Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ- ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΟ ΛΟΒΕΡΔΟ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Νέο σήμα κινδύνου για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα κράτησης του Εβρου εκπέμπουν με έκθεσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, κλιμάκιο των οποίων είναι εγκαταστημένο στον συνοριακό νομό. Όπως επισημαίνουν, από τους 1.809 ασθενείς που περιέθαλψαν μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, οι 1.147, ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, αρρώστησαν μέσα στα κέντρα κράτησης.
“Οι περισσότεροι μετανάστες που περιθάλψαμε δεν ήταν άρρωστοι όταν πρωτομπήκαν στους χώρους κράτησης. Αρρώστησαν επειδή...κρατούνται σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά, που δεν έχουν κατάλληλο εξαερισμό, που έχουν προβλήματα ύδρευσης και υγιεινής, χωρίς ποιοτικό φαγητό και χωρίς καμία δυνατότητα να βγουν έστω και για λίγο έξω από τα κελιά”, τονίζει στην έκθεση η συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Έβρο Ιωάννα Περτσινίδου.
Τα ποσοστά των ασθενών μεταναστών που κρατούνται στο κέντρο του Φυλακίου και στα συνοριακά τμήματα Τυχερού, Σουφλίου και Φερών αφορούσαν την περίοδο Δεκεμβρίου 2010 - Μαρτίου 2011, οπότε τα μέλη της οργάνωσης παρέδωσαν τις ιατρικές τους δραστηριότητες στις ομάδες του υπουργείου Υγείας.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαψεύδουν τον υπουργό Υγείας και τις δηλώσεις που έκανε αναφορικά με τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών από τους μετανάστες, τονίζοντας πως “δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”. Υπογραμμίζουν όμως ότι οι “απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους για διάστημα μέχρι και έξι μηνών σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών” και επικαλούνται τη σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. “Παρά τη διαθεσιμότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι συνθήκες κράτησης δεν έχουν βελτιωθεί”, αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, αφήνοντας αιχμές ότι δεν λαμβάνονται μέτρα παρά τις επισημάνσεις δεκάδων ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων.
Τα μέλη της οργάνωσης καλούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς “να μεγιστοποιήσουν την έγκαιρη χρήση των υπαρχόντων πόρων και χρηματοδοτήσεων”, προκειμένου να παρέχεται συστηματικά ιατρική φροντίδα στους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας, αλλά και να γίνεται άμεσα η παραπομπή σε νοσηλευτικά ιδρύματα για όσους το έχουν ανάγκη”.
πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: