Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΗΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ- ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΣΚΥΔΡΑ

Κεραυνός εν αιθρία, αποτελεί η είδηση της απομάκρυνσης του Χημείου Βέροιας (και της Ημαθίας) και η μεταφορά του στη Σκύδρα Πέλλας, καθώς σήμερα υπογράφηκε το σχετικό νομοσχέδιο για τη συγχώνευση των αγροτικών δημόσιων υπηρεσιών.
Πρόκειται για ένα ακόμη ηχηρό χτύπημα στην πολύπαθη Ημαθία, το οποίο θα επηρεάσει...άμεσα με τον πλέον αρνητικό τρόπο τις εξαγωγές μας, ενώ οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως μετά το Χημείο της Βέροιας, σειρά έχει και το Τελωνείο!

Το Νομοσχέδιο υπογράφηκε την Παρασκευή και η επίσημη δικαιολογία για την απομάκρυνση του αποτελεί το γεγονός πως το κτίριο που στεγάζεται στη Βέροια είναι ενοικιαζόμενο και το κράτος πληρώνει 950 ευρώ το μήνα, ενώ στη Σκύδρα υπάρχει ιδιόκτητο κτίριο.

Βέβαια κανείς δεν αναφέρει πως το κόστος μεταφοράς για όλους όσους θα μεταφέρουν τα δείγματα από την Ημαθία στη Σκύδρα θα είναι πολύ μεγαλύτερο και αναφερόμαστε στις βιομηχανίες μεταποίησης του νομού, αλλά και στους οινοποιούς.

Επίσης, είναι σαφές πως η απομάκρυνση του χημείου θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές του Νομού καθώς θα χάνεται πολύτιμος χρόνος από την καθυστέρηση στην εξέταση όλων αυτών των δειγμάτων. Επιπροσθέτως, το τελωνείο της Βέροιας που εξετάζει τα δείγματα από όλες τις επιχειρήσεις της Ημαθίας, με επίσημα στοιχεία, έχει τον τετραπλάσιο φόρτο εργασίας από αυτό της Σκύδρας.

Ενημερώθηκαν οι βουλευτές ΗμαθίαςΉδη για το θέμα έχουν ενημερωθεί τόσο ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας και οι Βουλευτές Ημαθίας, Τάσος Σιδηρόπουλος, Θανάσης Γικόνογλου και Μιχάλη Χαλκίδης, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδης στην οποία συμμετείχαν φορείς της Ημαθίας αλλά και ο Παναγιώτη Ψωμιάδης.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Καραπαναγιωτίδη ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως το Χημείο της Βέροιας δεν πρόκειται να μετακινηθεί. «Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζουν τέτοια πράγματα τη στιγμή που για μας το Χημείο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις εξαγωγές μας», μας είπε. Μας ενημέρωσε επίσης πως με δική του πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ημαθίας, τους Βουλευτές Ημαθίας και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, θα κατεβούν στην Αθήνα, στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης ως ύστατο μέτρο πίεσης για ν’ αλλάξει αυτή η υπόθεση. «Δεν το συζητάμε καθόλου έχουμε συγκεκριμένα επιχειρήματα και στοιχεία για να μην απομακρυνθεί το Χημείο». Μας δήλωσε επίσης ότι στόχος της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας είναι να μεταφερθεί τόσο το Χημείο όσο και το Τελωνείο σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Πρώην Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας, στη γνωστή μας «ΑΜΑΛΘΕΙΑ».

«Θα αρχίσουμε τα…μνημόσυνα»Κάθετα αντίθετος στη μεταφορά των υπηρεσιών του τελωνείου από τη Βέροια, στη Σκύδρα, είναι και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Νίκος Ουσουλτζόγλου. «Δυστυχώς είναι άσχημη η εξέλιξη και από εδώ και πέρα αν δεν αντιδράσουμε άμεσα θα αρχίσουμε τα…μνημόσυνα», μας είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ουσουλτζόγλου υποστήριξε πως από το τελωνείο Βέροιας υπολογίζεται ότι μεταφέρονται ετησίως 12.000 φορτία. Πρόσθεσε δε ότι εάν αυτοί οι αυτοκινητιστές αναγκαστούν να αλλάξουν πορεία και να κατευθύνονται προς τη Σκύδρα, «αυτό θα τους επιβαρύνει με 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως σε καύσιμα». Όπως είπε, συμπεριλαμβανομένων και των εξαγωγέων, η οικονομική ζημιά μια τέτοιας μεταφοράς, δεν αποκλείεται να υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και πρόσθεσε: «Όλα αυτά, όταν το νοίκι για το τελωνείο στην Βέροια είναι μόνο 950 ευρώ το μήνα. Και βέβαια οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο προς Σκύδρα, το οποίο είναι απαρχαιωμένο και ιδιαίτερα επικίνδυνο».

Να αξιοποιηθεί η ΑΜΑΛΘΕΙΑΓια το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθία μας επανέλαβε τη γνωστή εδώ και χρόνια πρόταση το. Να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις στην περιοχή Κουλούρας της Βέροιας, που κατασκευάστηκαν το 1985, δαπανήθηκαν 1,6 δισεκ. δρχ. και σήμερα ερημώνουν. Είναι ένα οικόπεδο 354 στρεμμάτων, με καλυμμένη στεγάσιμη επιφάνεια 12 στρεμμάτων και βάσει Προεδρικού Διατάγματος θα έπρεπε ήδη να έχουν μεταφερθεί στο συγκεκριμένο χώρο - μεταξύ άλλων - οι υπηρεσίες του τελωνείου, της Διεύθυνσης Γεωργίας, το Χημείο, υποκαταστήματα τραπεζών και άλλων εμπορικών καταστημάτων.

ΠΗΓΗ:http://www.naousanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: