Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Η τουρκική κυβέρνηση αναζητά εδώ και ένα χρόνο τρόπους αντιμετώπισης του αποκλεισμού της από τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα της Λευκωσίας «Πολίτης», σε ειδικό ρεπορτάζ, στηριγμένο σε δημοσίευμα της τουρκικής «Σαμπάχ».
Η τουρκική εφημερίδα κυκλοφόρησε χθες με τίτλο: «Μεγάλο...παιχνίδι στη Μεσόγειο», και γράφει πως πλέον οι φόβοι για πολεμική σύρραξη στην Ανατολική Μεσόγειο (αναφέρεται και στη «νότια Κύπρο») παίρνουν σάρκα και οστά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμά της, η πρώτη σοβαρή αξιολόγηση του θέματος έγινε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο το 2010, το οποίο κάλεσε ακαδημαϊκούς και ειδικούς στο δίκαιο της θάλασσας και τους απηύθυνε το ερώτημα εάν αξίζει να διακινδυνεύσουν έναν πόλεμο για τα αποθέματα ενέργειας στη Μεσόγειο. Η απάντηση ήταν «ναι». Έπειτα από αυτήν την απάντηση, το Γενικό Επιτελείο άρχισε να ετοιμάζει λεπτομερείς μελέτες.

Η «Σαμπάχ» επικαλείται κρατικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία στα οικόπεδα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» του Ισραήλ υπάρχουν αποθέματα 700 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, τα οποία μπορεί να φτάνουν και στα 1,8 τρισ. κ.μ. Μόνο στο οικόπεδο «Λεβιάθαν» υπάρχουν τέτοια αποθέματα, που αρκούν την Ευρώπη για έξι χρόνια. Μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Κρήτης υπάρχουν 15 τρισ. κ.μ. αερίου, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα επτά τρις δολάρια.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει στριμωχθεί στην περιοχή καθώς η ελληνική πλευρά τής αναγνωρίζει 41.000 τ.χλμ. ως ΑΟΖ, ενώ Ελλάδα και Κύπρος μοιράζονται αδελφικά 71.000 και 33.000 αντίστοιχα. Η Τουρκία φαίνεται δυσαρεστημένη από αυτήν την κατάσταση. Σύμφωνα με το έγγραφο, η κατάσταση κρίνεται «πολύ σοβαρή» και «οδηγούμαστε σε μια περίοδο που θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα εξεταστεί ενδελεχώς στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας τον Οκτώβριο, συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαιτέρως. Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι οι ΗΠΑ απηύθυναν, την περασμένη βδομάδα, στο τουρκικό ΥΠΕΞ το ερώτημα για το κατά πόσον η Τουρκία σκέφτεται να επέμβει. «Δεν σκέφτεται», ήταν η απάντηση, ωστόσο επειδή οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι, απηύθυναν το ίδιο ερώτημα σε ανώτερες βαθμίδες.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: