Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ - ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ 6ης ΔΟΣΗΣ

Σε ρήξη οδηγήθηκαν κυβέρνηση και τρόικα ύστερα από ολονύκτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ενόψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου.....
Κεντρικό σημείο διαφωνίας των δύο πλευρών ήταν το ύψος της απόκλισης που εμφανίζει το έλλειμμα και ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί αντί του στόχου για 7,6% στο 8,1% έως 8,2% επί του ΑΕΠ, διαφορά που δεν επισύρει την ανάγκη νέων μέτρων. Αποδίδει την απόκλιση αυτή στο περιβάλλον ύφεσης που πλήττει και εγχώρια οικονομία και όχι σε υστερήσεις ή ολιγωρίες στην υλοποίηση των συμφωνημένων με την τρόικα.

Από την πλευρά της, η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί τελικά περί το 8,6% έως και 8,7% του ΑΕΠ. Αποδίδουν την ψαλίδα σε παραλήψεις και αποκλίσεις της κυβερνητικής πολιτικής και ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων αξίας 1,7 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί

Υστέρηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ στα έσοδα και
Αυξημένες κατά 600 εκατ. ευρώ δαπάνες που αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία
Επικοινωνία Βενιζέλου - Παπανδρέου
Προ του αδιεξόδου, ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο οποίος βρίσκεται σε διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι.

Τον ενημέρωσε για τις νέες αξιώσεις της τρόικας.

Η τελική απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση. Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές διεκόπησαν και οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν και πάλι, το επόμενο 10ήμερο.

Πολιτική λύση
Όπως γίνεται πλέον αντιληπτό η αξιολόγηση της Ελλάδας για την λήψη της δόσης των 8 δισ. ευρώ περνάει σε πολιτικό επίπεδο. Τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στον αέρα η 6η δόση
Ηδη, πηγή της τρόικας, ανέφερε στο Reuters, ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι η επόμενη δόση του δανείου θα εγκριθεί.

Αναβάλλει τη συνεδρίασή του το ΔΝΤ
Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου μετατέθηκε από τις 15 Σεπτεμβρίου στις 27.

Τα έσπασαν και για τις αποκρατικοποιήσεις
Διαφωνία υπήρξε μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Το μνημόνιο προβλέπει, μέσα στο Σεπτέμβριο να μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ, πράγμα που είναι δύσκολο να γίνει κάτω από τις χαμηλές χρηματιστηριακές αξίες που καταγράφουν πολλές εισηγμένες, προς πώληση, εταιρίες του δημοσίου. Ετσι από το οικονομικό επιτελείο ζητήθηκε παράταση χρόνου αίτημα που προφανώς δεν έτυχε θερμής υποδοχής.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: