Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΕΡΜΙΟΥ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ

Η Αστική Εταιρία Ανάπτυξης Βερμίου όρους με αφορμή την απόφαση των τριων υπουργείων για εγκατάσταση λατομείου της ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Είμαστε καταγγελτικά και μετωπικά αντίθετοι σε όσα η εταιρία «ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» φέρεται να σχεδιάζει για το κερδοφόρο επιχειρηματικό της μέλλον στις πλάτες των παιδιών μας. Παντελώς άγνωστοι στο νομό μας η εταιρία και οι άνθρωποι της, εικάζεται ότι αποτελεί δαιδαλώδες παρακλάδι πολυεθνικών συμφερόντων που εν είδει ακρίδων σημάδεψαν τη «χουάρα μουσιάτα», την αγαπημένη μας γη.
Οραματίζονται λατομεία ανθρακικού ασβεστίου έκτασης 542 στρεμμάτων στην αμιγώς ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ, πλάι στο ελκυστικότερο οροπέδιο το Βερμίου και της Μακεδονίας. Μια ματιά και μόνο στις πληγωμένες πλαγιές των λατομείων της Κουμαριάς και στις αναποκατάστατες επεμβάσεις των λατομείων Καστανιάς, αρκεί για να αντεπιχειρηματολογήσει βάσιμα κανείς και στη σκέψη ακόμη μιας ανάλογης εγκατάστασης – υπονόμευσης του βιοποίκιλου παράγοντα αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου μας.
Επί παραδείγματι και για να καταστεί αντιληπτή η τάξη μεγέθους, η βομβαρδισμένη εικόνα που εμφανίζει ο μαρμαρικός λατομικός χώρος (άλλως κρανίου τόπος) στο αριστερό της οδού ανόδου προς Καστανιά είναι έκτασης μόλις 90 στρεμμάτων. Τουλάχιστον πενταπλάσια οικολογική καταστροφή προετοιμάζεται και ενωμένοι οι πολίτες οφείλουμε να συστρατευθούμε άμεσα και καίρια, ενάντια σε τούτο τον πόλεμο των συμφερόντων. Θυμίζουμε τέλος ότι η φυσική ροή των Βερμίων υδάτων, υδρεύουν αποκλειστικά την πόλη και τον κάμπο μας, με σημαντικότατες τις πηγές του Αξογιού.
Η πιθανολογούμενη εγκατάσταση του σχεδιαζόμενου αειφόρου νεκρότοπου θα βρίσκεται υπερκείμενη των πηγών της πόλης. Αν αυτό δεν λέει τίποτε στους απρόσωπους και ψυχρόαιμους επενδυτές, ομιλεί στις ψυχές των οικογενειών μας, στην ιστορία και το αύριο μας Συναγερμός συμπολίτες. Πόλεμος Βεροιείς.
*Υπογράψτε κι εσείς στην καμπάνια του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολίβαδου εδώ: http://www.xirolibavo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: