Η επιστολή είναι:
Σίγουρα πολύ λίγοι συνδημότες μας γνωρίζουν ότι η περίφημη «Επιτροπή Διαβούλευσης» συστάθηκε για να συνεδριάζει υποχρεωτικά μία φορά -ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ- κάθε τρεις μήνες. Και ακόμη λιγότεροι θα γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη επιτροπή στο δήμο της Βέροιας συγκλήθηκε ΜΟΝΟ ΔΥΟ φορές μέσα στο 2011 και ΚΑΜΙΑ (!) φορά μέσα στο 2012. Από τις ΕΝΝΙΑ ΦΟΡΕΣ δηλαδή που είναι υποχρεωτικές από το νόμο, συνεδρίασε ΜΟΝΟ ΔΥΟ!
Όλα αυτά δείχνουν περίτρανα την αξία και τη σημασία που δίνει η πρόεδρος, -αρμόδια και υπεύθυνη για τη σύγκληση της- στη γνώμη των δημοτών του και των φορέων τους.
Μερικές μέρες πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, τη θυμήθηκαν και πάλι. Αποφάσισαν ξαφνικά να αλλάξουν ρότα και να ευθυγραμμιστούν με το νόμο και το δέον;
Όχι βέβαια. Δεν υπάρχει κανείς στην πόλη, ούτε κι ο πλέον καλοπροαίρετος που να πιστεύει αυτή την … εκδοχή.
H Επιτροπή Διαβούλευσης, βέβαια, δεν είναι ένα απλό «τερτίπι» των πολιτικών ελιγμών μιας Δημαρχοκεντρικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ένας ολοκληρωμένος θεσμός, οργανικά ενσωματωμένος στην Πολιτική Διακυβέρνηση της Πόλης. Η σημασία της είναι καθοριστική για τη συμμετοχή στις Δημοκρατικές διαδικασίες του Δήμου ως μέσον εναλλακτικής οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πόλεων και των πολιτών.
Ο προϋπολογισμός, που η Δημοτική Αρχή φέρνει - εσπευσμένα και κατόπιν εορτών - την Επιτροπή διαβούλευσης στο προσκήνιο, είναι επίφαση δημοκρατιών διαδικασιών κι η σύγκληση της στο όνομα της δημοκρατίας, δεν είναι παρά υποκριτική. Για να ήταν ειλικρινής, ελπιδοφόρος ο θεσμός για το καλό της πόλης, όφειλε να είναι οργανωμένος και συνταγμένος από δημότες, οι οποίοι θα συμμετείχαν ενεργά στην επεξεργασία και στην λήψη αποφάσεων, στην οργάνωση των συμμετοχικών δομών, των συμμετοχικών διαδικασιών και του χρονοδιαγράμματος.
Η δήμαρχος, ως πρόεδρος, επομένως, δεν οφείλε απλά, ΑΛΛΑ υποχρεούνταν να είχε δείξει όχι όχι μόνο τον πρέποντα σεβασμό αλλά την άμεση συμμόρφωση.
Γι΄ αυτό, η συμμετοχή στη δημοκρατία και εν προκειμένω στην Επιτροπή Διαβούλευσης είναι υπόθεση όλων μας, αναπόσπαστα δεμένη με την πράξη ευθύνης μας για την βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας και των θεσμών της. Η αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας είναι το μόνο αντίδοτο στην άκρως συστημική κρίση που περνάμε, η οποία δεν είναι μόνο μια στενά οικονομική κρίση, αλλά μια πολύπλευρη και βαθιά κρίση Αξιών, Αλληλεγγύης και Συντροφικότητας.
Και η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, σε περιόδους κρίσης, όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρχει παραίτηση και ηττοπάθεια αλλά οι άνθρωποι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να αλλάζουν, να οργανώνονται και να έρχονται πιο κοντά, να συν-δημιουργούν και να αναλαμβάνουν ατομικά και από κοινού τις ευθύνες τους.
Για τους Ενεργούς Πολίτες
Αγγέλογλου Ιωάννης
Δημοτικός Σύμβουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου