Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ:ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΣΟΚ

Με τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν θα ανοίξει τις εργασίες του το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς το τετραήμερο 31 Μαρτίου- 3 Απριλίου στον πολυχώρο του Κεραμεικού....
Περίπου 900 εκλεγμένοι σύνεδροι από ένα πανελλαδικό σώμα 4.000 μελών θα συζητήσουν και θα επικυρώσουν τις θέσεις του κόμματος, οι οποίες έχουν εγκριθεί με ισχυρή πλειοψηφία από τις κατά τόπους συνελεύσεις. Θέσεις που στηρίζονται στην ιδρυτική διακήρυξη της ΔΗΜΑΡ και οι άξονές της έχουν ως βάση την ομιλία του Φ. Κουβέλη στην «παρθενική» εμφάνιση του κόμματος πριν από περίπου οκτώ μήνες.

Η ταυτότητα του κόμματος χαρακτηρίζεται από «δημοκρατικό σοσιαλισμό, αριστερό ευρωπαϊσμό, μεταρρυθμιστική στρατηγική, οικολογικό πολιτισμό», με έμφαση στις «διαρθωτικές αλλαγές με σκοπό το ριζικό ανασχηματισμό του κράτους, τη διεκδίκηση ενός προοδευτικού ευρωπαϊκού συντάγματος ομοσπονδιακού χαρακτήρα». Οσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, στο κείμενο των Θέσεων αναφέρεται ότι «η συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αποτελεί επικίνδυνη επιλογή».

Και αν αυτές οι θέσεις αναμένεται να εγκριθούν με ισχυρή πλειοψηφία, εκεί που φαίνεται να δημιουργείται πρόβλημα είναι οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Η πλειοψηφία των συνέδρων δείχνει να ταυτίζεται με τη θέση «προτείνουμε μια ευρεία κυβερνητική προοπτική με δυνάμεις από τη σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία και την ευρύτερη δημοκρατική αριστερά, αλλά η στάση του ΠΑΣΟΚ καθιστά αυτό ανέφικτο». Ομως μία «τάση», κυρίως διά των Στ. Λιβαδά, Γ. Παπαθεοδώρου, τάσσεται υπέρ της στενότερης σχέσης με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το κείμενο συμβολής των Αθ. Αθανασίου και Ν. Σταματάκη, που αναφέρεται στην κρίση και που κινείται «εκτός του πλαισίου», φαίνεται ότι έχει αρκετούς υποστηρικτές.

Στο συνέδριο θα επικυρωθεί με ψηφοφορία η ανάδειξη του Φ. Κουβέλη στην προεδρία του κόμματος. Δύσκολα, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, θα εμφανιστεί έτερη υποψηφιότητα, όπως και για τη θέση του γραμματέα ή συντονιστή του κόμματος (ο τίτλος θα λυθεί από το συνέδριο), όπου μοναδική υποψηφιότητα είναι αυτή του Σπ. Λυκούδη. Η πολιτική ή κεντρική επιτροπή (θα αποφασίσει επίσης το συνέδριο την ονομασία της), θα αποτελείται από 111 μέλη. Σε αυτή αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα υπάρχει έντονο χρώμα ΚΚΕεσ, ΕΑΡ, και αναμένεται να εκλεγούν μεταξύ άλλων οι Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, Σπ. Λυκούδης, Ν. Τσούκαλης, Αθ. Λεβέντης, Στ. Μπαγιώργος, Μ. Σαμπατακάκης, Γ. Πανούσης, Χ. Χωμενίδης, Χ. Μαυροκεφαλίδης, Στ. Λιβαδάς, Τ. Σαμαντάς, Ν. Σταματάκης, Σ. Παπαθανασίου, Χ. Σταυρόπουλος και οι κυρίες Αννα Φιλίνη, Χαρά Παπαϊωάννου, Νέλλυ Παπαχελά, Ντόρα Τσικαρδάνη. Ως αριστίνδην μέλη στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκλεγμένοι δήμαρχοι και δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων και οι Γ. Ιωακειμίδης, Γ. Δημαράς, Π. Σκοτινιώτης, Φ. Φίλιος, Δ. Φωκιανός, όπως και εκλεγμένα μέλη σε ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΠΟΣΔΕΠ.

Η κάρτα μέλους του συνεδρίου με τον αριθμό ένα θα δοθεί στον Λ. Κύρκο, ο οποίος θα δώσει το παρών την πρώτη μέρα.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: