Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεν υφίσταται προς το παρόν το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη....
«Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ, που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποίησαν κατά την άσκηση της εκμετάλλευσης τους», αναφέρει στο έγγραφό του ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, το οποίο διαβίβασε στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη, σχετικά με το αν η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει το ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.

Η επιστροφή αυτή ενεργείται από το Δημόσιο με καταβολή στον αγρότη ποσού, που προκύπτει με την εφαρμογή κατ΄αποκοπή συντελεστών στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, εκτός των αγροτών του ειδικού καθεστώτος. Για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από 1.1.2009, ο κατ΄ αποκοπή συντελεστής έχει οριστεί στο ύψος του 11%.

«Τα ποσοστά επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες καθορίζονται με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα των τριών τελευταίων ετών, τα οποία αναφέρονται μόνο στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Τα ποσοστά κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτού τεθούν σε εφαρμογή. Με βάση τα υφιστάμενα μακροοικονομικά στοιχεία, δεν υφίσταται επί του παρόντος ενδεχόμενο μείωσης του κατ΄ αποκοπή συντελεστή 11%».

Σημειώνουμε ότι ο βουλευτής του ΛΑΟΣ έκανε τη σχετική ερώτηση στον Υφυπουργό, επικαλούμενος πληροφόρηση από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, σύμφωνα με τις οποίες, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει στείλει έγγραφο που ενημερώνει ότι «το ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ ενδέχεται να διαφοροποιηθεί» καθώς και δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, που φέρεται να έχει πει ότι «κρατάμε το 11% με νύχια και με δόντια από την τρόϊκα».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: