Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

Η γαλλική κυβέρνηση απειλεί με αυστηρά μέτρα όσους μουσουλμάνους θέλουν να προσευχηθούν, παρά το γεγονός ότι στερούνται χώρων λατρείας και η αντιπολίτευση κατηγορεί το Σαρκοζί για "λεπενικής" έμπνευσης πολιτικές....

Η απαγόρευση δημόσιας προσευχής είναι πλέον σε ισχύ και τα περίπου 5 εκατ. μουσουλμάνων αναζητούν προσωρινές λύσεις, από κλειστούς χώρους που ενοικιάζουν ως και άδεια κτίρια, όπως μία παλιά μονάδα της Πυροσβεστικής.

Η επίσημη αντίδραση της μουσουλμανικής κοινότητας είναι ήπια. Στο συγκεκριμένο χώρο, ο σεΐχης Μοχάμεντ Σάλαχ Χάμζα που επέβλεπε τις προσευχές εκτιμά ότι "είναι η αρχή μιας λύσης ... Οι πιστοί είναι ικανοποιημένοι που βρίσκονται εδώ. Ο χώρος, που μπορεί να φιλοξενεί 2.000, είναι γεμάτος". "Εδώ είναι καλύτερα από το δρόμο ... Προφανώς σόκαρε τον κόσμο", σχολίασε ένας από τους πιστούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν ανακοίνωσε ότι στο Παρίσι οι πιστοί του Ισλάμ θα πρέπει να χρησιμοποιούν τους δημόσιους χώρους που τους διατίθενται γι' αυτό, αν και η ανέγερση ενός ικανής έκτασης χώρου προσευχής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Προειδοποίησε μάλιστα πως όσοι δεν υπακούσουν θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα από την αστυνομία, που τερματίζει την "ανοχή" της προς όσους προσεύχονται στον δρόμο.

Σχολιαστές και αντιπολίτευση "δείχνουν" τις προεδρικές εκλογές σε επτά μήνες από σήμερα, ως τον πραγματικό λόγο που η κυβέρνηση Φιγιόν κάνει επίδειξη πυγμής. Πολλοί κατηγορούν ανοιχτά την πλευρά Σαρκοζί ότι προσπαθεί να προσεταιριστεί ψηφοφόρους της Λεπέν, όπως και με την υπόθεση απαγόρευσης της μαντίλας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή η επιλογή έχει σχετικά μικρό κόστος για το Σαρκοζί στους μουσουλμάνους Γάλλους πολίτες, καθώς θρησκευόμενοι είναι μόλις 1 στους 10%, ποσοστό αντίστοιχο των Καθολικών.

Δεν απουσίασαν πάντως εντελώς οι αντιδράσεις. Μια ώρα πριν από την πρώτη προσευχή νεαροί με γενειάδες, πράσινες κορδέλες στο κεφάλι και πανό συγκεντρώθηκαν στην οδό Μιρά στο Παρίσι, όπου γίνονταν ως σήμερα συχνά δημόσιες προσευχές, για να αποθαρρύνουν την μετάβαση των πιστών στο νέο χώρο λατρείας.

"Κανένα σύστημα στο σύμπαν δεν μπορεί να μας ελέγξει πέρα από τον Αλλάχ", φώναζε ένας νεαρός άνδρας. "Υπάρχει περισσότερη αξιοπρέπεια στο να προσεύχεσαι στο γρασίδι από το να προσεύχεσαι στο τζαμί", υποστήριζε ένας δεύτερος.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: