Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

H ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η πρώτη μετά Μνημονίου Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε ΔΕΚΟ είναι γεγονός καθώς υπογράφηκε μεταξύ των εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της διοίκησης του οργανισμού. Οι εργαζόμενοι διατηρούν ως βάση τον μισθό που έπαιρναν την 1η Ιανουαρίου του 2011....
Με τη νέα συλλογική σύμβαση, μειώνονται δραστικά οι δευτερεύουσες απολαβές των μηχανοδηγών και του προσωπικού κίνησης, λόγω κατάργησης και τροποποίησης επιδομάτων.
Η εξέλιξη αυτή, σε μια εταιρία από την οποία ουσιαστικά ξεκίνησε η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση έναντι της Τρόικας, δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς πιθανότατα θα αποτελέσει πιλότο και για άλλους οργανισμούς του δημοσίου.

Τι γίνεται με μισθούς και επιδόματα

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση εργασίας οι εργαζόμενοι διατηρούν ως μισθολογική βάση τις αποδοχές που ελάμβαναν την 1η Ιανουαρίου του 2011, γεγονός που σημαίνει ότι, ειδικά γι΄ αυτούς που θα μεταταγούν, αν οι αποδοχές τους υπολείπονται αυτών που ελάμβαναν την 1η Ιανουαρίου 2011, θα παίρνουν τη διαφορά αυτή ως επιπλέον ποσό.

Παράλληλα, διατηρούνται ως αυτοτελή επιδόματα το ανθυγιεινό και της επικίνδυνης εργασίας.

Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο, η πρόταση των διοικήσεων προβλέπει μισθολόγιο τεσσάρων βαθμίδων, ανάλογα με την εκπαίδευση του υπαλλήλου και 20 μισθολογικά κλιμάκια για προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη.

Επίσης, προβλέπει τη διατήρηση των επιδομάτων γάμου, τέκνων, μεταπτυχιακού και διδακτορικού. Το επίδομα θέσης διοίκησης θα χορηγείται κατά περίπτωση και θα κυμαίνεται από 3% έως και 25%.

Την Τρίτη, το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, με αντικείμενο τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος του εφάπαξ βοηθήματος, ώστε να μην προκύπτει καμία μείωση για τους δικαιούχους από το νέο μισθολογικό σύστημα.

Η ΠΟΣ ζήτησε να συνεχιστούν οι κρατήσεις υπέρ του Ταμείου Προνοίας Προσωπικού ΟΣΕ στα ίδια ποσά ως είχαν μέχρι σήμερα.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ρητά ότι αποδέχεται το αίτημα για την παρακράτηση έως ότου λυθεί το θέμα με νομοθετική ρύθμιση που ο ίδιος θα εισάγει στη Βουλή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: