Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάς δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ για τους Έλληνες ανέργους


Γ. Παπαστάμκος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε 15,4 εκ. ευρώ από το Ταμείο για την Παγκοσμιοποίηση για Ολλανδούς και Αυστριακούς Ανέργους
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις14/9 με συντριπτική πλειοψηφία αρωγή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση ύψους 9,5 εκ ευρώ για την Αυστρία και 5,9 εκ ευρώ για την Ολλανδία για τη στήριξη του εργατικού προσωπικού που απολύθηκε εξαιτίας των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης στις χώρες αυτές. Υπολογίζεται ότι σχεδόν τρεις χιλιάδες άνεργοι θα λάβουν οικονομική ενίσχυση προκειμένου να βρουν νέα θέση απασχόλησης. Σημειώνεται ότι σημαντικός αριθμός των ανέργων προέρχεται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εκδόσεων.


Σε κοινοβουλευτικό έλεγχο που είχε ασκήσει ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος προς την Κομισιόν τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε προκύψει ότι...το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) δεν έχει λάβει καμία αίτηση από την Ελλάδα για οικονομική βοήθεια από το 2007, έτος συστάσεώς του. Η Ελλάς συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων χωρών της ΕΕ-27 που δεν έχουν λάβει, μέχρι σήμερα, ούτε ένα ευρώ από τους πόρους στήριξης που παρέχει το EΤΠ στους εργαζομένους που έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους, εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του παγκοσμίου εμπορίου.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της Κομισιόν, η μία και μοναδική αίτηση που έχουν υποβάλει οι ελληνικές αρχές αφορά στους απολυμένους της ALDI με ημερομηνία κατάθεσης τη 10η Μαΐου 2011. Το ποσό που ζητείται ανέρχεται στα 2 918 500 εκ ευρώ.



Σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η κρίση χρέους και η οικονομική ύφεση έχουν επιδεινώσει τους ήδη υψηλούς δείκτες ανεργίας στην Κεντρική, τη Δυτική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει αποδεχθεί ότι περιοχές των ως άνω περιφερειών είναι θύματα των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης σε κλάδους, όπως λ.χ. η υφαντουργία, το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης αδρανεί κατά τρόπο προκλητικό και δεν έχει ακόμη εκμεταλλευθεί αδιάθετους κοινοτικούς πόρους. Εκφράζεται η ελπίδα ότι έστω και αυτή την υστάτη στιγμή να υφίσταται κάποια δραστηριοποίηση εκ μέρους των ελληνικών αρχών προκειμένου να απορροφηθούν οι πολύτιμοι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Παγκοσμιοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: