Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΑΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ..ΦΥΓΑΜΕ

Με την χαρακτηριστική φράση "όλοι μαζί τα... φύγαμε" περιέγραψε ο πρόεδρος της Επιτροπής για το "βρώμικο χρήμα", Π.Νικολούδης, στη Βουλή, τη μεταφορά κεφαλαίων από τη χώρα μας στο εξωτερικό. "Από πάμπλουτους μέχρι καλόγριες" όπως σημείωσε.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στο πρόβλημα αυτό, ενώ δέχτηκε πλήθος ερωτημάτων από τους βουλευτές - μέλη της επιτροπής.
"Η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό είναι ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα. Είναι γνωστή σε όλους η ρήση “όλοι μαζί τα φάγαμε”. Εγώ δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι. Μπορώ όμως να σας πω με πολύ μεγάλη πικρία ότι “όλοι μαζί τα φύγαμε”" είπε ο κ.Νικολούδης.
"Ως πολίτης αυτής της χώρας με διακατέχει πολύ μεγάλη θλίψη όταν βλέπω το είδος, το φάσμα, τον αριθμό, το πλήθος των ανθρώπων που έσπευσαν να πάρουν τα λεφτά τους και να τα πάνε στο εξωτερικό. Από πάμπλουτους μέχρι καλόγριες. Γι' αυτό σας λέω ότι οι πολιτικοί δεν είναι οι πιο διεφθαρμένοι", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Ο κ.Νικολούδης μίλησε και για τους ελέγχους που από το 2010 έχει κάνει σε πολιτικά πρόσωπα (υπουργούς, βουλευτές), χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, λόγω της αυστηρής αρχής της εμπιστευτικότητας. Τόνισε πως αισθάνεται την ανάγκη «να πει την δική του αλήθεια, ενάντια στις απόψεις πολλών που κάποτε και ανερυθρίαστα πετάνε λίθους για την πολιτική και τους πολιτικούς».
«Σας διαβεβαιώ τεκμηριωμένα ότι το τελικό συμπέρασμα που έβγαλα ελέγχοντας έναν μεγάλο αριθμό πολιτικών είναι ότι οι πολιτικοί δεν είναι η περισσότερο διεφθαρμένη κοινωνική ομάδα σε αυτή τη χώρα. Για τους πολιτικούς γίνεται και αναστροφή του βάρους της απόδειξης των πηγών των χρημάτων τους και στερούνται της βουλευτικής ιδιότητας και των πολιτικών δικαιωμάτων τους. Η συγκριτική αξιολόγηση των ευρημάτων μου, ελέγχοντας τους πολιτικούς κι άλλες κοινωνικές ομάδες, μου δίνει την δυνατότητα να το λέω. Γιατί υπάρχουν άλλες ομάδες που δεν δίνουν λόγο πουθενά και κανένα έλεγχο δεν επιδέχονται παρ' ότι και σε εξωχώριες εταιρείες συμμετέχουν και το βάρος της απόδειξης δεν οφείλουν».

«Αυτή είναι η δική μου αλήθεια και δεν επιδέχεται κανένα περιθώριο αμφισβήτησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης.
Ακόμη τόνισε πως δύο πολύ κρίσιμης σημασίας ζητήματα είναι η λειτουργία των εξωχώριων εταιρειών (off shore) και η μη καθιέρωση αναστροφής του βάρους της απόδειξης για τις πηγές των χρημάτων του. «Είναι τα δύο σημεία που μπορεί κανείς να πει ότι είναι καταφύγιο των παρανόμων», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε οι τροποποιήσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων και άλλων, εν τέλει απαντά με τρόπο αποτελεσματικό και στα δύο αυτά προβλήματα, καθώς και απαγορεύει να μετέχουν στις εξωχώριες εταιρείες κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων και εισάγει ένα είδος αναστροφής του βάρους της απόδειξης. Ωστόσο, είπε ο κ. Νικολούδης, «παραμένει ένα πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «παρ' ότι αυτός ο παντοδύναμος μηχανισμός σε εθνικό πλαίσιο που μπορεί να βρει οτιδήποτε στην Ελλάδα, έχει κάποια προβλήματα, δεν μπορείς να προχωρήσεις μέχρι το τέλος».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: