Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΝΑΟΥΣΑ- Θετικό το έργο μας, λέει η διοίκηση του δήμου- Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση - ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ



Η μεγάλη απορροφητικότητα του Δήμου Νάουσας στις χρηματοδοτήσεις των έργων του ΕΣΠΑ και η προσπάθεια για εξωστρέφεια και Ανάπτυξη ήταν οι...
βασικοί στόχοι που ανέλυσε ο Δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό του 2011, ενώ έντονη ήταν η κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση του Δήμου.
Το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρόντες ήταν ελάχιστοι πολίτες και από πλευράς επισήμων μόνο η περιφερειακή σύμβουλος Δώρα Μπαλτατζίδου.
Στην αρχή της εισήγηση του ο Δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός εξέφρασε την πικρία του για τη μη συμμετοχή του κόσμου στη σημαντική αυτή συνεδρίαση.
Πιστέψαμε στον Καλλικράτη ακόμη και σ αυτή την οικονομική κρίση θα παλέψουμε να τον κάνουμε καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καραμπατζός δήλωσε πως οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι ειλικρινείς προς τους πολίτες αφού υπάρχει και μια κρίση αξιοπιστίας. Είπε ακόμη πως η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη. «Ο κόσμος έδωσε το μήνυμα πως πιστεύει σε ανθρώπους όχι σε κόμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τάχθηκε υπέρ του πολίτη, ενώ για τον Καλλικράτη υποστήριξε πως μεταφέρθηκαν γύρω στις 250 αρμοδιότητες στους δήμους αλλά όχι και οι αντίστοιχοι πόροι. Περιγράφοντας την κατάσταση στους δήμους είπε πως για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών οι δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 55%.
«Εφιαλτική κατάσταση»
Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση στους δήμους «εφιαλτική» καθώς ήδη άρχισαν να υπάρχουν σε άλλους δήμους παύσεις πληρωμών και κατασχέσεις. «Είναι αναγκαίο να παλέψουμε για την μεταρρύθμιση του κράτους», είπε ενώ ανακοίνωσε πως ο πρώτος δήμος που καλεί ο υπουργός κ. Χατζηδάκης για θέματα ανάπτυξης είναι ο Δήμος Νάουσας, καθώς χθες Πέμπτη, υπήρξε συνάντηση για τον διεθνή διαγωνισμό των 3-5 Πηγαδιών.
«Έπρεπε να περπατήσουμε σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια είμαστε μέσα στους 140 πιο νοικοκυρεμένους δήμους της Ελλάδας. Τα δάνεια του δήμου έχουν μειωθεί στα 2.600.000 μαζί με το δάνειο ης πρώην ΚΕΠΑΠ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καραμπατζός ανέλυσε κι άλλα οικονομικά στοιχεία για τον απολογισμό του 2011, είπε πως τα έσοδα του δήμου είναι γύρω στα 17.900.0000 και είναι μειωμένα λόγω της έλλειψης κονδυλίων αλλά μείωση όπως είπε σημείωσαν και τα έξοδα του δήμου.
Χαρακτήρισε επίσης το δήμο Νάουσας από τους μεγαλύτερους δήμους με απορροφητικότητα από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Ανακοινώσε πως υπάρχουν δημοπρατημένα έργα της τάξεως των 36.500.000 ευρώ, ενώ έδωσε την είδηση πως δημοπρατήθηκε το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού της Στενημάχου.
Ο κ. Καραμπατζός υποστήριξε ακόμη πως έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στο θέμα των σκουπιδιών , ενώ η μεταφορά των σκουπιδιών «κόλλησε» στην ενστάσεις που έχουν γίνει από τις εταιρίες που απορρίφθηκαν. Υπενθύμισε όμως πως εγκρίθηκε η αποκατάσταση της χωματερής της «Πλακένιας».
Για το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου είπε πως είναι η «δεξαμενή ιδεών» για την ανάπτυξης του δήμου, ενώ για το έργο του Οδικού Άξονα Βέροιας, Νάουσας, Έδεσσας, αποκάλυψε πως υπάρχει καθυστέρηση για το κομμάτι της μελέτης από την Πατρίδας σε κόμβο στη Μέση, λόγω των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
« Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια για το Δήμο, στην ανάπτυξη με όρους προστασίας του περιβάλλοντος, θέλουμε να γίνει ο δήμος μας ένας πράσινος δήμος», ειπε ο κ. Καραμπατζός, ο οποίος τόνισε πως βάση θα πρέπει να είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. Είπε ακόμη πως ο Δήμος Νάουσας είναι ανοικτός για συνεργασία με Γερμανικούς Δήμους και για ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Ο δήμαρχος Νάουσας μίλησε ακόμη για την προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε η Νάουσα να γίνει προορισμός τεσσάρων εποχών, για την αξιοποίηση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων με τη δημιουργία ενός Αγροτικού Λυκείου Δενδροκομίας, ενώ για το θέμα της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Νάουσας πρότεινα να γίνει μια «Εθνική Ομάδα Διεκδίκησης» που να αποτελείται από μέλη όλων των παρατάξεων του Δήμου Νάουσας.
Μιλώντας για την ανάπτυξη ο κ. Καραμπατζός ειπε επίσης πως ο Δήμος δεν μπορεί πλέον να είναι επιχειρηματίες και ανακοίνωσε την απόφαση του Δήμου για την διάλυση της ΤΑΒ (Τουριστική Ανάπτυξη Βερμίου), δηλαδή της επιχείρησης που εκμεταλλευόταν μέχρι σήμερα το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια «για να δώσουμε καθαρό αέρα στον επενδυτή», είπε χαρακτηριστικά.
Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση
Πρώτη πήρε το λόγο η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ίλια Ιωσηφίδου η οποία δήλωσε πως ο δήμος όφειλε να είναι προετοιμασμένος για το νέο σκηνικό. «Η κρίση είναι μια ευκαιρία για αυτούς που είναι οργανωμένοι». Για μια 10ετία είχαμε μια τεράστια ολιγωρία όσον αφορά το ενεργειακό κομμάτι, τις υδατοπτώσεις και το αιολικό μας δυναμικό. Όλα μας τα έχουν πάρει ιδιώτες Μόνη μας παρηγοριά τα φωτοβολταϊκά που μας τα έφερε ο πρώην δήμος Ανθεμίων», είπε χαρακτηριστικά.
Συνέχισε λέγοντας πως ο δήμος παρότι έχει πάρει αρκετά λεφτά από το ΕΣΠΑ δεν υπήρξε σωστή προετοιμασία για να ενταχθούν όλα τα έργα. «Δεν δημιουργήθηκε αναπτυξιακή εταιρία στο δήμο, τρέχουμε αλλού να λύσουμε τα προβλήματα μα> δήλωσε.
Η κ. Ιωσηφίδου άσκησε κριτική για την κατάσταση στον Άγιο Νικόλαο, για τα απορρίμματα που συνεχίζουν να καταλήγουν στην χωματερή, ενώ για τη ΔΕΥΑΝ είπε πως παρά τις δεξαμενές καθίζησης η πόλη συνεχίζει να εξυπηρετείται από το παλιό δίκτυο και να πίνει θολό νερό. Για το κλείσιμο της ΔΕΤ είπε πως είναι μια επιχείρηση που θα έπρεπε να κλείσει τελευταία, ενώ για το θέμα του πολιτισμού ειπε πως έχει εγκαταλειφθεί τελείως στη Νάουσα. «Ούτε ένας θίασος, κάποτε η Βέροια ζήλευε τη Νάουσα, τώρα…», είπε
«Κάλπικος ο απολογισμός σας»
Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε ο Βασίλης Γώγος με έντονες μάλιστα εκφράσεις, όπως «κάλπικος ο απολογισμός σας» και «εμπαίζεται τον πολίτη». Υποστήριξε πως η δημοτική αρχή της Νάουσας έκανε «γκάφα» στο θέμα του Διεθνούς Διαγωνισμούς την περυσινή χρονιά καθώς άργησαν πολύ να λειτουργήσουν τα 3-5 Πηγάδια, ενώ φέτος έγινε και δεύτερη «γκάφα» όπως είπε αφού βιαστικά κλείνει η ΤΑΒ. «Είστε σίγουροι πως θα σας πει θετικά πράγματα ο κ. Χατζηδάκης;» είπε τονίζοντας πως ο διαγωνισμός θα εξελιχθεί σε φιάσκο διότι η Ειδική Γραμματεία των ΣΔΙΤ είναι υπό κατάρρευση «Ο διαγωνισμός είναι στον αέρα» είπε.
Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στις ζημιές που εμφάνισαν οι επιχειρήσεις του Δήμου, όπως η ΔΕΤ και το Κολυμβητήριο, ενώ κατηγόρησε τον κ. Καραμπατζό για πλήρη ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής. Συνέχισε την δριμεία κριτική λέγοντας πως ο κ. Καραμπατζός ασχολήθηκε με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μόνο για να «πάρει λάμψη», ενώ το έργο της αποχέτευσης του κάμπου σχεδιάστηκε όπως είπε από τους πρώην Δήμους Ανθεμίων, Ειρηνούπολης και Δοβρά. «Είστε ένα ακυβέρνητο καράβι δίχως πηδάλιο και προορισμό», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Λάκης Λακηνάνος μίλησε για ομολογία από πλευρά του Δημάρχου για τη μείωση των κρατικών ενισχύσεων και παντελής έλλειψης της ΣΑΤΑ, μια εξέλιξη όπως είπε που δείχνει τη βαθιά καπιταλιστική κρίση παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Νάουσας.
«Λείπετε από την κοινωνία;»
«Όλα είναι καλά; Λείπετε από την κοινωνία; Δεν βλέπετε τα παράπονα του κόσμου; Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την καθημερινότητα του πολίτη όλοι έχουμε ευθύνες και η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση», είπε ο Γιώργος Φουντούλης, ο οποίος δήλωσε πως ο απολογισμός γίνεται σε «κλειστό κύκλο». Υπενθύμισε πως για ότι γίνεται ο Δήμαρχος Νάουσας δεν φταίει σε τίποτα, ενώ και αυτός τόνισε την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου και χαρακτήρισε «κεραυνό εν αιθρία» την διάλυση της ΤΑΒ.
«Η δημοτική αρχή είναι αποπροσανατολισμένη. Μόνο ευχολόγια για τη δημιουργία πράσινου δήμου. Πράσινα άλογα εδώ και 10 χρόνια. Τίποτε δεν έχουμε εκμεταλλευτεί, Σας κατηγορώ ευθέως για ατολμία», είπε ο κ. Φουντούλης.
Ο Αχιλλέας Υφαντίδης μίλησε για την γενικότερη κατάσταση λόγω της ύφεσης λέγοντας πως και οι νέοι της Νάουσας δεν έχουν καμία διέξοδο σε κανένα επίπεδο ενώ ο Δήμος δεν είναι πρωτοπόρος σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Οι απαντήσεις του Τάσου Καραμπατζού
Ο Δήμαρχος Νάουσας ευχαρίστησε για την κριτική η οποία όπως είπε είναι καλοπροαίρετη. «Εγώ ποτέ δεν είπα πως είναι όλα καλώς καμωμένα. Μιλάω κινέζικα; Ποτέ δεν άκουσα Δήμαρχε θα μας έχεις δίπλα σου. Είμαι ταγμένος να εξυπηρετώ τον πολίτη», είπε χαρακτηριστικά.
Αν είμαστε καράβι ακυβέρνητο τότε χαζός είναι ο κόσμος που μας ψήφισε… Σε δυο χρόνια θα έχουμε εκλογές πάλι θα κριθούμε», είπε με νόημα ο Δήμαρχος Νάουσας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: