Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ;

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο «λαβωμένο» πυρηνικό εργοστάσιο. Πρόβλεψη-σοκ για ολοκαύτωμα από την ΕΕ. Το πεπρωμένο της Ιαπωνίας είναι πλέον στα «χέρια του Θεού», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας. Αυτοκρατορικό διάγγελμα και έκκληση για ενότητα
Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στο «λαβωμένο» πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθώς οι Αρχές δίνουν την ύστατη μάχη για να αποφευχθεί πυρηνικός όλεθρος. Ακαρπη απέβη η προσπάθεια ελικοπτέρου να ρίξει νερό για την κατάσβεση δύο νέων πυρκαγιών που προκάλεσαν την έκλυση υψηλών τιμών ακτινοβολίας στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ιαπωνίας. Χαρακτηριστική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η χθεσινή δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου, ειδικού σε Θέματα Ενέργειας.

Ο Γκίντερ Ετινγκερ προειδοποιεί για μία πιθανή καταστροφή στην Ιαπωνία μέσα στις επόμενες ώρες, επισημαίνοντας ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον στα «χέρια του Θεού», την ώρα που ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, τονίζει ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή». Υπόλογη στη διεθνή κοινότητα είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο που αποκαλύπτει ο ενοχλητικός ιστότοπος Wikileaks και δημοσιεύει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας την είχε προειδοποιήσει τον Δεκέμβριο του 2008 ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν ισχυρές σεισμικές δονήσεις (άνω των 7 Ρίχτερ). Οι ανησυχίες αυτές είχαν εκφραστεί στη διάρκεια συνάντησης του G8 στο Τόκιο, πριν από τρία χρόνια.

Σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ακιχίτο δήλωσε χθες βαθύτατα ανήσυχος για την κατάσταση στη χώρα και ζήτησε ενότητα για το τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης.

Η κατάσταση είναι δραματική στους αντιδραστήρες 2 και 3, όπου φαίνεται να έχει υποστεί βλάβη το δεύτερο από τα τρία προστατευτικά στρώματα των αντιδραστήρων (οι αντιδραστήρες στην Ιαπωνία είναι ιδιωτικών εταιρειών). Χθες, νωρίς το πρωί, ξέσπασε πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4, ενώ ο επικεφαλής του εργοστασίου χαρακτήρισε τον αντιδραστήρα 3 ως «προτεραιότητα», καθώς είναι ο μόνος στο εργοστάσιο όπου χρησιμοποιείται πλουτώνιο.

Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης, το πλουτώνιο είναι πολύ τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και μόλις απορροφηθεί, μπορεί να παραμείνει για χρόνια στον μυελό των οστών ή στο ήπαρ και να προκαλέσει καρκίνο. Την ίδια ώρα οι Γάλλοι επιμένουν ότι η κατάσταση στην πληγείσα περιοχή (Βορειοανατολική Ιαπωνία) είναι ανεξέλεγκτη.

Ο υπουργός Βιομηχανίας, Ερίκ Μπεσόν, ισχυρίστηκε ότι η χώρα χάνει τον έλεγχο της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ενώ ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Μπαρουάν, δήλωσε ότι το χειρότερο σενάριο για το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία είναι αυτή η καταστροφή να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτόν που είχε το Τσέρνομπιλ.

«Είναι ένας εφιάλτης σε αργή κίνηση», υποστηρίζει ο καθηγητής Τόμας Νεφ, αναλυτής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.

Πάντως, παρά τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των πυρηνικών αντιδραστήρων, η ιαπωνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επεκτείνει τη ζώνη εκκένωσης πάνω από τα 30 χλμ. Η ιαπωνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στις ΗΠΑ, καθώς θεωρείται αναγκαία η υποστήριξη αμερικανικών ειδικών ομάδων, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο. Το υπουργείο Αμυνας επιστρατεύει 64.000 εφέδρους, οι οποίοι θα ενισχύσουν τους 70.000 στρατιώτες που έχουν ήδη αποσταλεί στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφής.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ 4
Οι ιαπωνικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο με αντλία στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο,το οποίο θερμαίνεται με ανησυχητικό τρόπο, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ειδικό όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας του Τόκιο μεταφέρθηκε χθες στην πληγείσα περιοχή για να χρησιμοποιηθεί η άνευ προηγουμένου αυτή τεχνική, μετά τη διακοπή της προσπάθειας ρίψης νερού με ελικόπτερο.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr


Θ. ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ
Οι Ιάπωνες έχασαν τον έλεγχο

«Φαίνεται ότι οι Ιάπωνες έχουν χάσει τον έλεγχο. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τόσο μεγάλο δυστύχημα σε έναν τέτοιο αντιδραστήρα».

Ο κ. Θεοφάνης Θεοφάνους είναι ο Ελληνας επιστήμων που έχει αναπτύξει την τεχνική ασφάλειας και την ψύξη των αντιδραστήρων με την παροχή νερού. Θεωρείται ο «πατέρας» της μεθόδου έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνεται στους κανόνες ασφαλείας εδώ και χρόνια και τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα.

Οπως λέει ο διακεκριμένος επιστήμων, το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν φυσάει άνεμος προς το Τόκιο.

«Το μεγάλο πρόβλήμα εντοπίζεται εκεί όπου τοποθετούνται τα πυρηνικά καύσιμα μετά τη χρήση τους. Διατηρούνται σε ειδικές πισίνες, όπου πρέπει να εξακολουθούν να ψύχονται. Ομως φαίνεται ότι έχουν χάσει το νερό, και το καύσιμο θερμαίνεται υπερβολικά. Το υλικό που καλύπτει το ουράνιο όταν φτάσει σε μεγάλη θερμοκρασία οξειδώνεται και με τον ατμό του νερού παράγεται υδρογόνο. Αυτό ήδη προκάλεσε μια έκρηξη και ζημιές σε ένα κτίριο. Αυτές οι πισίνες όμως δεν βρίσκονται μέσα στο εσωτερικό κουβούκλιο του αντιδραστήρα αλλά εντός του κτιρίου, και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ως φαίνεται πέσει οι οροφές» λέει ο κ. Θεοφάνους, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ που πολλά χρόνια πριν ανέπτυξε την τεχνική ψύξης με νερό, ακόμα και από τη θάλασσα.

«Εάν υπάρξει τελικά διαρροή, τα επίπεδα ραδιενέργειας ίσως είναι πάρα πολύ υψηλά και θα μπορούσαν να επηρεάσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ο άνεμος που πνέει ανατολικά προς τη θάλασσα τους σώζει προς στιγμήν, αλλά λένε ότι θα αλλάξει ο καιρός...».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: