Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Αντιμνημονιακό ψηφοδέλτιο στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου

Έχοντας ως στόχο τη συμβολή στην «αναγέννηση και την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος», γνωστά συνδικαλιστικά στελέχη παρουσίασαν χθες στη Θεσσαλονίκη ένα νέο ψηφοδέλτιο -προς το παρόν όχι ακόμη παράταξη- με το οποίο θα συμμετάσχουν στο 31ο συνέδριο του ΕΚΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15, 16 και 18 Νοεμβρίου.


Την πρωτοβουλία για το νέο ...
ψηφοδέλτιο, που θα έχει τον τίτλο «Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία», πήραν στελέχη από την παράταξη της Αυτόνομης Παρέμβασης, που έχουν πολιτική αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, και συνδικαλιστές που αποχώρησαν, σε διαφορετικές χρονικές φάσεις, από την ΠΑΣΚΕ Θεσσαλονίκης.
Την παρουσίαση του ψηφοδελτίου έκαναν χθες στο ΕΚΘ ο Λάζαρος Γιουρτζίδης από την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αναπληρώτρια γραμματέας του Εργατικού Κέντρου και βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Τούσης από την Ομοσπονδία Συλλόγων των ΕΛΤΑ, ο Κώστας Μαριόγλου από το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το Πανελλαδικό Σωματείο των ΕΛΠΕ, η Ντίνα Ταχταλίδου από το Συνδικάτο Ιματισμού Βόρειας Ελλάδας, ο Γιώργος Γουγούλης από τον Ενωτικό Σύλλογο της Τράπεζας Πειραιώς και ο Γιώργος Σπανόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΟΛΘ.


Εν εξελίξει
Όσον αφορά τη «μαρκίζα», τόνισαν ότι εκεί δεν πρόκειται να μπει κάποια από τις παλιές συνδικαλιστικές ταμπέλες και πως η πρωτοβουλία τους αποτελεί μία διαδικασία σε εξέλιξη, για να υπάρξει απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος στην επίθεση που δέχονται από τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές όλοι οι εργαζόμενοι. Για το αν η «Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία» έχει ή θέλει να αποκτήσει πολιτική αναφορά υπογράμμισαν πως η πρωτοβουλία τους δεν αφορά μία συνεργασία με το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο… αλλά μία συνεργασία για το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, μία τοποθέτηση που εμμέσως δείχνει την επιθυμία για κάποια σχέση, όχι πάντως ένταξης, με το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για την ΠΑΣΚΕ αυτό που ειπώθηκε είναι πως τόσο σε τοπικό επίπεδο Θεσσαλονίκης όσο κυρίως σε κεντρικό βρίσκεται σε αναντιστοιχία και με τη βάση της παράταξης και με τους εργαζόμενους συνολικά αλλά και με την κοινωνία. Σημειώθηκε μάλιστα πως η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ ανεξάρτητα από τις διακηρύξεις της βρίσκεται σε μία «δεξιά στροφή» και αυτό φαίνεται και μέσα από την επιδίωξή της να εκφράσει το χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
 

2 σχόλια:

xristos bellos είπε...

Χαρακτηριστικό είναι ότι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις σε κλάδους και επιχειρήσεις με μειώσεις μισθών εφαρμόζοντας το μνημόνιο στους χώρους δουλειάς.
Αυτός ο ενιαίος μηχανισμός, όσο κι αν ορκίζεται ότι μετανιώνει, δεν αλλάζει. Αλλάζει καράβι, με νέο καπετάνιο, στον ίδιο ρόλο: της υπονόμευσης και χειραγώγησης του εργατικού κινήματος, του εγκλωβισμού του στην κυρίαρχη πολιτική των εργοδοτών, του αστικού κράτους.
Οταν η αγανάκτηση των εργαζόμενων διογκώνεται απέναντι στην εξουσία και στο συνδικαλισμό της, εφευρίσκονται νέοι τρόποι, σχήματα και πρόσωπα που με άλλα λόγια θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική.
Αυτό το ρόλο παίζει το δήθεν "νέο" αλλά τόσο παλιό και με βεβαρημένη ιστορία, ψηφοδέλτιο. Η ίδια ιστορία βαρύνει και τους δύο πόλους του
Ευκαιρία σήμερα στο όνομα του "αντιμνημονιακού" μετώπου να υπογράφουν πάλι συμβάσεις για μείωση μισθών .........

Ανώνυμος είπε...

Χρίστο Μπέλο, κόψε το παραμύθι είμαστε σε μια μικρή κοινωνία και γνωριζόμαστε μεταξύ μας.