Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση-απάντηση στον Θεόδωρο Πάγκαλο για τα γεγονότα στο Ελληνικό σπίτι του Παρισιού

Οι χαρακτηρισμοί του κ. Παγκάλου για «τρομοκρατικού χαρακτήρα παρέμβαση Γάλλων αναρχικών και Ελλήνων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ» είναι αυθαίρετοι. Υπάγονται στο αυταρχικό του ντελίριο και δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με τη λογική και τη δράση της Πρωτοβουλίας μας. Οι χαρακτηρισμοί του, τέλος, αποσκοπούν στην ύπουλη στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών χώρων....
Επανερχόμαστε στα χθεσινά γεγονότα προκειμένου ν’ αποσαφηνίσουμε τα πολιτικά χαρακτηριστικά της διαμαρτυρίας μας, καθώς και ορισμένα περιστατικά και να καταδείξουμε έτσι το ανυπόστατο των ισχυρισμών της σημερινής ανακοίνωσης του Θεόδωρου Πάγκαλου. Μια ανακοίνωση γεμάτη ψεύδη, ανακρίβειες και σαφή διάθεση για πλήρη διαστρέβλωση των γεγονότων.

O κ. Πάγκαλος, προκειμένου να δώσει μια στρεβλή εντύπωση για τις διαθέσεις μας, ισχυρίζεται ψευδώς πως πρόθεσή μας ήταν να ακυρώσουμε την προβολή του «Ζ» και να επιβάλλουμε την προβολή του «Παράδεισος στη Δύση» με σκοπό ν’ αναδείξουμε το ζήτημα των μεταναστών-απεργών πείνας στην Ελλάδα. Ωστόσο, και οι δύο ταινίες περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Επίσης, η πρόθεσή μας ν’ αναδείξουμε το ζήτημα των μεταναστών απεργών πείνας πραγματώθηκε μέσα από την παρέμβαση που κάναμε πριν την προβολή της ταινίας. Μια παρέμβαση κατά την οποία κρεμάσαμε πανώ στην είσοδο της εστίας και μοιράσαμε κείμενα στους παρευρισκόμενους.

Μετά το τέλος της παρέμβασης εισήλθαμε στο χώρο προκειμένου να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση, μαζί με όλο το υπόλοιπο κοινό. Εκείνη τη στιγμή, λίγο δηλαδή πριν την έναρξη της εκδήλωσης, μπήκε στην αίθουσα ο κ. Πάγκαλος χωρίς κανείς μας να γνωρίζει πως σκόπευε να παρευρεθεί. Αυθόρμητα, ξεκινήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας με σαφή και ξεκάθαρη πρόθεση ο κ. Πάγκαλος ν’ αποχωρήσει. Η διαμαρτυρία μας ξεκίνησε συνεπώς πριν την έναρξη της προβολής και ποτέ δεν τέθηκε από την πλευρά μας ζήτημα αλλαγής του περιεχομένου της εκδήλωσης. Διότι για εμάς σίγουρα δεν υπάρχει θέμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ της δημοκρατικής επίφασης του δολοφονικού μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους – που διαπραγματεύεται το «Ζ» μέσα από τη διελεύκανση της δολοφονίας του Γ. Λαμπράκη – και της μετανάστευσης, που πραγματεύεται το «Παράδεισος στη Δύση». Υπάρχει ίσως περισσότερο συσχετισμός αλλά ας μην επεκταθούμε προς το παρόν.

Οι χαρακτηρισμοί του κ. Παγκάλου για «τρομοκρατικού χαρακτήρα παρέμβαση Γάλλων αναρχικών και Ελλήνων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ» είναι αυθαίρετοι. Υπάγονται στο αυταρχικό του ντελίριο και δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με τη λογική και τη δράση της Πρωτοβουλίας μας. Οι χαρακτηρισμοί του, τέλος, αποσκοπούν στην ύπουλη στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών χώρων, στους οποίους έβγαλε λανθασμένα μόνος του το συμπέρασμα ότι ανήκουμε και στην απόσπαση της προσοχής από το πολιτικό περιεχόμενο της πράξης μας. Όσο για τα ψέματα περί «χρησιμοποίησης σωματικής βίας» και τις κατηγορίες για «τρομοκρατικού τύπου» παρέμβαση, αυτά διαψεύδονται από το ίδιο το βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στη δημοσιότητα.

Τελικά ο κ. Πάγκαλος αποχώρησε, αλλά παίρνοντας μαζί του…ολόκληρη την εκδήλωση. Ο κ. Γαβράς (προς μεγάλη μας απογοήτευση) και η διευθύντρια της εστίας ακολούθησαν πιστά την εντολή του και ματαίωσαν την εκδήλωση, τη στιγμή που ο κόσμος, αφού αποχαιρέτησε τον κ. Πάγκαλο με αποδοκιμασίες, παρέμεινε στην αίθουσα για να παρακολουθήσει την προβολή. Η διευθύντρια απέσυρε τον προτζέκτορα και μάλιστα δύο φορές, ύστερα από προσπάθειά μας να τον επανεγκαταταστήσουμε ώστε να γίνει κανονικά η προβολή. Ήταν λοιπόν ξεκάθαρο και σαφές πως την εκδήλωση την ακύρωσε ο κ. Πάγκαλος και όχι οι διαμαρτυρόμενοι. Μια εκδήλωση η οποία ωστόσο αφορούσε στο έργο του Κ. Γαβρά και όχι στο πρόσωπο του κ. Παγκάλου…

Κατά συνέπεια, εκείνος που προφανώς δεν ενστερνίστηκε ποτέ τις αξίες της δημοκρατίας, συμπεριφερόμενος σαν ανώτατος αξιωματούχος απολυταρχικού καθεστώτος και ακυρώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις ωσάν λογοκριτής και διώκτης τους, εκείνος που δεν μπορεί να αποδεχτεί την ελευθερία της έκφρασης είναι ακριβώς ο κ. Πάγκαλος.

Αναφέρουμε ενδεικτικά πόσο απαξιωτικά και προσβλητικά έχει κατά καιρούς καταφερθεί εναντίον του ελληνικού λαού, χαρακτηρίζοντας ολόκληρα κοινωνικά κομμάτια ως «κοπρίτες» και αγωνιζόμενους ανθρώπους ως «άπλυτους» (οποιαδήποτε ομοιότητα με το λόγο των ακροδεξιών δεν είναι βεβαίως τυχαία). Κι όλα αυτά με την ιδιότητα του αντιπροέδρου μιας δεξιάς κυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατική μάσκα, η οποία έχει περιστείλει σημαντικές δημοκρατικές ελευθερίες που με αίμα κατακτήθηκαν από τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνησή του είναι εκείνη που άλλαξε τη νομοθεσία τη σχετική με την δίωξη των συνδικαλιστών και που διατήρησε τον κουκουλονόμο ο οποίος οδηγεί στην κακουργηματική δίωξη αγωνιζόμενων ανθρώπων, που καταστέλλει άγρια διαδηλώσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Πάγκαλος είναι ο αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης η οποία παρέδωσε την οικονομική πολιτική του ελληνικού κράτους, στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης, στα χέρια του ΔΝΤ και των συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Είναι ακόμη ο αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης που μείωσε μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξησε την άμεση και έμμεση φορολογία. Είναι τέλος ο αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης η οποία ακολουθώντας πιστά τις εντολές της ευρωπαϊκής ένωσης σηκώνει φράχτες εναντίον μεταναστών στον Έβρο ή τους πνίγει στο Αιγαίο και που σήμερα καταδικάζει σε θάνατο τους 300 απεργούς πείνας απορρίπτοντας με κυνισμό και αναλγησία το δίκαιο αίτημα για νομιμοποίησή τους.

Με τη χτεσινή του στάση και τη σημερινή του δήλωση, ο κ. Πάγκαλος μας αποκαλύπτει μερικές ακόμα πλευρές της πολιτικής του συγκρότησης. Φαίνεται καταρχήν ότι είτε αγνοεί είτε προκλητικά παραβιάζει μια από τις κλασσικότερες αξίες της δημοκρατίας: Την άμεση λογοδοσία των πολιτικών αξιωματούχων για τα έργα τους. Οι δημοκράτες κ. Πάγκαλε έχουν το θάρρος και την αξιοπρέπεια να σταθούν όρθιοι, να λογοδοτήσουν και να κριθούν. Επίσης, οι δημοκράτες δεν κρύβονται πίσω από τεχνάσματα και τακτικισμούς όταν έρχονται αντιμέτωποι με τον λαό. Η αντιπρόταση διαλόγου την επόμενη μέρα δεν μπορεί παρά να καταδείξει την διάθεση υπεκφυγής, την απροθυμία για ουσιαστικό διάλογο και κατ’ επέκταση την ένδεια του κυβερνητικού λόγου. Καταδεικνύει επίσης την μονομέρεια και την κατ’ επίφαση δημοκρατική κουλτούρα του Πάγκαλου.

Είναι δυνατόν μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε πολίτες να μην καταδικαστεί ξεκάθαρα από το σύνολο του ελληνικού λαού; Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι η ελληνική κοινωνία, όταν διαθέτει τέτοιας ποιότητας πολιτικούς, οι οποίοι εξυπηρετούν τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα, το ελληνικό κεφάλαιο, τις τράπεζες και την πολιτική των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, κινδυνεύει να κατρακυλήσει στην εξαθλίωση και την υποδούλωση. Σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, όπως και στο Παρίσι, στο Βερολίνο και σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ευρώπης επισκέπτονται, είναι ανεπιθύμητοι! Όσα έγιναν στο Παρίσι, όπως και όσα έγιναν στο Βερολίνο και θα γίνουν αύριο στην πλατεία Συντάγματος είναι η δυναμική εισβολή του λαού στο προσκήνιο της Ιστορίας προκειμένου να κατακτήσει το δικαίωμά του στην αξιοπρέπεια και τη ζωή.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας - Πρωτοβουλία Ελλήνων φοιτητών κι εργαζόμενων στο Παρίσι

Δεν υπάρχουν σχόλια: