Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΣΥΝ ΗΜΑΘΙΑΣ:ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Το Υπουργείο παιδείας, χωρίς καμία σοβαρή επιστημονική μελέτη, με τη διαδικασία μάλιστα του επείγοντος, αποφάσισε την κατάργηση περισσοτέρων των 1000 σχολείων σε όλη τη χώρα. Η μαζική αυτή επέμβαση σε βάρος της παιδείας:
1. Αποτελεί ένα από τα παραπροϊόντα του μνημονίου για την εξοικονόμηση χρημάτων με κάθε τρόπο, έστω και σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει κάποια σοβαρή μελέτη ούτε για την παιδαγωγική διάσταση του θέματος ούτε και για το ποσόν χρημάτων που εξοικονομούνται.
2. Πολύ όψιμα κάποιοι αναλαμβάνουν να κάνουν «την ανάγκη φιλότιμο» ήτοι να θεωρητικοποιήσουν μια επιλογή που επιβάλλεται για λόγους οικονομίας και όχι για το καλό του μαθητή όπως λέγεται.(Σε εκτενέστατο κείμενο της υπουργού παιδείας όπου εκτίθεται το σχέδιό της για το νέο σχολείο, πριν επιβληθεί το μνημόνιο, δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη για καταργήσεις και συνενώσεις σχολείων.)
3. Η εμπειρία λέει πως μια τέτοια επιλογή έχει καθαρά ταξικό χαρακτήρα. Η μαζική κατάργηση θα αυξήσει τη μαθητική διαρροή εξ αιτίας των δυσκολιών και της ταλαιπωρίας των μαθητών κατά τη μεταφορά τους σε μεγάλες αποστάσεις.
4. Με τη συνένωση και τη δημιουργία πολυδύναμων σχολείων δημιουργούνται ανεξέλεγκτες, απρόσωπες, μαζικές καταστάσεις που περιθωριοποιούν μαθητές και ευνοούν επιθετικές συμπεριφορές και φαινόμενα βίας.
5. Η διαδικασία αυτή αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.
6. Οι Δημοτικές αρχές της περιοχής μας δυστυχώς, αντιμετωπίζουν τις επιλογές αυτές χαλαρά και «χωρίς περίσκεψιν», χωρίς μελέτη και διάλογο, ενώ οι διοικητικές με μυστικισμό και πνεύμα υποταγής, παρακάμπτοντας εντελώς την εκπαιδευτική κοινότητα και αγνοώντας την ποιότητα των καταργούμενων σχολείων.
7. Προς τους αγνοούντες, οι οποίοι εύκολα υποκλίνονται σε παραπλανητικές διακηρύξεις, γνωστοποιούμε ότι με βάση τους νόμους που ισχύουν μέχρι σήμερα πάντοτε πραγματοποιούνταν αλλά κατά περίπτωση και με συγκεκριμένα κριτήρια ιδρύσεις, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων.
Ο ΣΥN Ημαθίας στηρίζει τις αποφάσεις των τοπικών ενώσεων των δασκάλων, των καθηγητών, των γονέων και των μαθητών που είναι κατά των μαζικών καταργήσεων –συνενώσεων σχολείων.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που μιλούν για ανάπτυξη, έχουν υποχρέωση να ενισχύσουν και να κρατήσουν ζωντανή την επαρχία, τις πόλεις και τα χωριά μας, με τη σκέψη και την προοπτική της διατήρησης τους και της ανάπτυξης τους στο άμεσο μέλλον. Μια μεγάλη ώθηση για αυτή την προοπτική αποτελεί η λειτουργία σχολείων. Δεν είναι μόνον η κίνηση που δημιουργείται από την ύπαρξη των μαθητών και του προσωπικού ενός σχολείου και το θετικό κλίμα, η ίδια η ζωή αλλά και η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου μιας περιοχής που αποτελεί την πιο ασφαλή επένδυση για την ανάπτυξη του τόπου.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ή νομιμοποιήσουμε με τη στάση μας τις καταργήσεις Σχολείων. Δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε το δρόμο της ερήμωσης της επαρχίας.
Οι δαπάνες για την παιδεία στη χώρα μας ήταν μικρές και φέτος μειώνονται ακόμα περισσότερο (από 7,16 δισ. Πέρσι σε 6,27 δισ. Ευρώ εφέτος ) όμως, δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων να γίνεται με τη λογική του φτηνού σχολείου.
Επιβάλλεται, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η αναγνώριση της ποιοτικής εκπαίδευσης ως επένδυσης προτεραιότητας για τη χώρα μας με πολλαπλά και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: