Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ- Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, με θέμα "δαπάνες μισθοδοσίας Σχολικών Φυλάκων". Πιο συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,Από τα σοβαρά και άμεσα προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας, είναι η πληρωμή των δαπανών μισθοδοσίας των Σχολικών Φυλάκων, οι οποίοι προσελήφθηκαν με σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και στη συνέχεια μονιμοποιήθηκαν με βάση το Π.Δ. 164/2004 το 2007. Κατά το πρώτο διάστημα της μονιμοποίησής τους, οι δαπάνες μισθοδοσίας καλύπτονταν εξ? ολοκλήρου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις Σας. Τους τελευταίους όμως μήνες, αυτές οι χρηματοδοτήσεις έπαψαν να αποστέλλονται στους Δήμους μας, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν επιβαρυνθεί οι Προϋπολογισμοί των παρακάτω Δήμων ως εξής: - Δήμος Αλεξάνδρειας: 10 εργαζόμενοι 400.000 ευρώ
- Δήμος Βέροιας: 26 εργαζόμενοι 700.000 ευρώ
- Δήμος Νάουσας: 7 εργαζόμενοι 250.000 ευρώ.
Επίσης πρόσφατα κοινοποιήθηκαν σχετικές Δικαστικές Αποφάσεις, με τις οποίες οι ανωτέρω εργαζόμενοι δικαιώθηκαν περαιτέρω ποσά, τα οποία συνολικά αγγίζουν 500.000 ευρώ για τους τρεις Δήμους και αφορούν αναδρομικά, επιδόματα κλπ. για το προ της μονιμοποίησής τους χρονικό διάστημα απασχόλησης. Μετά την κοινοποίηση των αποφάσεων, απειλούνται κατά των Δήμων, κατασχέσεις για την πληρωμή των επιδικασθέντων ποσών. Tα ήδη πενιχρά έσοδα των Δήμων, δεν αντέχουν αυτή τη σημαντική οικονομική επιβάρυνση, αν και έχουν προϋπολογισθεί οι αντίστοιχες δαπάνες, καθόσον υπήρχε η διαβεβαίωση από το Υπουργείο ότι αυτές θα καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Tο σοβαρό αυτό ζήτημα ταλανίζει όχι μόνο τους τρεις Δήμους, αλλά το σύνολο των Δήμων της χώρας, που απασχολούν Σχολικούς Φύλακες.
Tα ποσά, τα οποία ήδη έχουν πληρώσει από τα Ίδια Έσοδα οι Δήμοι προορίζονταν για προϋπολογισμένες δαπάνες, (λειτουργικές δαπάνες, προμηθευτές κλπ.) καθώς επίσης και για διάφορα έργα στερώντας αυτά, από τους δημότες.
1. ΕΠΕΙΔΗ σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Κώδικα 3463/2006 αρθ.158 παρ 1β. οι κάθε είδους αποδοχές του προσωπικού συνιστούν υποχρεωτικές δαπάνες για τους ΟΤΑ α΄ βαθμού. 2. ΕΠΕΙΔΗ η ως άνω κατάσταση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο, τόσο τους σχολικούς φύλακες και τις οικογένειες τους στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα δυο μηνών καθώς και αναδρομικά επιδικασμένων, όσο και στους Δήμους, οι οποίοι με τα πενιχρά τους έσοδα καλούνται να καλύψουν την δαπάνη της μισθοδοσίας τόσων εργαζομένων που εσείς έχετε προσλάβει.
ΕΡΩΤΑΤΕ λοιπόν ο Υπουργός
Προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες έτσι ώστε να
1. Να γίνει η άμεση απόδοση των δεδουλευμένων καθώς επίσης και των αναδρομικών επιδομάτων κ.τ.λ. στους εργαζομένους, όπως προέκυψαν από τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις.
2. Να υπάρξει ρύθμιση ώστε οι δαπάνες μισθοδοσίας των εργαζομένων (σχολικοί φύλακες) να καλύπτονται στο σύνολό τους από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: