Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ

Τα κοινά κριτήρια δοκιμών αντοχής στους 143 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ε.Ε. θα συζητήσουν σε έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα οι 27 υπουργοί Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι. Παράλληλα,
ο Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του G20 τις επόμενες εβδομάδες για να συζητηθεί το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σε διάσκεψη τους υπουργούς Οικονομικών και τραπεζίτες του G7, ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές.
Οι υπουργοί Ενέργειας αποφάσισαν ήδη την ολοκλήρωση των ελέγχων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 για πλημμύρες, τσουνάμι, σεισμούς, τρομοκρατικές επιθέσεις και μπλακάουτ, μέσα από μια διαδικασία που θα καθορίσει το επόμενο δεκαήμερο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Ωστόσο, αξιωματούχοι διαφόρων χωρών δηλώνουν σύγχυση γι' αυτά τα κριτήρια («Δεν ξέρω τι εννοούν με τη ''δοκιμή αντοχής''» είπε στην «Ντόιτσε Βέλε» ο υπεύθυνος πυρηνικής ασφάλειας της Φινλανδίας, Ρίκου Ματίλα, ενώ «υστερική» χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή αντίδραση η τσέχικη υπηρεσία ενέργειας CEZ).

Το πυρηνικό λόμπι και ο συντηρητικός Τύπος της Γερμανίας αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της Μέρκελ να κλείσει για τουλάχιστον 3 μήνες τα 7 γηραιότερα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας. «Αφήσαμε τον κόσμο άναυδο. Ούτε η Αμερική, η Βρετανία και η Γαλλία δεν πήραν τέτοιες αποφάσεις εν θερμώ» έγραψε χαρακτηριστικά η «Die Welt». Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ρέτγκεν είπε πως αν ήταν στο χέρι του, θα έκλεινε για πάντα όλα τα πυρηνικά εργοστάσια.

Σαφές μήνυμα ότι η Γαλλία θα συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα για λόγους ενεργειακής αυτονομίας και καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου έστειλε εξάλλου ο Σαρκοζί στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΝΕΦΟΣ

Στη χειρότερη περίπτωση, οποιοδήποτε ραδιενεργό νέφος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό ενδεχομένως θα περιοριστεί στην Ιαπωνία, αντίθετα με τη διασπορά που είχε σημειωθεί μετά το δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ, τονίζουν οι ειδικοί. «Στη χειρότερη περίπτωση, το ραδιενεργό νέφος δεν πρόκειται να ανέλθει σε πολύ μεγάλο ύψος στην ατμόσφαιρα. Αυτά είναι τα καλά νέα για τον κόσμο, κακά όμως για την Ιαπωνία» επισημαίνει ο Γιαν Μπέρανκ, επικεφαλής της εκστρατείας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρίνπις για τα πυρηνικά.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: