Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΙΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό εσωτερικών έστειλε ο Νίκος Λιολιόπουλος για το θέμα του συμπαραστάτη του δημότη.
Πρός Γιάννη Ραγκούση, υπουργό Εσωτερικών Δημοσίας διοίκησης και αποκέντρωσης.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ.
Η μεγάλη θεσμική μεταβολή που πραγματοποιείται επί των ημερών σας, το πρόγραμμα Καλλικράτης. βρίσκεται πλέον σε εφαρμογή και οι νέοι δήμοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Με δυσκολίες πολλές βέβαια και μερικά αναπόφευκτα προβλήματα, αλλά είναι κοινή αίσθηση ότι προχωράει σε γενικές γραμμές καλά . Ήδη οι πολίτες έχουν αρχίσει να βλέπουν τα..πρώτα οφέλη, ενω το κράτος θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από τον περιορισμό των δαπανών.
Υπάρχουν όμως όπως είναι λογικό και κάποια σημεία που θα χρειαστούν επανεξέταση.Το πιο χαρακτηριστικό κατά τη γνώμη πολλών είναι ο νέος προτεινόμενος θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη και τις επιχείρηση
Μπορεί να φανταστεί κανείς τις προθέσεις σας όταν δημιουργούσατε αυτή τη θέση, ότι θα λειτουργούσε δηλαδή σαν ένας κρίκος μεταξύ δημοτικής αρχής και πολιτών στα πρότυπα του πολύ πετυχημένου θεσμού του συνηγόρου του πολίτη.
Σαν ιδέα δεν είναι άσχημη αλλά δεν υπολογίσατε ότι στη πράξη θα λειτουργούσε εντελώς αντίθετα.
Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έως τώρα, μέσα από την διαδικασία εκλογής του συμπαραστάτη ο θεσμός απαξιώθηκε στην πράξη, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου διακωμωδήθηκε .
Στους περισσότερους δήμους η θέση λειτούργησε ως πλυντήριο πολίτικων υποχρεώσεων, ως μια ακόμη αδιαφανή πρακτική πολιτικής συναλλαγής που λίγη σχέση έχει με το νέο πνεύμα που προσπαθείτε να περάσετε στη δημόσια διοίκηση της χωράς.
Νομίζω πως πρέπει να καταργηθεί αυτή η θέση εδω και τώρα, πριν δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη έχουν παρατηρηθεί και πολύ περισσότερα από αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει.
Με τιμή
Νίκος Λιολιόπουλος, δημότης Αλεξάνδρειας.
Την παραπάνω επιστολή έστειλα στο μειλ του υπουργού με αφορμή όσα διαβάζω και όσα ακούω τον τελευταίο καιρό
Είναι κοινή διαπίστωση πως ούτε ο δικός μας δήμος ξέφυγε από την λογική αυτή δυστυχώς .Αυτό βεβαία δεν εχει να κάνει με τα προταθέντα πρόσωπα που είναι καθ' όλα άξια, αλλά με την ιδία την διαδικασία εκλογής τους....

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κ Λιολιόπουλο για το περιεχόμενο τις επιστολής του προς τον κ Ραγκούση. Όμως για το σχόλιο που κάνη στη συνέχεια, θέλω να του πω, πως στο δικό μας Δήμο, εκτός των άλλων υπήρξε και ΠΟΛΙΤΙΚΗ απάτη, τόσο από τον κ Δήμαρχο, όσο και από τον κ Καρέλη, διότι και ο κ Δήμαρχος, και ο κ Καρέλης γνώριζαν ότι για την θέση του Συμπαραστάτη θα προοριζότανε ο κ Καρέλης, παρά ταύτα συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο, εκλέχθηκε, και στην συνέχεια παραιτήθηκε, εξαπατώντας έτσι τους ψηφοφόρους που τον τίμησαν. Είναι τίμιο? Είναι ηθικό? Πια είναι η θέση σας κ Λιολιόπουλε?
Ευχαριστώ
Γ ΜΠ

Nikos Lioliopoulos είπε...

Συμφωνω απολυτα μαζι σας.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση του Γ.ΜΠ. Η διάταξη του νόμου δεν έγινε για προεξοφλήσουν προεκλογικά γραμμάτια οι Δήμαρχοι (βλέπε Δημητριάδης-Καρέλης. Η διάταξη διατυπώθηκε έτσι για να υπάρξει αποδεκτό πρόσωπο για την θέση του Συμπαραστάτη από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού συμβουλίου και όχι μόνο από την συμπολίτευση. Στον Δήμο Αλεξάνδρειας υπάρχουν αρκετές προσωπικότητες που είναι κοινά αποδεκτές από όλες τις παρατάξεις. Ας πάρει λοιπόν πίσω την υποψηφιότητα Καρέλη ο Δημητριάδης και ας καθίσουν στο τραπέζι όλες οι παρατάξεις να βρουν κοινή λύση.

Ανώνυμος είπε...

διαφωνώ στη λογική "πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι".
Ο θεσμός είναι για την προστασία των πολιτών και εδώ κρίνονται οι πολιτικοί της αυτοδιοίκησης που δείχνουν ότι θέλουν να τον μετατρέψουν σε ένα θεσμό απόλυτα εξαρτημένο από τους ίδιους, προτείνοντας πρόσωπα του περιβάλλοντος τους.
ΝΑ μην καταργηθεί ο θεσμός.
Αντίθετα να επιμείνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του για να αποκαλυφθεί περίτρανα ότι οι αιρετοί άρχοντες του τόπου μας είναι πολύ μικροί και δεν έχουν το μέγεθος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Το απόλυτο ξεγύμνωμα της μικροπολιτικής αντίληψης που διακατέχει τους αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους δοθείσης ευκαιρίας για το ανάλγητο κράτος που δεν τους δίνει αρμοδιότητες.
Θέλουν αρμοδιότητες απόλυτα ελεγχόμενες από τους ίδιους για να εγκαθιδρύσουν και να ισχυροποιούν τα δικά τους "βασίλεια" και όχι για να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.
epikouros

Nikos Lioliopoulos είπε...

Συγνωμη αλλα επειδη τις τελευταιες μερες δεν ειμαι και πολυ καλα ενημερωμενος(για προσωπικους λογους), μηπως ξερει κανεις τι θα γινει με οσους( τους περισσοτρους) δημους δεν εξελεξαν συμπαραστατη τι θα γινει?