Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

"ΕΞΟΡΓΙΣΤΕΙΤΕ"ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΛΑΦΟΝΤΕΝ ΣΤΟ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Τα κοινά προβλήματα των λαών της Ευρώπης απαιτούν κοινές απαντήσεις: Το τριήμερο Διεθνές Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Δικτύου Transform! που οργανώθηκε στην Αθήνα με ευθύνη του ΣΥΝ και του Ινστιτούτου “Ν. Πουλαντζάς” και ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο είχε από όλες...
τις απόψεις πλήρη επιτυχία. Οι συζητήσεις με τους περισσότερους από 60 ομιλητές, έγκριτους οικονομολόγους στην πλειονότητά τους από την Ελλάδα και την Ευρώπη, “άφησαν” καινούργιες ιδέες και προτάσεις για μια έξοδο από την κρίση προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της νεολαίας.

Παράλληλα, χιλιάδες ήταν εκείνοι που συμμετείχαν στις εργασίες ή τις παρακολούθησαν μέσα από τους πέντε διαφορετικούς ιστότοπους που μετέδιδαν ζωντανά όλες τις εκδηλώσεις. Η εναλλακτική απάντηση της αριστεράς στην πολιτική λιτότητας των κυρίαρχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε πιο σαφή χαρακτηριστικά, απέκτησε πιο συνεκτικό πλαίσιο και η επόμενη μέρα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΚΕΑ, Πιερ Λοράν, “έχει πολλή δουλειά για όλους μας”: Η οργάνωση πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, αλλά και η πανευρωπαϊκή μέρα δράσης στις 25 Μαρτίου, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ Αλέξης Τσίπρας και έγιναν δεκτές με θερμό χειροκρότημα από τους 1.000 περίπου παρευρισκόμενους στο κατάμεστο cine Κεραμεικός, αποτελούν κρίσιμα στοιχήματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το επόμενο διάστημα. Η απόφαση για την καμπάνια συλλογής ενός εκατομμυρίου υπογραφών με στόχο τη συγκρότηση Ευρωπαϊκού Ταμείου Κοινωνικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης, όπως την περιέγραψε ο πρώην πρόεδρος της ομάδας GUE/NGL Φράνσις Βριτς, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη των εναλλακτικών προτάσεων της αριστεράς στους λαούς της Ευρώπης.

Το σήμα “εξοργιστείτε” που απέστειλε ο Όσκαρ Λαφοντέν και, κυρίως, το μήνυμα ότι “δεν είμαστε όλοι ίδιοι”, αναφερόμενος στους πολιτικούς της Γερμανίας, ήταν η καλύτερη απάντηση στην άτεγκτη γραμμή Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής. Η παρουσία δε της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο πειραματόζωο της Ευρώπης, την Ελλάδα, και η άμεση έκφραση της αλληλεγγύης ήταν η καλύτερη απάντηση στην επιχείρηση των ισχυρών να διαιρέσουν τους λαούς, στην επιχείρηση να γλυτώσουν από την κρίση οι έχοντες και οι ιθύνοντες, οι Τράπεζες, το κεφάλαιο, οι πολιτικοί άρχοντες της Ε.Ε.

Από τα κεντρικά συμπεράσματα των εργασιών είναι ότι, σύμφωνα με τους περισσότερους ομιλητές, το χρέος δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα, αλλά το πρόσχημα για την επιβολή της ακραίας νεοφιλελεύθερης ατζέντας. Αναδιανομή του πλούτου, φορολόγηση του κεφαλαίου, υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και της δημοκρατίας στην Ευρώπη που βάλλεται από την ανησυχητική άνοδο των ακροδεξιών αντιλήψεων, είναι μερικές μόνες από τις κοινές συνισταμένες των ομιλητών από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Αγγλία...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: