Πεδίο συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία) διαμορφώθηκε κατά τις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.....
Ο Αντώνης Σαμαράς, στη θέση του οποίου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία η κυβέρνηση, συμφώνησε επί της ουσίας στο διεκδικητικό πλαίσιο (συνολική λύση για το ελληνικό δημόσιο χρέος), με το οποίο θα προσέλθει Γιώργος Παπανδρέου στις επικείμενες συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο Γ. Καρατζαφέρης και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η στάση αυτή των τριών κομμάτων, που συναποτελούν τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο, ενισχύει εξ αντικειμένου τη θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος επιδίωκε αυτό το αποτέλεσμα όταν καλούσε τους πολιτικούς αρχηγούς στο μέγαρο Μαξίμου.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Ε» ότι σε γενικές γραμμές ήταν θετικό το κλίμα στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς. Ειδικά για τον κ. Σαμαρά εξέφραζαν ικανοποίηση, καθώς έλεγαν ότι το πακέτο που έθεσε στις δηλώσεις του (σ.σ. πλην της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου) κινείται στην κατεύθυνση των διεκδικήσεων της κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι στο ερώτημα του κ. Σαμαρά αν θα προβεί σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν έχει καμία τέτοια σκέψη ή σχέδιο και ότι υπάρχει μπροστά ένας μεγάλος αγώνας. Επίσης είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση περίμενε στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (σ.σ. στο οποίο μετέχει η Ν.Δ.) να υπάρχει αναφορά στην Ελλάδα, αλλά αυτό δυστυχώς δεν έγινε.
Η κυβέρνηση θεωρεί θετική και τη στάση του Γ. Καρατζαφέρη και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Αντίθετα, ο πρωθυπουργός δεν βρήκε κανένα πεδίο συνεννόησης με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ -άλλωστε δεν το περίμενε. Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας κινούνται σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος από την κυβερνητική πολιτική και το κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι το κίνημα της ανυπακοής δεν βοηθάει και τροφοδοτεί κοινωνικές αναταραχές σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, για να πάρει την απάντηση ότι πρέπει και κάποιοι να αντιστέκονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προβληματίζεται ιδιαίτερα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους απεργούς μετανάστες που βρίσκονται στην Υπατία, καθώς θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση βαραίνει το κλίμα σε μια κρίσιμη φάση.
Ενδιάμεση ήταν η στάση του κράτησε ο Φ. Κουβέλης (Δημοκρατική Αριστερά), ο οποίος συμφώνησε με το διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός, αλλά έθεσε και θέμα «αντοχών» της ελληνικής κοινωνίας.
Ενώ στήριξη της γραμμής του πρωθυπουργού προς την Ε.Ε. και από τον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, η Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ανέφερε: "Φάνηκε ότι υπάρχει μια ανοιχτή συναίνεση μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Καρατζαφέρη - Μπακογιάννη- Κουβέλη με διαφορές μεταξύ τους".
Ωστόσο αν και σημείωσε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει μια κάποια αντιπαράθεση", , τόνισε ότι "γυροφέρνει πάλι το θέμα του χρέους". "Μα το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης αλλά αποτέλεσμα. Επομένως αν μετατρέψεις το αποτέλεσμα σε αιτία, πάλι είσαι μέσα στη λογική να προτείνεις μια λύση για να στηρίξεις το σύστημα. Όταν λες αναδιαπραγμάτευση και την εμφανίζεις σαν απάντηση, ε δεν είναι απάντηση, η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, δηλαδή η ελεγχόμενη χρεοκοπία. Είναι μέσα στη λογική του συστήματος, δεν είναι πρόταση εναλλακτική", πρόσθεσε.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου