Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα βλέπει με τρόμο τις ιαπωνικές Αρχές να πασχίζουν να ελέγξουν την κατάσταση στους τέσσερις αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, η γειτονική μας χώρα προσπαθεί να παρατείνει τη ζωή του γερασμένου πυρηνικού εργοστασίου με «μερεμέτια» και προσθήκες...
Από τους έξι αντιδραστήρες του Κοζλοντούι σήμερα λειτουργούν μόνο, ρωσικής κατασκευής και «δεύτερης γενιάς», ενώ οι τέσσερις πρώτοι έκλεισαν ως προϋπόθεση για να μπει η Βουλγαρία στην ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ μιλώντας στη συνεδρίαση των ομολόγων του στην ΕΕ την Τετάρτη, ανέφερε ότι η Βουλγαρία προχωρά σε βήματα για επέκταση της λειτουργίας τους που έχουν ήδη γίνει και ο αντιδραστήρας Νο 5 θα λειτουργήσει και έπειτα από το 2017, ενώ ο Νο 6 και μετά το 2019.

Παράλληλα, λόγω του ότι έχει «παγώσει» το σχέδιο ανέγερσης νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε, ενώ έχει ήδη κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία ο πρώτος αντιδραστήρας του, η Βουλγαρία εξετάζει την πιθανότητα να εγκατασταθεί και αυτός στο Κοζλοντούι.

«Εάν υποθέσουμε ότι ο αντιδραστήρας είναι έτοιμος, όπως ανακοινώθηκε από τη ρωσική εταιρεία Rosatom και λαμβάνοντας υπόψη τα χρήματα που έχουν, ήδη, επενδυθεί, μια λογική επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε τον αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι», όπως είπε.

Προκαταρκτικές εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων δείχνουν ότι χρειάζονται περίπου 15 μήνες για την απόκτηση των απαραίτητων αδειών και την ολοκλήρωση των διαχειριστικών διαδικασιών, με στόχο την έναρξη της διαδικασίας κατασκευής μιας νέας μονάδας στο σταθμό Κοζλοντούι.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: