Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Σε απώλεια δεκάδων θέσεων των εκπαιδευτικών οδηγεί η νέα νομοθεσία για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δραστική μείωση στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Αναμένεται κορύφωση του κύματος συνταξιοδότησης. Αύξηση του ορίου παραμονής σε επετηρίδες...
Νέα δεδομένα για τους 180.000 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημιουργούν οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

O χάρτης της απασχόλησης των εκπαιδευτικών αλλάζει, καθώς μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου κλείνουν 1.056 σχολικές μονάδες.

Από τα 16.000 σχολεία σε όλη τη χώρα συνενώνονται 1.933 σε 877, εκ των οποίων τα 1.523 αφορούν την Πρωτοβάθμια και τα 410 τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα":

*Μειώνονται οι οργανικές θέσεις, καθώς χάνονται πάνω από 2.000 θέσεις εκπαιδευτικών.

*Επιδεινώνονται οι προοπτικές απορρόφησης εκπαιδευτικών, καθώς οι όροι με τους οποίους διορίζονταν άμεσα στη σχολική εκπαίδευση δάσκαλοι και καθηγητές αλλάζουν δραματικά.

*Μειώνονται σημαντικά τα τμήματα, με αποτέλεσμα αρκετοί εκπαιδευτικοί να περισσεύουν και να μην υπάρχει σχολείο για αυτούς παρά μόνο σε περιοχές του ίδιου νομού ή και σε άλλους νομούς.

*Οι βάσεις των μεταθέσεων πιθανόν να αυξηθούν σημαντικά λόγω των μειωμένων θέσεων.

Το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 11.500 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την περίοδο 2011-2013 υπάρχει η εκτίμηση ότι το ρεύµα αποχωρήσεων θα συνεχιστεί µε αποτέλεσµα συνολικά περίπου 35.000 εκπαιδευτικοί να συνταξιοδοτηθούν.

Το 2010-2013 οι προσλήψεις µόνιµου προσωπικού δεν θα ξεπεράσουν τις 9.000 στην καλύτερη περίπτωση, µε αποτέλεσµα την ίδια περίοδο ο αριθµός των µόνιµων εκπαιδευτικών να µειωθεί περίπου κατά 35.000 ή σε ποσοστό 20% του συνόλου των σηµερινών µόνιµα υπηρετούντων.

Η µείωση οργανικών θέσεων λόγω συγχωνεύσεων υπολογίζεται σε πάνω από 1.500 για τα νηπιαγωγεία και τα δηµοτικά, χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις των ολοήµερων και οι θέσεις των διευθυντών τους (που δεν περιλαµβάνονται στην οργανικότητα του σχολείου).

Στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση οι συγχωνεύσεις γυµνασίων - λυκείων οδηγούν σε απώλεια πάνω από 400 θέσεις.

Στα πλαίσια αυτά επιδεινώνονται οι όροι πρόσληψης στη σχολική εκπαίδευση εκτός των άλλων πτυχιούχων και των αδιόριστων δασκάλων.

Οι πτυχιούχοι των Παιδαγωγικών τµηµάτων Δηµοτικής Εκπαίδευσης (δάσκαλοι), οι οποίοι µέχρι πρόσφατα προσλαµβάνονταν στα δηµοτικά σχολεία λίγους µήνες µετά τη λήψη του πτυχίου τους, θα δουν να µακραίνει σταδιακά αρκετά ο χρόνος παραµονής τους εκτός σχολείου.

Και αυτό γιατί ήδη πάνω από 2.000 πτυχιούχοι δάσκαλοι βγαίνουν κάθε χρόνο στην αγορά εργασίας, ενώ αναµένεται για τις επόµενες χρονιές οι µόνιµες προσλήψεις να είναι λιγότερες από 900 ετησίως.

Ήδη έχει δηµιουργηθεί µια «επετηρίδα» περίπου 4.500 αδιόριστων δασκάλων, οι οποίοι βεβαίως στη συντριπτική τους πλειονότητα εργάζονται φέτος ως συµβασιούχοι (αναπληρωτές, ωροµίσθιοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: