναι ευθεία και σαφής. Τα σχολεία, τόσο τα δημοτικά όσο και τα Γυμνάσια πρέπει να υπάρχουν παντού στη χώρα ώστε να εξυπηρετούνται μια σειρά παιδαγωγικοί και εκπαιδευτικοί όσο και κοινωνικοί λόγοι. Είναι προφανές τι εξυπηρετεί ένα σχολείο όταν δουλεύει σωστά σε μια περιοχή μικρή που εν τέλει δεν διαθέτει άλλο πνευματικό πόλο. Η λογική που προκρίνω προσωπικά είναι ότι δεν κλείνει κανένα σχολείο στο όνομα οποιασδήποτε μεταρρύθμισης. Το σχολείο κλείνει από μόνο του, όταν παύoυν να υπάρχουν μαθητές και οι γονείς μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία. Απλά πράγματα.


Σ
υνεπώς, η πρόταση της παράταξης Γκιόνογλου, να κλείσει το Γυμνάσιο Πλατέος, είναι πέρα για πέρα επικίνδυνη και εξυπηρετεί μικροκομματικούς και ψηφοθηρικούς λόγους. Δε μεταφέρεται μια σχολική δομή αλλού γιατί πρέπει να κάνουμε το κέφι σε πολιτικούς ή κομματικούς φίλους και εν δυνάμει ψηφοφόρους. Δεν είναι επιχείρηση το σχολείο, το γυμνάσιο Πλατέος εν προκειμένω, να το μεταφέρουμε στο διπλανό οικόπεδο διότι δε συμφέρει. Αν τίθεται θέμα χωρητικότητας τότε η πολιτεία να βρει πόρους για να κατασκευάσει επιπλέον αίθουσες. Κι αν η «συγκατοίκηση» Γυμνασίου και Λυκείου είναι αδύνατη τότε να κατασκευαστεί νέο κτήριο και όχι να μετακομίσει στο διπλανό χωριό για να ικανοποιηθεί η κομματική μας πελατεία.


Τ
ο σχολείο στα Τρίκαλα πρέπει να παραμείνει και να ενδυναμωθεί τόσο από άποψης προσωπικού όσο και μαθητών των γύρω περιοχών που θα ήθελαν να φοιτήσουν εκεί. Είναι αδιανόητο για μια «σοσιαλιστική» πολιτεία να θέτει με εκβιαστικό τρόπο το δίλημμα «ή έχεις δύναμη πάνω από 150 μαθητές ή κλείνεις». Κατανοώ την προσπάθεια της παράταξης Γκιόνογλου και ιδιαίτερα αυτών των συμβούλων που πήραν στην πλάτη τους το θέμα. Νομίζουν ότι με την μπακαλίστικη πρόταση που έκαναν και η οποία εξυπηρετεί μόνο τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς τους, δηλαδή την φθορά του Δημητριάδη και την προσπόριση Τρικαλινών ψήφων για τις …επόμενες εκλογές θα καταφέρουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις.


Η
ουσία της πρότασης δεν κάνει τίποτα άλλο από το να δίνει πολιτικό άλλοθι στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική των συγχωνεύσεων. Τι μας λένε ουσιαστικά; Μας λένε να κλείσει ένα σχολείο που λειτουργεί εξήντα χρόνια τώρα. Και τι κατάφεραν μ΄ αυτή τη πρόταση; Να φέρουν στα χαρακώματα δυο χωριά. Δεν είναι τυχαίο ότι όσες ανακοινώσεις έβγαλε μέχρι τώρα η παράταξη Γκιόνογλου, ο συγγραφέας τους τονίζει ότι το Υπουργείο είχε όλη την καλή διάθεση να συνομιλήσει και να ακούσει τους ΟΤΑ και το δήμο Αλεξάνδρειας εν προκειμένω, αλλά ο Δημητριάδης φταίει που δε συνομίλησε και έκλεισε το σχολείο. Ή είναι αφελείς και πιστεύοουν ότι τους ψήφισαν πολίτες με περιορισμένο IQ ή θεωρούν τον εαυτό τους πολύ έξυπνο για να νομίζουν ότι μπορούν να δουλέψουν τον κόσμο.


Ε
ίναι προφανής η έγνοια του συγγραφέα των ανακοινώσεων της παράταξης Γκιόνογλου να βγάλει λάδι το Υπουργείο Παιδείας και το ΠΑΣΟΚ. Έλα όμως ντε που το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που κλείνει τα σχολεία. Έλα όμως που το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που υλοποιεί Μνημόνια και έχει φέρει ως κυβερνήτες της χώρας τους υπαλλήλους του ΔΝΤ. Μπορούν να σηκώσουν τη σημαία της αύξησης των δαπανών για την Παιδεία οι σοσιαλιστές της παράταξης Γκιόνογλου και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας μαζί τους; Μπορούν να απαιτήσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία μας όπως σήμερα είναι φτιαγμένα με πλήρη οδηγό σπουδών και καθηγητές για όλες τις ειδικότητες και να πάψουν να βλέπουν την εκπαίδευση με το μάτι του λογιστή; Μπορούν να δουν και πέρα από όσο τους επιτρέπει η κομματική λογική και υποταγή και να σηκώσουν τη φωνή τους να φωνάξουν ότι δε θα επιτρέψουν τον αφανισμό των χωριών και την ισοπέδωση των πάντων που υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ; Αν το κάνουν τότε προφανώς δε θα είναι ΠΑΣΟΚ αλλά θα περάσουν στην άλλη πλευρά, τη δική μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: