Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Mπορεί να διαφημίστηκε με στόμφο ότι οι Δημοτικές Κοινότητες στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους θα έχουν σημαντικό ρόλο, μπορεί ο Ραγγούσης που "έτρεξε" τον σχετικό νόμο να έλεγε μεγάλα λόγια για νέα αυτοδιοικητική οργάνωση και περισσότερη δημοκρατία αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι απελπιστικά. Οι δημοτικές Κοινότητες είναι διακοσμητικά στοιχεία, η δημοκρατική επίφαση ενός άκρως συγκεντρωτικού δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης στους νέους ΟΤΑ.
Η διαπίστωση αυτή είναι... απογοητευτική και αυτό που προκύπτει είναι η μαζική απογοήτευση των ανθρώπων αυτών που ασχολήθηκαν, οι περισσότεροι για πρώτη φορά με τα κοινά. Η διαπίστωση ότι "δεν έχει καμία αξία η συμμετοχή τους στα κοινά αφού όλα σχεδιάζονται και αποφασίζονται από τη διοίκηση του δήμου".

Τρανό παράδειγμα είναι ο απολογισμός δράσης της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας που ενώ συνεδριάζει, αποφασίζει και προτείνει βλέπει ότι οι προτάσεις της πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων.
Σε σύνολο 28 προτάσεων που έκανε προς το δημοτικό συμβούλιο μόνο 8 έτυχαν συζήτησης ενώ οι περισσότερες δεν έτυχαν καν απάντησης!!
Λογικό είναι ο πρόεδρος της δημοτικής Κοινότητας Βέροιας και οι σύμβουλοι να είναι απογοητευμένοι με το πλαίσιο που τους θέλει γνωμοδοτικά όργανα και όχι αποφασιστικά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΗ ίδια κατάσταση επικρατεί και στο δήμο Αλεξάνδρειας. Οι τέσσερις δημοτικές κοινότητες συνέρχονται, αποφασίζουν και προτείνουν αλλά η κεντρική διοίκηση πρέπει να αποφασίσει και για τα ήσσονος σημασίας θέματα.
Οι πρόεδροι τον Κοινοτήτων και των Τοπικών Συμβουλίων αδυνατούν να επέμβουν και στα πιο μικρά και "αστεία" θέματα που απασχολούν το χωριό τους. Πολλοί είναι οι πρόεδροι που φεύγουν από τη δουλειά τους για να επιληφθούν μικρά θέματα όπως το ασβέστωμα ενός γηπέδου για παράδειγμα και πληρώνουν από την τσέπη τους γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν υλικά μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Συνεπώς, αυτό που πρέπει να κάνουν οι διοικήσεις είναι να προβλέψουν μια πάγια προκαταβολή για τις κοινότητες, έστω μικρή, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν.
Επίσης, θα πρέπει οι διοικήσεις να υλοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις των Δημ. Κοινοτήτων ώστε να υπάρχει στην πράξη ρόλος και ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: