Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣ. ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

Δεν είναι γνωστό το θέμα στον πολύ κόσμο αλλά είναι θέμα και δείχνει ανάγλυφα για ακόμα μια φορά την αλαζονία της εξουσίας και την μονοσήμαντη προσέγγιση της κάθε εξουσίας προς τα μικρές πολιτικές δυνάμεις.
Ο λόγος για το εκλογικό σύστημα που έχει καθιερώσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την ανάδειξη των αντιπροσώπων για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.
Το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό και στραγγαλίζει τα μικρά σχήματα προς όφελος των δυο μεγάλων που αντιπροσωπεύουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Δείτε την αναφορά -καταγγελία της Περιφερειακής συμβούλου κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της παράταξης "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ- ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ" και θα κατανοήσετε το θέμα...

Αίτημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας
1. Για συζήτηση της «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ – ΦΗΦΙΣΜΑΤΟΣ» , Σχετικά με το Π.Δ. 74/11 και ειδικότερα με τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και των μελών του ΔΣ της ως άνω ένωσης, όπως και 2. Για την Αναβολή τη «εκλογής» των αντιπροσώπων για το Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.)

Κυρία Πρόεδρε , Κατά κοινή ομολογία με την προσπάθεια που επιχειρείται για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» και με πλαίσιο την ένταξη της εφαρμογή της γενικότερης μνημονιακής πολιτικής αποδεικνύονται οι βαρύτατες, αρνητικές συνέπειες για τα πιο αδύναμα – και όχι μόνο – στρώματα του λαού μας με εμφανείς τις επιπτώσεις στην ίδια την λειτουργία και την υπόσταση των φορέων της Αυτοδιοίκησης. Είναι απαραίτητη λοιπόν για λόγους δημοκρατίας, ισονομίας, και πλουραλισμού στην προβολή των απόψεων, η διαμόρφωση πραγματικά αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων οργάνων της Αυτοδιοίκησης και εν προκειμένω των Περιφερειών. …


Το εκδοθέν Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με την Ένωση Περιφερειών όπως προκύπτει απ' το άρθρο 282 παρ.9 και 12, είναι αποτέλεσμα συνεννόησης του αρμόδιου υπουργείου και των περιφερειαρχών, οι οποίοι ανήκουν στο σύνολό τους στα δύο μεγάλα κόμματα αγνοώντας επιδεικτικά τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Συγκεκριμένα:1) Ολη η διαδικασία είναι απαράδεκτη διότι ο τρόπος εκλογής των μελών του Δ.Σ. έχει θεσμοθετηθεί σε Προεδρικό Διάταγμα ( Π.Δ.), το σχέδιο του οποίου δεν συζητήθηκε καν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως το Σύνταγμα, ο Νόμος, η Δημοκρατία και η Ηθική επιτάσσουν, προκειμένου να ακουστούν και οι απόψεις όσων δεν ανήκουν στις δύο παρατάξεις , στις οποίες ανήκουν οι Περιφερειάρχες.

2)Θεωρούμε απαράδεκτη και άμεσα ανακλητέα ειδικά τη διάταξη της ex officio σύνθεσης μεγάλου μέρους του αντιπροσωπευτικού σώματος της Γενικής Συνέλευσης των Περιφερειών της Ελλάδος, καθόσον ο Περιφερειάρχης κι όλοι οι αντιπεριφερειάρχες δεν τίθενται στη δημοκρατική,συνταγματική κρίση της ψήφου. Αυτό επεκτείνεται και στο Δ.Σ. όπου συμμετέχουν ex officio όλοι οι περιφερειάρχες και με δεδομένο τον εξαμβλωτικό εκλογικό νόμο που αλλοιώνει βάναυσα τη θέληση των πολιτών ως προς την εκπροσώπηση τους στις Περιφέρειες.

Κατά συνέπεια με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα η σύνθεση του συνδικαλιστικού οργάνου των περιφερειών διαμορφώνεται κατά 80% από τους συγκεκριμένους συνδυασμούς των περιφερειαρχών , που μπορούν μόνο δια «διευκολύνσεως» να επιτρέψουν και τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελάσσονος αντιπολίτευσης , γεγονός που ενισχύει τη συναλλαγή

3)Τέλος είναι φανερό ότι η όλη διαδικασία εκλογής ( ή διορισμού ) των μελών της Γ.Σ. και του Δ.Σ. της ΕΝ..Π.Ε. αντιβαίνει και στο άρθρο 102 του Συντάγματος , που αναφέρεται στο αυτοδιοίκητο των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς η Κεντρική Εξουσία παρεμβαίνει βάναυσα στην εκλογή των οργάνων τους .

Προτείνουμε:α) τη συγκρότηση Γενικής Συνέλευσης της ΕΝ.Π.Ε. από όλους τους εκλεγέντες περιφερειακούς συμβούλους, αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειάρχες και σε κάθε περίπτωση τη διασφάλιση της απρόσκοπτης εκπροσώπησης όλων των παρατάξεων.

β) Την άρση της ex officio εκλογής μελών της Περιφερειακής (Β’ βαθμού) Αυτοδιοίκησης στο Δ..Σ. της ΕΝ.Π.Ε.

γ)Την τροποποίηση του άρθρου 7 του ΠΔ 74/2011, έτσι ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.ΠΕ. που αποτελείται από 25 μέλη, να είναι όλα άμεσα εκλεγμένα από το Συνέδριο.

Κυρία Πρόεδρε,Για όλα τα παραπάνω και επειδή στην επικείμενη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 15/09/2001, μεταξύ των άλλων θεμάτων, θα πραγματοποιηθεί και η διαδικασία «εκλογής»¨των αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε. :

ΖΗΤΟΥΜΕΙ. Να αναβληθεί η ως άνω διαδικασία «εκλογής» των αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΕΝΠΕ και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας να λάβει πολιτική απόφαση καταδίκης των παραπάνω επιλογών στην συγκρότηση της ΕΝΠΕ.

ΙΙ. Την άμεση συνάντηση διαπαραταξιακής επιτροπής με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Καστανίδη προκειμένου να εκφραστούν όλες οι απόψεις για το θέμα αυτό .

ΙΙΙ. Την άμεση τροποποίηση όλων των σχετικών κρισίμων διατάξεων του εν λόγω Π.Δ.

IV. Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε των νομίμων μας δικαιωμάτων ως περιφερειακών παρατάξεων αλλά και ως εκ της ιδιότητας μας ως περιφερειακών συμβούλων για την ένδικη προστασία του νεοσύστατου θεσμού της δευτεροβάθμιας αιρετής αυτοδιοίκησης

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ»

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: