Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Το ΒΒC καταγγέλλει την ΕΛ.ΑΣ. ότι έδειρε τουρίστες

«Οι τουρίστες που κρατήθηκαν από την Ελληνική Aστυνομία ως παράνομοι μετανάστες» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του BBC σύμφωνα με το οποίο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών, άνδρες της αστυνομίας χτύπησαν τουλάχιστον δύο τουρίστες, θεωρώντας ότι ήταν και
αυτοί μετανάστες…

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του
BBC:

«Η Ελληνική Αστυνομία έχει εντείνει τις προσπάθειες της για σύλληψη παράνομων μεταναστών τους τελευταίους μήνες, εξαπολύοντας μια νέα επιχείρηση που ελέγχει τα χαρτιά των ανθρώπων, που μοιάζουν ξένοι. Όμως έχουν μαζέψει και τουρίστες στις «σκούπες» και τουλάχιστον δύο, έχουν χτυπηθεί άσχημα.

Όταν τον Κορεάτη backpacker Hyun Jung, σταμάτησε στον δρόμο,στο κέντρο της Αθήνας, ένας ψηλός βρώμικος άνθρωπος, που μιλούσε ελληνικά, ο τουρίστας σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι κάποιο είδος απάτης και έτσι απέρριψε τον άνθρωπο ευγενικά και συνέχισε το δρόμο του.
Λίγες στιγμές αργότερα, τον σταμάτησαν και πάλι, αυτή τη φορά,ένας άνθρωπος με στολή και του ζήτησε τα έγγραφά του. Αλλά ως έμπειρος ταξιδιώτης, ήταν επιφυλακτικός.
Η Ελλάδα ήταν η 16η στάση του, σε ένα αξίδι που κάνει σε όλο τον κόσμο, το οποίο κρατάει δυο χρόνια και συχνά έχει προειδοποιηθεί για κάποιους που ντύνονται με ψεύτικες στολές, για να βγάλουν χρήματα από backpackers και έτσι ενώ παρέδωσε το διαβατήριό του, ζήτησε επίσης από τον άνθρωπο, να του δείξει την ταυτότητα της αστυνομίας.

Αντ 'αυτού, λέει ο Jung, έλαβε μια γροθιά στο πρόσωπο.


Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο ένστολος και ο συνεργάτης του με τα πολιτικά- ο άνθρωπος που είχε προσεγγίσει εκ πρώτης τον Jung - τον ρίξανε κάτω στο έδαφος και τον κλωτσούσαν, σύμφωνα με τον κορεάτη
"Ήμουν πολύ φοβισμένος», λέει.
Ήταν μόνο όταν του πέρασαν χειροπέδες και τον έσυραν 500 μέτρα πάνω στο δρόμο για το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, που κατάλαβε ότι στην πραγματικότητα τον συνέλλαβαν.

Ο Jung λέει ότι έξω από το τμήμα, ο ένστολος αστυνομικός, χωρίς κανενός είδους προειδοποίηση, γύρισε και πάλι σε αυτόν, χτυπώντας τον στο πρόσωπο.

«Υπήρξε κόσμος που είδε τι συνέβη, όπως και ο άνθρωπος ο οποίος εργάζεται στο κατάστημα απέναντι από το αστυνομικό τμήμα, αλλά ήταν πολύ φοβισμένοι για να με βοηθήσουν», μας λέει.


Μέσα στο αστυνομικό τμήμα, ο Jung λέει ότι δέχθηκε επίθεση για τρίτη φορά, στο κλιμακοστάσιο τώρα, όπου δεν υπήρχαν άνθρωποι ή φωτογραφικές μηχανές.

"Μπορώ να τους καταλάβουν που μου ζήτησαν ταυτότητα, θα μπορούσα ακόμη, μέχρι έναν βαθμό να τους δικαιολογήσω που με χτύπησαν στην αρχη. Αλλά γιατί συνεχίζουν να με χτυπάνε ενώ ήμουν δεμένος με χειροπέδες;" ρωτάει.

Ο Jung κρατήθηκε μαζί με μετανάστες από την Αφρική και την Ασία, που είχαν συλληφθεί, ως μέρος της αντι-μεταναστευτικής επιχείρησης της αστυνομίας, με το όνομα Ξένιος Δίας, περιέργως, από το όνομα του αρχαίου έλληνα θεού της φιλοξενίας.
Η επιχείρηση έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το κύμα της παράνομης μετανάστευσης, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει το πρόσωπο του κέντρου της πόλης της Αθήνας.
Θεωρείται ότι έως και το 95% των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φθάνουν από την Ελλάδα και επειδή λόγω συνοριακών ελέγχων, είναι δύσκολο να συνεχίσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, πολλοί καταλήγουν να κολλάνε στην χώρα.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι μετανάστες θα μπορούσαν τώρα να αποτελούν μέχρι και το 10% του πληθυσμού.

Αυτό ήταν ένα τεράστιο σοκ για τη χώρα η οποία, μέχρι πρόσφατα, ήταν περισσότερο εξοικειωμένοι να δίνει μευανάστες και όχι να δέχεται. Τώρα, στο έλεος μιας έντονης οικονομικής κρίσης και με ένα σύστημα πρόνοιας σε κατάρρευση, η κυβέρνηση δεν διαθέτει τους πόρους για να στηρίξει τη νέα αυτή αύξηση του πληθυσμού.

Λίγοι είναι οι άνθρωποι που αμφιβάλουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για τη διαχείριση των μεταναστών χωρίς χαρτιά.
Ο Χρήστος Μανούρας της Ελληνικής Αστυνομίας λέει ότι η επιχείρηση Ξένιος Ζευς, που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, έχει επιβραδύνει τη ροή των παράνομων μεταναστών.


"Μπορούμε να σταματήσουμε όποιον μοιάζει ξένος, ή προκαλει υποψίες", λέει.

"Αν κάποιον τον σταματήσει η αστυνομία και δεν έχει ένα έγκυρο μέσο αναγνώρισης, θα τον συνοδεύσουν στο τμήμα, μέχρι να προσδιοριστεί η εθνικότητά του," εξηγεί ο ίδιος.
"Νομίζω ότι είναι φυσιολογικό και νομίζω ότι και οι Έλληνες θα υποβάλλονταν σε μια ίδια διαδικασία στο εξωτερικό."

Όμως, ενώ περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι κρατούνται στους δρόμους της Αθήνας από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση, τον Αύγουστο του 2012, υπήρξαν λιγότερες από 4.200 συλλήψεις.


Και μερικοί επισκέπτες στην Ελλάδα κρατήθηκαν, παρά το γεγονός ότι έδειξαν στην αστυνομία τα διαβατήριά τους.

Το περασμένο καλοκαίρι, ένας Αμερικανός, γεννημένος στην Νιγηρία, ο Christian Ukwuorji, επισκέφθηκε την Ελλάδα για οικογενειακές διακοπές με τη σύζυγό του και τα τρία του παιδιά.


Είχε επισκεφτεί την Ρόδο και την Σαντορίνη και σταμάτησε στην Αθήνα στο δρόμο της επιστροφής.
Ενώ ο Ukwuorji περπατούσε στο κέντρο της Αθήνας με έναν φίλο, τον σταμάτησε η ελληνική αστυνομία και ζήτησε την ταυτότητά του. Παρότι τους έδειξε το αμερικάνικο διαβατήριό του, κρατήθηκε με μια ομάδα μεταναστών και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα.
Ο Ukwuorji λέει ότι προσπάθησε να βγάλει μια φωτογραφία με τις χειροπέδες του, με το κινητό του τηλέφωνο, αλλά όταν τον είδαν οι αστυνομικοί να το κάνει, πήδηξαν πάνω του, χτυπώντας τον μέχρι που λιποθύμησε. Ξύπνησε στο νοσοκομείο με διάσειση.

Η αστυνομία επέστρεψε το διαβατήριό του και κατεστραμμένο το κινητό του τηλέφωνο. Δεν του καταλόγισαν οποιοδήποτε αδίκημα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ζήτησε έρευνα, αλλά έξι μήνες μετά, δεν υπάρχει λέξη από την αστυνομία. «Πήγα εκεί να ξοδέψω τα λεφτά μου, αλλά με σταμάτησαν μόνο και μόνο για το χρώμα μου», λέει. "Είναι ρατσιστές". Ο Ukwuorji πιστεύει ότι ήταν θύμα ρατσισμού και λέει ότι ποτέ δεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα ξανά.


Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί το πόσοι άνθρωποι είχαν μια παρόμοια εμπειρία, αλλά μάλλον αρκετοί Αμερικανοί, ώστε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να εκδώσει προειδοποίηση προς τους πολίτες τους, που ταξιδεύουν στην χώρα.


Στις 15 Νοεμβρίου, επικαιροποίησε την ιστοσελίδα του για να προειδοποιήσει για "επιβεβαιωμένες αναφορές πολιτών των ΗΠΑ, Αφρο-Αμερικανών, που κρατήθηκαν από την αστυνομία, κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά των παράνομων μεταναστών στην Αθήνα», καθώς και ένα ευρύτερο πρόβλημα στις ελληνικές πόλεις της «απρόκλητης παρενόχλησης και βίαιων επιθέσεων εναντίον προσώπων που , λόγω της επιδερμίδας τους, μπορεί να θεωρηθούν ως ξένοι μετανάστες ".


Ο τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εσόδων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σημαντική, σε μια εποχή που πολλές άλλες επιχειρήσεις χρεωκοπησαν. Οτιδήποτε θα απέτρεπε τους τουρίστες, να έρθουν σε μεγάλους αριθμούς, θα ήταν μια καταστροφή για την οικονομία.


Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας απάντησε στην προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκδίδοντας ανακοίνωση ότι "μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας που έχουν συμβεί, είναι ξένα προς τους Έλληνες, τον πολιτισμό μας και τη μακρά παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας."



Δεν είναι όμως μόνο οι τουρίστες που έχουν επηρεαστεί.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, ενας επισκέπτης ακαδημαϊκός από την Ινδία, ο Δρ Kumar Rai Shailendra συνελήφθη έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου εργαζόταν ως επισκέπτης καθηγητής.
Είχε πεταχτεί έξω για μεσημεριανό και είχε ξεχάσει το διαβατήριό του.
"Η αστυνομία νόμιζε ότι ήμουν Πακιστανός και επειδή αυτοί δεν μιλούσαν αγγλικά. δεν μπορούσαν να με καταλάβουν, όταν προσπάθησα να εξηγήσω ότι είμαι από την Ινδία», λέει.

Όταν πέρασαν οι φοιτητές και είδαν τον λέκτορά τους, να κρατείται από την αστυνομία και να παρατάσσεται βλέποντας έναν τοίχο, μαζί με μια ομάδα μεταναστών, τρομοκρατήθηκαν και έσπευσαν μέσα, να το πούν στους συναδέλφους του.

Παρά τις διαμαρτυρίες από το προσωπικό του πανεπιστημίου, που επέμενε ότι θα μπορούσε να εγγυηθεί γι 'αυτόν, η αστυνομία του πέρασε χειροπέδες και βάδισε μαζί του, μέχρι το αστυνομικό τμήμα.


"Κάποιοι από τους Έλληνες συναδέλφους μου σχεδόν έκλαιγαν απο ντροπή," θυμάται ο Rai.
"Καταλαβαίνω γιατί η αστυνομία πρέπει να ζητήσει έγγραφα ταυτότητας, κάνουν απλώς τη δουλειά τους, όμως, νομίζω ότι είναι πολύ επιθετικοί. Στην χώρα μου δεμένοι με χειροπέδες, είναι μόνο οι εγκληματίες."


Τελικά ελευθερώθηκε, αλλά υπήρξε μια κατακραυγή στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που ρωτούσαν γιατί ένα αξιότιμος ακαδημαϊκός, ο οποίος προσκληθηκε στην χώρα, για να μοιραστεί τις γνώσεις του έπρέπε να ταπεινωθεί με τέτοιον τρόπο.
Ο Rai λέει ότι δεν του έδειξαν φυλετική προκατάληψη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και δεν κατηγόρησε την αστυνομία που τον συνέλαβε, για ρατσισμό.


Αλλά σε μια έκθεση για το 2012, το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, μιας ομάδας που αποτελείται από 23 μη κυβερνητικές οργανώσεις και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «αποτρέψει ρητά τους αστυνομικούς από βίαιες πρακτικές, με ρατσιστικά κίνητρα» και αναφέρεται σε 15 περιστατικά όπου "παράνομες πράξεις "είχαν λάβει χώρα.

Υπήρξε μια σειρά από εκθέσεις, λόγω της ισχυρής υποστήριξης της Αστυνομίας στην Χρυσή Αυγή, το ακροδεξιό κόμμα που αύξησε την δημοτικότητα του πέρυσι, κερδίζοντας 18 έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.


Αλλά ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Χρήστος Μανουράς, επιμένει ότι οι προτιμήσεις ψήφου είναι ένα προσωπικό ζήτημα.
"Ό, τι κι αν ένας αστυνομικός μπορεί να αισθάνεται στην ιδιωτική ζωή του, όταν έρχεται για να εργαστεί και βάζει την στολή, αποδέχεται τις αξίες του σώματος. Η Ελληνική Αστυνομία έχει απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιμετωπίζει τους ανθρώπους όλων των χρωμάτων και των εθνικοτήτων ως συνανθρώπους.Φυσικά και δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο ότι ένας αστυνομικός μπορεί να ενεργήσει αντικανονικά," προσθέτει, "αλλά αυτό θα ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό."

Δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τις περιπτώσεις των Hyun Jung και του Ukwuorji, καθώς είναι υπό διερεύνηση. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε στα αιτήματα, για να συζητήσουν τις περιπτώσεις αυτές.

Όταν ο Jung απελευθερώθηκε από την αστυνομία χωρίς καμία κατηγορία, μόλις λίγες ώρες μετά την κράτηση, λέει ότι ένας αστυνομικός του φώναξε, "Ε! Κορεάτη, γύρνα σπίτι σου!"


Αντ 'αυτού, ο Jung πήγε κατ' ευθείαν στην Κορεατική Πρεσβεία στην Αθήνα και επέστρεψε με τον πρόξενο, για να αντιμετωπίσει αυτούς που τον χτύπησαν.

Χρειάστηκαν πέντε επιπλέον επισκέψεις στο αστυνομικό τμήμα, μια επίσημη καταγγελία από την πρεσβεία προς τον αρχηγό της αστυνομίας και 10 ημέρες αναμονής, μέχρι να τους δώσουν τα ονόματα των αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Εν τω μεταξύ, ο τουρίστας είχε δημοσιεύσει την ιστορία του σε ένα blog για ταξιδιώτες, που διαβάζεται από περισσότερους από 60.000 ανθρώπους.
Η υπόθεση μετατράπηκε σε ένα πλήρες διπλωματικό επεισόδιο με τον πρέσβη της Κορέας στην Ελλάδα να ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και την Ελληνα Αρχηγό της Αστυνομίας, να επιμένει σε μια δίκαιη έρευνα και δίκαιη τιμωρία για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.


Ο Jung, ο οποίος είναι τώρα στο τελευταίο σκέλος των ταξιδιών του στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να περιμένει την ετυμηγορία της αστυνομίας, αλλά λέει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της, ποτέ δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

"Έχω ταξιδέψει μέσα από το Αζερμπαϊτζάν, τη Μογγολία, το Καζακστάν και την Αρμενία, αλλά δεν αισθάνθηκα ποτέ σε τόσο κίνδυνο, όπως στην Αθήνα», λέει.

"Κάθε φορά που οι άνθρωποι με ρωτούν αν θα πρέπει να επισκεφθούν την Ελλάδα,εγώ τους λέω να πάνε στην Τουρκία."

Ο Christian Ukwuorji, ο οποίος κατέθεσε επίσης επίσημη καταγγελία κατά της αστυνομίας με τη βοήθεια της Αμερικανικής Πρεσβείας, πλέον περιμένει πάνω από έξι μήνες για μια κατάληξη.
Θα ήθελε να δει τους ανθρώπους που τον χτύπησαν να διώκονται, αλλά λέει ότι έχει από λίγη ελπίδα, για δικαιοσύνη.

"Η αστυνομία εκεί, είναι πολύ διεφθαρμένη και τίποτα δεν θα πρόκειται να γίνει γι 'αυτό», λέει. "Έχω μάθει ότι έτσι είναι η Ελλάδα".»


Πηγή: lefteria-news.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: