Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Πολλές φωνές, λαϊκισμός χωρίς ουσία

-Για την ποιότητα του νερού και την ΕΔΑΝΑΛ ο λόγος

Η συζήτηση για την ποιότητα του νερού κυριάρχησε για μια ακόμη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξάνδρειας. Πολίτες, με αίτημα-καταγγελία, επεσήμαναν στη δημοτική αρχή ότι το νερό που πίνουν έχει προβλήματα, αφού συχνά εμφανίζονται στα ποτήρια τους φερτά υλικά (χόρτα, πρασινάδες κλπ) ενώ από την άλλη πλευρά, η παράταξη που διοικεί το δήμο παρουσίασε μια σειρά από αναλύσεις που δείχνουν ότι το νερό είναι κατάλληλο. Το θέμα απασχόλησε το σώμα, μετά την εισαγωγή του ως εκτάκτου στην ημερήσια διάταξη από τη διοίκηση του δήμου. Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισήγηση των κατοίκων που διαμαρτύρονται, η οποία εκφράστηκε από τον κ. Παπαδήμα, που έχει πάρει το ζήτημα πάνω του χωρίς να μπορεί να εξηγήσει κανείς το πάθος του.
Ο κ. Παπαδήμας υποστήριξε ότι συχνά διαπιστώνει την ύπαρξη φερτών υλικών στο νερό που πίνει, που καθιστούν την ποιότητα του ακατάλληλη. Θέση πήραν άλλοι δυο δημότες (Αλευράς, Τσιάπλας), οι οποίοι άσκησαν κριτική στη δημοτική αρχή.
Στην απάντησή του ο δήμαρχος Μπάμπης Γκιόνογλου δέχθηκε ότι κάποιες φορές το νερό παρουσίασε θολότητα και αντέκρουσε την κριτική που του ασκήθηκε τονίζοντας ότι το δίκτυο ύδρευσης είναι παλαιό και δεν υπάρχει, στην παρούσα φάση, η οικονομική δυνατότητα αντικατάστασής του.
Ο κ. Γκιόνογλου μάλιστα, δήλωσε, ότι η δημοτική αρχή καταβάλει προσπάθειες και λαμβάνει νερό από τις πηγές του Βερμίου, ωστόσο υπάρχουν εποχές, όπως το καλοκαίρι, που και οι δήμοι Βέροιας και Νάουσας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ποσότητα.
Περισσότερες απαντήσεις για το θέμα έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ Κώστας Ναλμπάντης, ο οποίος δήλωσε ότι γίνονται μια σειρά από – μικροβιολογικές, υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, βαρέων μετάλλων, οσμής, γεύσης – που δείχνουν όλες ότι το νερό είναι κατάλληλο για πόση κι έθεσε στη διάθεση και των δημοτικών συμβούλων αλλά και των κατοίκων τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων.
Όσον αφορά στη θολότητα και την εμφάνιση φερτών υλικών, ο κ. Ναλμπάντης υποστήριξε ότι εμφανίζονται μόνο όταν υπάρχει διακοπή νερού για να αποκατασταθεί μια βλάβη ή όταν υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Τόνισε όμως, ότι το φαινόμενο δεν διαρκεί πολύ, 5-10 λεπτά, μετά την επιστροφή του νερού.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ υπογράμμισε ακόμη ότι οι υδατόπυργοι καθαρίζονται και σύντομα θα τοποθετηθούν φίλτρα.
Από τις παρατάξεις της μειοψηφίας ο κ. Γκαβαρδίνας τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό και γι αυτό ξεσηκώθηκαν οι δημότες ενώ ο κ. Παράσχος δήλωσε ότι ο δήμος θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των δημοτών.
Ο προϋπολογισμός της ΕΔΑΝΑΛ
Κριτική για το χρέος της Δημοτικής Επιχείρησης (ΕΔΑΝΑΛ) άσκησαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας στον πρόεδρό της Β. Μιχαλακάκη στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο κ. Γκαβαρδίνας δήλωσε ότι το χρέος ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ευρώ και πρόσθεσε ότι άρει την εμπιστοσύνη που εξέφρασε πέρσι προς τη διοίκηση της επιχείρησης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Δ. Παράσχου.
Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε ότι το χρέος αυξήθηκε από το παθητικό των πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και από δαπάνες της επιχείρησης όπως οι μισθοί υπαλλήλων ΑΜΕΑ και από το γεγονός ότι η ΕΔΑΝΑΛ κάνει έργο πολλαπλάσιο των χρημάτων που εκχωρούνται σ΄ αυτή από τον δήμο.
Στο Δήμο οι υπάλληλοι ΑΜΕΑ
Στην υπηρεσία του δήμου μεταφέρθηκαν εννέα υπάλληλοι ΑΜΕΑ που ήταν ενταγμένοι στη Δημοτική Επιχείρηση. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, με την παρατήρηση του κ. Γκαβαρδίνα ότι η υπηρεσία θα πρέπει να είναι προσεκτική για να μην αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της ΕΔΑΛ εξαιτίας του υψηλού αριθμού υπαλλήλων.
Δενδροφύτευση
Σε δενδροφύτευση θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες ο δήμος Αλεξάνδρειας. Το θέμα έγινε γνωστό από την αντιδήμαρχο, την κ. Βουλγαροπούλου, μετά από ερώτημα του κ. Μοσχόπουλου. Συγκεκριμένα, ο δήμος έλαβε 80 δένδρα από το δασαρχείο, θα προμηθευτεί άλλα 300 και στις 13 Μαρτίου, σε συνεργασία με τα Σχολεία θα πραγματοποιήσει τη δενδροφύτευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: