Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ 59,57% - ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ 40,43%

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης του ΣΥΝ όπου που οι εργασίες της έληξαν με επιτυχία την Κυριακή.
Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν δύο λίστες. Η λίστα του Αριστερού Ρεύματος, η οποία συγκέντρωσε το 40,43 % των αντιπροσώπων και εξέλεξε...14 μέλη στη Νομαρχιακή Επιτροπή και η λίστα με την επωνυμία «ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ», στην οποία συμμετείχαν όλες οι άλλες από κοινού οι τάσεις του κόμματος και η οποία συγκέντρωσε το 59,57% των αντιπροσώπων και εξέλεξε 21 μέλη στη νέα Νομαρχιακή επιτροπή.
Στελέχη του Αριστερού Ρεύματος της Θεσσαλονίκης υπογράμμιζαν ότι μετά τη Συνδιάσκεψη ανοίγονται νέες ευκαιρίες για τον ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, αρκεί να αξιοποιηθούν με ριζοσπαστικό πνεύμα από τη νέα νομαρχιακή επιτροπή.
Τα ίδια στελέχη του Αριστερού Ρεύματος τόνιζαν την ικανοποίησή τους για την ευρεία εμπιστοσύνη που επεδείχθη στις ριζοσπαστικές θέσεις του Αριστερού Ρεύματος τόσο από τα μέλη του κόμματος όσο και από τους αντιπροσώπους στη Συνδιάσκεψη. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι αυτές οι ριζοσπαστικές θέσεις του Αριστερού Ρεύματος συναντούν πολύ ευρύτερη απήχηση από τα ποσοστά του, τόσο στο Κόμμα και στους φίλους-ες του αλλά κυρίως ευρύτερα στον κόσμο της Αριστεράς της Θεσσαλονίκης, πέρα από κομματικές εντάξεις και προτιμήσεις.
Από τη μεριά του το Αριστερό Ρεύμα Θεσσαλονίκης, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη 15/3/2011
Πραγματοποιήθηκε στη Θεσ/κη η 10η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης του ΣΥΝ. Στα τέσσερα χρόνια από την προηγούμενη συνέβησαν σημαντικές μεταβολές στο εσωτερικό τοπίο του κόμματος (αλλαγή ηγεσίας, ανατροπή εσωτερικών συσχετισμών, αποχωρήσεις και νέος πολιτικός σχηματισμός, νέοι πολιτικοί προσανατολισμοί) αλλά κυρίως δραματικές αλλαγές που αφορούν στην οικονομική κρίση, στο πολιτικό σύστημα, την αριστερά.

Το Αριστερό Ρεύμα Θεσ/κης συμμετείχε στη Συνδιάσκεψη με κείμενο συμβολής που παρουσίασαν τα στελέχη του σε όλες τις πολιτικές κινήσεις. Με τις προτάσεις του επιδίωξε να γίνει συζήτηση σε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση του χρέους και η εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση, ο ρόλος της Ε.Ε. και η προοπτική της, ο ΣΥΡΙΖΑ, η συμπαράταξη όλης της αριστεράς και οι φερέγγυες πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια (μία από τις προτάσεις του που δυστυχώς δεν έκανε δεκτή η συνδιάσκεψη και αφορούσε στην εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, την αποδέχτηκε ο Πρόεδρος του κόμματος την προηγούμενη μέρα στο Συνέδριο του ΚΕΑ, δικαιώνοντας τις προσπάθειες του Α.Ρ. να γίνουν πιο ριζοσπαστικές, βασικές πολιτικές θέσεις του κόμματος).


Ωστόσο δεν υπήρξε ανάλογη διάθεση από την πλευρά της πλειοψηφίας, με το επιχείρημα ότι αυτά τα ζητήματα έχουν κλείσει με τις αποφάσεις του 6ου Συνέδριου. Έκπληξη προκάλεσαν οι τοποθετήσεις στελεχών της πλειοψηφίας σε σχέση με την Ε.Ε., που θύμιζαν αντίστοιχες τοποθετήσεις του «παλιού καλού καιρού» που τμήμα της αριστεράς αντιμετώπιζε την Ε.Ε. ως όραμα, το οποίο όμως σήμερα αποκαλύπτεται ως αυτό που πραγματικά ήταν και είναι, δηλαδή ένας κακός εφιάλτης.

Χρησιμοποιήθηκε, ξεπερνώντας τα όρια του λαϊκισμού, το θέμα της ενιαίας λίστας. Στήθηκε μια κακόγουστη φάρσα, που επί δύο μέρες απασχόλησε το προσκήνιο και το παρασκήνιο της Συνδιάσκεψης, με στόχο τον επηρεασμό (ελάχιστων ευτυχώς) συντρόφων, που προβληματίζονται και με τα κακώς κείμενα των τάσεων, αλλά κυρίως για να δικαιολογηθεί η κοινή κάθοδος στο λεγόμενο «Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» ενός φάσματος απόψεων που εκφράζονται τασικά από την αριστερή ενότητα μέχρι την ανανεωτική Πλατφόρμα 2010.

Το ποσοστό του Α.Ρ. 40,43%, στις σημερινές συνθήκες και τις μετά τις μεταβολές των τελευταίων χρόνων, συνιστά ένα εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα, με ιδιαίτερα πολιτικά μηνύματα.

Το τελικό αποτέλεσμα εμπεριέχει από τη μια την αρνητική ανάγνωση της συγκρότησης μιας πλειοψηφίας που μετατοπίζει συντηρητικότερα το πολιτικό στίγμα της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, αλλά από την άλλη το θετικό στοιχείο που υπερισχύει, ότι μεγάλο μέρος των μελών του κόμματος, παρά τις δραματικές απογοητεύσεις των τελευταίων χρόνων, εξακολουθεί και παραμένει ζωντανό κύτταρο της λειτουργίας του κόμματος, στηρίζοντας τις θέσεις του Α.Ρ. για μια σταθερή αριστερή ριζοσπαστική πορεία, επιμένοντας στη συνάντηση με την υπόλοιπη αριστερά, που είναι επιτακτική και απαράβατη προϋπόθεση για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού και το άνοιγμα μιας αριστερής και σοσιαλιστικής προοπτικής.
ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: