Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ- ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΥΣΗΣ ΤΗΣ "ΗΛΕΚΤΩΡ". Τι δουλειά έχει ο ΕΣΔΑ Ημαθίας;

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ακόμη ένα βήμα προς την πλήρη επικράτηση προσπάθησε να κάνει το «λόμπι» που προωθεί την καύση και «ενεργειακή αξιοποίηση» των απορριμμάτων.
Ο υπό κατάργηση Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων-Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που ασχολείται με τη διαχείριση των σκουπιδιών, επιχείρησε να περάσει
πρόταση της εταιρείας «Ηλέκτωρ» του ομίλου Μπόμπολα, βάσει της οποίας θα κατασκευαστεί εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων και βιομάζας δίπλα στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Το κατήγγειλε χθες η ομοσπονδία εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) επισυνάπτοντας το σχετικό εισηγητικό όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: «Η εταιρεία "Ηλέκτωρ" προτείνει στον ΕΣΔΚΝΑ να συμμετάσχει σε ερευνητική ομάδα συνεργασίας στην οποία συμμετέχουν, μαζί με την ίδια, ο ΕΣΔΑ Ημαθίας, η εταιρεία MWH, το ερευνητικό εργαστήριο LNEG και το ΚΑΠΕ, που εξασφάλισε χρηματοδότηση από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση πιλοτικής καινοτόμας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, με εφαρμογή της διεργασίας της αεριοποίησης μίγματος στερεών βιοκαυσίμων (βιομάζας) και ανακτηθέντος απορριμματογενούς καυσίμου».

«Η βιομάζα θα παράγεται σε ενεργειακές καλλιέργειες οι οποίες θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος από το ΚΑΠΕ και το ανακτηθέν απορριμματογενές καύσιμο θα προέρχεται από μονάδα επεξεργασίας και ανάκτησης υλικών από αστικά απορρίμματα» αναφέρει το έγγγραφο, ενώ τονίζεται ότι «η προτεινόμενη εφαρμογή έχει έντονα στοιχεία καινοτομίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής τεχνολογιών ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων και βιομάζας λόγω των ενεργειακών και περιβαλλοντικών δυνατοτήτων που προσφέρει».

Το έργο, κατά την «Ηλέκτωρ», έχει προϋπολογισμό 14,93 εκατ. ευρώ, ενώ στη μονάδα αεριοποίησης θα καίγονται 3 τόνοι σκουπιδιών την ώρα. Η απόφαση δεν πέρασε, έπειτα από αντιδράσεις των όμορων δήμων Φυλής και Ασπροπύργου, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει ότι «επιδιώκεται από την πίσω πόρτα η εισαγωγή της περιβαλλοντοκτόνας και καρκινογόνας καύσης και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα επιβαρημένη περιοχή όπως το Θριάσιο».

Αγνοια για το σχέδιο μας δήλωσε χθες ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Η. Λιακόπουλος, χρόνο για να ενημερωθεί από τους συνεργάτες του ζήτησε ο καθηγητής Μ. Σανταμούρης, πρόεδρος του ΚΑΠΕ, δηλαδή του κρατικού φορέα που προάγει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συμμετέχει στο πρόγραμμα το οποίο συντονίζει και διαχειρίζεται η «Ηλέκτωρ»...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: