Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ ΛΑΛΗΣΕΙ,Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ

Αμερικανικά, γαλλικά και βελγικά αεροσκάφη σε ετοιμότητα στις βάσεις Σούδας και Αραξου. Εν πλω προς Λιβύη η φρεγάτα «Υδρα». Δυο super puma και ένα ιπτάμενο ραντάρ αναμένουν εντολές εμπλοκής, εάν χρειαστεί, μεταδίδει το mega....
Στη Σούδα βρίσκονται δύο αμερικανικά πετρελαιοφόρα, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος, ενώ αναμένεται και ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Παράλληλα, η Γαλλία έχει ζητήσει άδεια να προσγειωθούν έξι Mirage προερχόμενα από το Κατάρ.

Επιπλέον, οκτώ βελγικά F-16 βρίσκονται στον Άραξο, ενώ πιθανόν να χρησιμοποιηθεί και το Άκτιο για ΝΑΤΟϊκά ιπτάμενα ραντάρ.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται επίσης και οι βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο Καστέλι, την Καλαμάτα και την Τανάγρα.

Από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της αεροπορικής επέμβασης, τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά θα έχουν αποστολή συνοδείας των βομβαρδιστικών, αλλά και αναχαίτισης.

Σύμφωνα, με ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ,τις οποίες επικαλείται το Mega, τα οκτώ βελγικά μαχητικά βρίσκονται στην Ελλάδα από την περασμένη εβδομάδα για εκπαιδευτικούς λόγους. Όταν, όμως, αρχισαν οι γαλλικές επιχειρήσεις οι πιλότοι τους έλαβαν εντολή να παραμείνουν στον Αραξο και να περιμένουν εντολές για το αν θα επιχειρήσουν κατά της Λιβύης, είτε από την Ελλάδα, είτε από τη γειτονική Ιταλία.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το Mega, η Ελλάδα σχεδίαζε αρχικά να διαθέσει τέσσερα F-16, μετά, όμως, από αναβολές στην λήψη απόφασης για στρατιωτική δράση από το ΝΑΤΟ, αποφάσισε να μην διαθέσει προς το παρόν αεροσκάφη.

Ωστόσο, εάν χρειαστεί, θα στείλει δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, ενώ διαθέτει και ένα ιπτάμενο ραντάρ που θα πραγματοποιεί πτήσεις ανάμεσα σε Κρήτη και Σικελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: