Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

της
Ελ.  Πορτάλιου*
Αν οι ημερομηνίες που έχουν κυκλοφορήσει είναι ορθές, μέχρι τις 21 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν εκλεγεί αντιπρόσωποι από τις σημερινές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ώστε να πραγματοποιηθεί στις 2- 3- 4 Νοεμβρίου πανελλαδική συνδιάσκεψη του νέου φορέα, ο οποίος θα ιδρυθεί λίγους μήνες αργότερα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τοποθέτηση από τη γραμματεία για τον ακριβή χαρακτήρα αυτού του...
επικείμενου σώματος, για το μέγεθος και το αντικείμενο των εργασιών του σε σχέση με το καταληκτικό συνέδριο. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν εισηγήσεις για τα προς συζήτηση θέματα. Φυσικά, εάν γνωρίζαμε τη θεματολογία, θα είχαν ήδη κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο σχετικές τοποθετήσεις από ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, καθώς, αμέσως μετά τις εκλογές, έχει ανοίξει από τα έντυπα του χώρου μια σοβαρή, αν και όχι τόσο εκτεταμένη, συζήτηση για το νέο κόμμα.
Ενώ, λοιπόν, δεν υπάρχουν διατυπωμένες προσεγγίσεις – θέσεις ή/και ερωτήματα ή σημεία προς συζήτηση, σκιαγραφούνται από θεσμικά στελέχη κατευθύνσεις των οποίων η αμφισημία είναι προβληματική, υπό την έννοια ότι μπορεί, λόγω της θέσης των ομιλούντων, να προκαταλαμβάνονται τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου φορέα.
Τα ερωτήματα παραμένουν. Αν κατατεθούν εισηγήσεις από τη γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ λίγες μέρες πριν τη συνδιάσκεψη, πως θα προλάβουν τα μέλη και οι οργανώσεις να διατυπώσουν συγκροτημένα και δημόσια – δηλαδή σε γνώση όλου του κόμματος – λόγο και αντίλογο για τα σημαντικά αν όχι πρωτεύοντα επίδικα ; Βασική αρχή της δημοκρατίας είναι η οριζόντια επικοινωνία, η οποία αμβλύνει τα αρνητικά στοιχεία μιας ιεραρχικής δομής, που συνήθως λειτουργεί από πάνω προς τα κάτω και ποτέ αντίστροφα. Πότε θα εφαρμόσουμε στοιχειώδεις δημοκρατικούς κανόνες; Μέσα από ποιες συνθήκες συμμετοχής θα δημιουργηθεί ένα νέο μαζικό, δημοκρατικό, αριστερό κόμμα των μελών του; Σήμερα τα ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κάνουν τα πάντα : από εγγραφές μελών μέχρι οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Κανείς δεν μπορεί να τα υποκαταστήσει στις αποφάσεις για τη φυσιογνωμία της συλλογικής τους οργάνωσης.
Απορίες γεννά και το φημολογούμενο μέγεθος της συνδιάσκεψης. Ποιος είναι ο αριθμός των μελών ενός λειτουργικού, βουλευόμενου σώματος, που αποφασίζει για πράγματα τόσο σημαντικά όσο η τύχη του λαού και της χώρας ; Κατ' αρχήν οι αντιπρόσωποι θα πρέπει να εκλεγούν σύμφωνα με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα αλλά και σύμφωνα με τις απόψεις που θα μεταφέρουν στο σώμα της συνδιάσκεψης. Χωρίς απόψεις πως θα εκλέξουμε αντιπροσώπους ;
Τούτων δεδομένων, είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι ότι προχωρούμε σε ένα πολλαπλάσιο σε μέγεθος - έναντι της διορισμένης ΠΣΕ – σώμα, το οποίο όμως θα λειτουργήσει όπως η ΠΣΕ : θα επικυρώσει δηλαδή συμφωνίες ειλημμένες με συναινέσεις και συμβιβασμούς που θα λάβουν χώρα σε συνθήκες αδιαφάνειας. Φυσικά και ένα κόμμα μπορεί να στηρίζεται σε συναινέσεις, άλλωστε και η ίδια η ίδρυσή του αποτελεί συμφωνία των μελών του για τα βασικά. Το ζήτημα είναι, όμως, αν οι αποφάσεις προκύπτουν μέσα από πλατύ και ανοιχτό στους πάντες δημοκρατικό διάλογο και συνυπολογισμό όλης της θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης που παράγεται από το σύνολο των μελών ενός ζωντανού κομματικού οργανισμού. Λυπάμαι, αλλά η επανάσταση την οποία πολλοί επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία και, πάντως, μια ριζοσπαστική κοινωνική αλλαγή που θα ανατρέψει τα μνημόνια και τους βαθιά αντιδημοκρατικούς θεσμούς του κράτους, πρέπει να βρίσκει αντιστοιχία στους εαυτούς μας. Δεν μπορούμε να καλούμε το λαό να εξεγερθεί κι εμείς να φοβόμαστε τον ίσκιο μας.
Επανέρχομαι στο μέγεθος της συνδιάσκεψης. Σίγουρα διατρέχουμε τον κίνδυνο να επαναλάβουμε, ουσιαστικά και συμβολικά, την εικόνα του αλήστου μνήμης ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στις δόξες του. Πλήθος λαού και ο υπερκείμενος αρχηγός. Ο λόγος βέβαια θα δοθεί, αλλά με τη μορφή παράλληλων μονολόγων, δεν θα υπάρχει διαδικασία αντίθεσης/σύνθεσης και αποφάσεων. Αν θέλουμε μια μεγάλη εκδήλωση ανοιχτή στους πάντες, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που θα σηματοδοτήσει τη μαζικότητα μιας νέας αρχής, μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε με το πέρας της συνδιάσκεψης.
Τέλος, η συνδιάσκεψη είναι ο χώρος του απολογισμού των πεπραγμένων μετά τις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εκτεθούν δημόσια όλα τα στοιχεία που αφορούν στα οικονομικά και στο επαγγελματικό ανθρώπινο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ – ποιοι είναι δηλαδή και πως διατίθενται οι υλικοί και ανθρώπινοι πόροι, που ο ελληνικός λαός παρέχει στο κόμμα με διάφορους τρόπους, ώστε να επιτελεί το έργο για το οποίο έχει δεσμευτεί.
Αναρωτιέμαι ποιος θα απαντήσει στα ζητήματα που θέτω. Φοβάμαι ότι μάλλον κανείς.


*μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: