Το διογκούμενο κλίμα κοινωνικής διαμαρτυρίας απέναντι στην ασκούμενη πολιτική και το δικομματικό σύστημα αποτυπώνει η τελευταία δημοσκόπηση της VPRC που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού "Επίκαιρα" και δημοσιεύθηκε χθες...
Το 82.7% της ελληνικής κοινής γνώμης εκτιμά ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες και το 90.9% είναι δυσαρεστημένο από τον τρόπο που η ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση. Επιπλέον η Κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει το ισχυρότερο τεκμήριο ιδεολογικής νομιμοποίησης της πολιτικής της καθώς 60.4% θεωρεί ότι η ασκούμενη πολιτική εξυπηρετεί συμφέροντα που λειτουργούν σε βάρος της χώρας, ενώ μόλις το 22.9% θεωρεί την ασκούμενη πολιτική εθνική ανάγκη για τη σωτηρία της χώρας.
Όσον αφορά το νέο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα που το συνοδεύουν, σε περίπτωση Δημοψηφίσματος, το 61.5% θα το απέρριπτε, έναντι 18.4% που θα ψήφιζε υπέρ.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η εικόνα αυτή. Συγκεκριμένα ενα χρόνο μετά την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου ο δείκτης φτώχειας στην ελληνική κοινωνία καταγράφεται στο «εκρηκτικό» ποσοστό του 34% των νοικοκυριών στη βάση των εξής καθημερινών αντικειμενικών συνθηκών:
66% δεν (θα) έχει την οικονομική δυνατότητα για μία εβδομάδα διακοπών,
45%δεν έχει την οικονομική δυνατότητα στοιχειώδους καλής διατροφής,
56%δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες και αναγκαίες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν (π.χ. υγείας),
50%δεν (θα) έχει τη δυνατότητα για ικανοποιητική θέρμανση τον επόμενο χειμώνα,
29%δεν μπορεί να πληρώσει κανονικά λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, Νερού, κλπ.
Επιπλέον το ποσοστό ανεργίας καταγράφεται με την έρευνα της VPRC στο 19.8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ενώ το 83.6% θεωρεί ισχυρή την πιθανότητα να υπάρξει μεγάλη κοινωνική έκρηξη στη χώρα τους επόμενους μήνες.
Σε αυτές τις συνθήκες το ποσοστό δήλωσης αποχής και λευκού άκυρου φτάνουν το 50.9% του εκλογικού σώματος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το κυβερνητικό κόμμα συνεχίζει να βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται σταθερά περνάει ενω η ΝΔ “παίρνει κεφάλι” για πρώτη φορά μετά το 2008 έστω και με μικρή διαφορά απέχοντας αρκετά από την αυτοδυναμία καθώς το δικομματικό άθροισμα μειώνεται συνεχώς. Η επόμενη βουλή φαίνεται ότι θα είναι εξακομματική ή επτακομματική με τους Οικολόγους Πράσινους και την Δημοκρατική Αριστερά να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να εισέλθουν.
Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων: ΝΔ 31% (+0,5%), ΠΑΣΟΚ 30,5%(-1%), ΚΚΕ 12%, ΛΑΟΣ 7,5%, ΣΥΡΙΖΑ 5,5% (+0,5%), Οικολόγοι 3% (-0,5%), ΔΗΜ.ΑΡ. 2,5% (+0,5%), ΔΗ.ΣΥ. 1% (-0,5%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, Χρυσή Αυγή 1%, Άρμα Πολιτών 0,5%, Λοιπά 4,5%.
alterthess,gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου