Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: υπάρχουν και καλοί ιδιώτες

Στοχευμένες συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα προτείνει επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως απάντηση στο αμόκ ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η συγκυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε πως “αντιπροτείνουμε αναπτυξιακές κοινοπραξίες είτε με διακρατικές συμφωνίες, είτε με την σύμπραξη επιχειρήσεων είτε...
του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα, όπου εσύ βάζεις την περιουσία, ο άλλος χρήματα για την αξιοποίησή του και έχετε κάνει μια συμφωνία ότι μακροχρονίως έχετε κέρδη από την αξιοποίησή της”.
Η θέση αυτή βέβαια δεν είναι καινούργια. Στο επικαιροποιημένο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία που παρουσίασε ο Γιάννης Δραγασάκης στην Αθηναΐδα αναφέρεται: “Ταχεία διερεύνηση των δυνατοτήτων για σύναψη προγραμματικών συνεργασιών ανάμεσα στον δημόσιο τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, εγχώριες ή και αλλοδαπές, με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, την επέκτασή τους σε νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό”.
Υπάρχουν λοιπόν και καλά ΣΔΙΤ; Οι περίφημες Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ήταν φυσικά “κόκκινο πανί” για όλη την Αριστερά, όμως η τωρινή μεσοβέζικη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει. Στην ουσία προτείνουν μακροχρόνιες ενοικιάσεις οικοπέδων και άλλων υποδομών, με συμφέροντες όρους, ώστε να αποτραπεί το ξεπούλημα. Ακόμη μια διαχειριστική πρόταση που κατατίθεται ως ρεαλιστική απάντηση στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς να βγαίνει όμως από την κυρίαρχη λογική.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε για τις δηλώσεις Παπαδημούλη και ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας Στάθης Κουβελάκης (μέσω facebook), ανοίγοντας ένα μεγάλο διαδικτυακό διάλογο. Ανακοίνωση καταγγελίας εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνοντας ότι η στάση αυτή “αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη κινήματος για σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωση του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αναγκών από το νόμο του κέρδους των τραπεζών και του κεφαλαίου”.



http://mao.gr/2012/07/13/syriza-idiwtikopoiiseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: