Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ Η "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού έχει βάλει ο Φώτης Κουβέλης τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς εκτιμώντας ότι οι εκλογές είναι πλέον πολύ κοντά.
Για το λόγο αυτό θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στη συγκρότηση εκλογικής επιτροπής, ζητώντας από τις οργανώσεις του κόμματος να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη...συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Θέλοντας να ενισχύσει το ιδεολογικό της οπλοστάσιο και να καταδείξει ότι αποτελεί την «αριστερά της ευθύνης και των προτάσεων», ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. παρουσιάζει αύριο Τρίτη σε έκτακτη συνέντευξη τύπου τις θέσεις του κόμματος για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Κουβέλης αναμένεται να μιλήσει για πολιτικές που θα στοχεύουν στην αντιστροφή της ύφεσης, στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας ενός πλαίσιου προστασίας των χαμηλότερων στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Η λύση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., πρέπει να αναζητηθεί τόσο στο εσωτερικό επίπεδο όσο και στο ευρωπαϊκό. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουβέλης θα υποστηρίξει ότι η έκδοση ευρωομόλογου αποτελεί πρωταρχική διεκδίκηση. «Στο ελληνικό πρόβλημα, και όχι μόνο, θα μπορούσε να συνεισφέρει ουσιαστικά η δημιουργία ενός μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους με τη μεταφορά μέρους του ελληνικού χρέους και άλλων περιφερειακών χωρών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», θα τονίσει ο κ. Κουβέλης.

Συν τοις άλλοις, θα υποστηρίξει την πρόταση για τη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση του επιτοκίου και περίοδο χάριτος. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της ΔΗΜ.ΑΡ. μια τέτοια συναινετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους θα μπορούσε να προβλέπει ότι:

α) Οι δανειστές μας δεν θα χάσουν τα χρήματα που μας δάνεισαν.
β) Η αποπληρωμή του χρέους θα κατανεμηθεί σε μια πολύ μεγαλύτερη χρονική περίοδο και σε ετήσιες δόσεις περίπου του ίδιου ύψους.
γ) Η αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να αρχίζει έπειτα από μια περίοδο χάριτος δύο έως πέντε ετών.
δ) Το επιτόκιο του χρέους δεν πρέπει να απέχει πολύ από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία.

Πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στο ζήτημα της ανάπτυξης, γι’ αυτό και ο κ. Κουβέλης θα προτείνει την προώθηση ενός αναπτυξιακού προγράµµατος επενδυτικών δραστηριοτήτων της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Οι πόροι θα προέλθουν µε τη σύμπραξη του προϋπολογισμού (∆ημόσια Ταµεία/ΕΣΠΑ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) και ad hoc µηχανισµών (επενδυτικά οµόλογα κ.λπ.).

Παράλληλα, το οχτασέλιδο κείμενο που θα διανεμηθεί αύριο στους δημοσιογράφους περιλαμβάνει εκτενείς αναφορές στην ανάγκη λήψης μέτρων περιορισμού των δημοσίων δαπανών και της σπατάλης(π.χ. πλαφόν σε μισθούς όλων των εργαζομένων και λειτουργών του δημόσιου τομέα και όλων των εισηγμένων Δημόσιων Επιχειρήσεων, πλαφόν σε συντάξεις, αναστολή κάθε παραγγελίας νέων οπλικών, ενοποίηση επικαλυπτόμενων υπηρεσιών, κατάργηση οργανισμών και επιτροπών που δεν προσφέρουν έργο, απαλλαγή από όσες επιχειρήσεις του δημοσίου δεν συντρέχει λόγος να ευρίσκονται υπό τον έλεγχό του κ.α).

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις κοινής οφελείας, η ΔΗΜ.ΑΡ. υποστηρίξει ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο αναδιάρθρωσης και προοπτικής για κάθε ΔΕΚΟ χωριστά, στο οποίο θα μπορούσε να εντάσσεται και η αντιμετώπιση των όποιων ακροτήτων, και των μισθολογικών, ακόμη και για τη σκοπιμότητα ύπαρξης μερικών από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: