Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ

Με τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων στη χώρα μας να αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει δράση, θεσπίζοντας δέσμη μέτρων προκειμένου να μπει τέλος στην εκμετάλλευση και κακοποίηση αδέσποτων αλλά και κατοικίδιων ζώων....
Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η δημιουργία Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης σήμανσης και καταγραφής των κατοικίδιων αλλά και των ιδιοκτητών τους, ενώ προβλέπεται και η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων των αδέσποτων που θα περισυλλέγονται.

Το υπουργείο και η αρμόδια υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη προτίθενται να δημιουργήσουν σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε δήμο.

Σε ό,τι αφορά τις ποινές, το υπουργείο προσανατολίζεται στη θεσμοθέτηση μη εξαγοράσιμης ποινής φυλάκισης και χρηματικού προστίμου μέχρι 30.000 ευρώ σε περίπτωση που οι παραβάτες υποπέσουν στο ίδιο αδίκημα κατ' επανάληψη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να θεσμοθετηθούν και ακόμα πιο αυστηρές ποινικές κυρώσεις.

Τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", χαιρετίζουν την κυβερνητική πρωτοβουλία, αναμένοντας ουσιαστικά την εφαρμογή των μέτρων στην πράξη.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά περιστατικά κακοποίησης ζώων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύοντας το πόσο απάνθρωπος μπορεί να γίνει ένας συμπολίτης μας και προκαλώντας τον αποτροπιασμό της κοινής γνώμης.

Βάσει εκτιμήσεων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, τα αδέσποτα φτάνουν το 1,5 εκατομμύρια, ενώ μόνο στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν περισσότερα από 220.000.

Σύμφωνα με τις φιλοζωικές ενώσεις, στοιχείο κλειδί για να μειωθούν και να αποφευχθούν τα περιστατικά κακοποίησης αποτελεί η φιλοζωική παιδεία από μικρή ηλικία, προτείνοντας μάλιστα την ένταξη μαθήματος στα σχολεία που να δίνει τις σωστές βάσεις στα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: