Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΣΤΕ ΛΕΕΙ ΝΑΙ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

Το ΣτΕ δεν δικαίωσε τους κατοίκους και της Κερατέας και έκρινε πως πρέπει να συνεχιστεί η προγραμματισμένη κατασκευή των χωματερών στην Αττική, καθώς απέρριψε την Τετάρτη τις τέσσερις προσφυγές για ακύρωση των αποφάσεων του 2006,
του περιφερειάρχη Αττικής οι οποίες και ενέκριναν το σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην περιφέρεια Αττικής κατά το σκέλος που προβλέπει τη χωροθέτηση εγκατάστασης ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων.

Οι εν λόγω αποφάσεις του Ε' Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι στην ουσία η "συνέχεια" των προγενέστερων αποφάσεων του 2007, οι οποίες επίσης απέρριπταν προσφυγές κατά της προέγκρισης κατασκευής ΧΥΤΑ στην Κερατέα, το Γραμματικό και τη Φυλή.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Δήμος Κερατέας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και ένας ιδιώτης.

Απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί όσων είχαν προσφύγει, περί αντισυνταγματικότητας κατασκευής των εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και για όσα ακούστηκαν για δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, σε περιοχές φυσικού κάλλους, κ.λπ.

Ειδικά ως προς την προσφυγή του Δήμου Κερατέας, η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του έχουν ήδη απορριφθεί με τις προγενέστερες αποφάσεις του 2007, δίχως όμως να επικαλείται νεότερα δεδομένα ως προς το σκέλος της επιλογής των χώρων εγκατάστασης της μονάδας αποβλήτων.

Τέλος, να σημειωθεί πως από τον ιδιώτη που προσέφυγε υποστηρίχθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι η δημιουργία ΟΕΔΑ στην περιοχή της Κερατέας συνεπάγεται πρόκληση κινδύνων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, λόγω της επιλογής της λύσεως της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων σε περιοχή με οικοσυστήματα χρήζοντα προστασίας και αρχαιότητες.

Όμως, ο λόγος αυτός ακυρώσεως απορρίφθηκε, κυρίως γιατί, στην προσβαλλόμενη πράξη περιέχεται, η πρόβλεψη όχι απλής υγειονομικής ταφής των αποβλήτων αλλά, η διάθεση μετά προηγούμενη ειδική επεξεργασία τους.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: