Στην ομιλία του, ο Γιώργος Πανανδρέου ειδικά για την Ημαθία τόνισε τα εξής:
"Φίλες και φίλοι της Βέροιας, της Ημαθίας, Μακεδόνες και Μακεδόνισσες, ζείτε και εσείς, όπως όλοι οι Έλληνες, την ακραία εγκατάλειψη της Περιφέρειας, την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Μερικά παραδείγματα: έβγαλαν από το Γ' ΚΠΣ την επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας. Πάγωσαν κάθε συζήτηση για το εμπορικό αεροδρόμιο στην περιοχή Αλεξάνδρειας. Απόλυτη στασιμότητα για το Διοικητήριο. Το Δικαστικό Μέγαρο περιμένει δύο χρόνια κονδύλια για την ολοκλήρωσή του. Ξέρετε επίσης -και γνωρίζω καλά γιατί έχω επισκεφθεί επανειλημμένως την περιοχή- τι γίνεται στη Νάουσα με την έκρηξη της ανεργίας, με το γνωστό πρόβλημα στα εργοστάσια του Λαναρά. Εργάτες περιμένουν μήνες απλήρωτοι και δεν δίνει λύσεις η κυβέρνηση.
Αυτή είναι η πολιτική τους. Προνόμια για τους λίγους, βάρη και αδιαφορία για τους πολλούς. Έδωσαν ασυλία στα καρτέλ της κερδοσκοπίας. Καταδυναστεύουν τους αγρότες. Ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές του παραγωγού και στις τιμές για τον καταναλωτή, για να κερδίζουν βέβαια κάποιοι μεσάζοντες. Από την Πολιτεία, σχέδιο δεν υπάρχει. Ο νομός Ημαθίας, που εξαρτάται και από την αγροτική οικονομία, είναι χωρίς κατεύθυνση. Το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται, το καλλιεργητικό κόστος αυξάνει με απίστευτους ρυθμούς. Οι τιμές δεν έχουν σταθεροποιηθεί. Και ενώ η περιοχή της Νάουσας έχει δυναμικές καλλιέργειες- μήλο, ροδάκινο, κεράσι, ακτινίδια και άλλα φρούτα- με ελπιδοφόρο μέλλον, αντίθετα, η περιοχή της Αλεξάνδρειας έχει στάσιμες καλλιέργειες, τα τεύτλα, το βαμβάκι, το καλαμπόκι. Οι καλλιεργητές εδώ πληρώνουν την ανυπαρξία παρουσίας και διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σημερινή κυβέρνηση.
Δείτε τι γίνεται με τη κομπόστα του ροδακίνου. Η Αμερική δεν παίρνει ελληνικές κομπόστες, επειδή η Ευρώπη δεν παίρνει βοδινό κρέας από τις ΗΠΑ. Έχουν όμως κι άλλο πρόβλημα οι παραγωγοί, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, με την απειλή της Ρωσίας ότι δεν θα δεχτεί ελληνικά ροδάκινα χωρίς πιστοποιητικά, διότι έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αλλά εργαστήρια πιστοποίησης δεν υπάρχουν. Σχέδιο για ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων δεν υπάρχει. Ενώ ήταν γνωστή εδώ και χρόνια η ανάγκη για ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων μας. Με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία ούτε κίνητρα έδωσε για τη δημιουργία εργαστηρίων στην περιοχή, ούτε και πολιτικά λύνει το θέμα. Αν λοιπόν το πρόβλημα με τη Ρωσία δεν ξεπεραστεί, θα έχουμε τεράστιες ποσότητες αδιάθετου ροδάκινου, με συνέπειες δραματικές για παραγωγούς και εργοστάσια.
Όλα αυτά υπογραμμίζουν και κάτι ακόμη. Τη χρεοκοπία ενός παλιού αναπτυξιακού μοντέλου. Κάτι που είχα όμως επισημάνει, αν θυμόσαστε, από τη ΔΕΘ, από το 2004. Από τότε λέμε στην κυβέρνηση ότι χρειάζεται μια νέα πορεία στον αγροτικό τομέα. Και η κυβέρνηση εκώφευε. Και τώρα, φτάνει σε αδιέξοδο ο αγρότης. Ποιος φταίει; Ο αγρότης φταίει, ή η έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση της Ν.Δ.; Και βέβαια, φίλες και φίλοι, χρειάζεται μια στροφή. Μια στροφή στην «Πράσινη Ανάπτυξη», ώστε τα προϊόντα μας να είναι ποιοτικά, με λιγότερα φυτοφάρμακα, με πιο ορθολογική χρήση του νερού, με πιστοποιημένες καλλιέργειες και προϊόντα, που θα αναδεικνύουν και την ποιότητα, αλλά θα καθιστούν τα προϊόντα μας προϊόντα αξίας και προέλευσης. Εμείς εκπροσωπούμε την Ελλάδα της αξίας. Αυτή είναι η νέα μας κατεύθυνση και εκεί θα επενδύσουμε. Θα επενδύσουμε στο μέλλον του αγρότη. Και βέβαια, ξέρετε ότι τα θέματα του περιβάλλοντος είναι γενικότερα.
Γνωρίζετε όμως και γνωρίζω καλά το πρόβλημα με το χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Σημασία για μας έχει οπωσδήποτε η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, των υδάτινων όγκων του νερού που πίνει και χρησιμοποιεί ο πολίτης της περιοχής. Και γι' αυτά, χρειάζονται άμεσες πολιτικές και αποφάσεις. Επίσης, γνωρίζετε όπως και γνωρίζω καλά, τα θέματα με τις πολλές και ανεξέλεγκτες χωματερές, με την επιβάρυνση του εδάφους από τα φυτοφάρμακα, την επικίνδυνη μόλυνση του τεχνητού ποταμού που εκβάλλει στον Αλιάκμονα, τον οποίο ρυπαίνουν οι βιομηχανίες. Γνωρίζετε και γνωρίζω καλά τη μείωση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, την τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη των μέτρων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, την καθυστέρηση στα σχέδια βελτίωσης. Μήπως υπάρχουν προγράμματα για τους νέους αγρότες; Χθες, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με μερικούς. Με αγωνία βλέπουν το μέλλον τους. Ενώ εμείς θα έπρεπε σε αυτούς να στηρίξουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Περιφέρεια και η αγροτική οικονομία.
Μήπως υλοποιούνται προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης; Τίποτα. Απολύτως τίποτα. Φίλες και φίλοι, σας ρωτώ: Πιστεύει κανείς από σας, πιστεύετε εσείς, ότι η Βέροια, η Ημαθία, η Δυτική Μακεδονία, δεν έχει προοπτικές, με τον πολιτισμό, με τις φυσικές καλλονές, με τα μνημεία, με την ιστορία της; Δεν προσφέρεται αυτή η περιοχή για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, αυτό που λέμε «Πράσινη Ανάπτυξη»; Δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία για ποιοτικά προϊόντα, για προϊόντα με ταυτότητα, με τη ζεύξη της παραγωγικής διαδικασίας και του πολιτισμού; Άξιο παράδειγμα δεν είναι η Οινοποιία στη Νάουσα, όπου ο αγροτουρισμός συνδυάζει την αξιοποίηση ορεινών όγκων, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με την παραγωγή; Υπάρχουν ήδη εδώ παραγωγικές δυνάμεις, σε όλη την περιοχή, που δουλεύουν με κατεύθυνση την «Πράσινη Ανάπτυξη», για ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα. Υπάρχουν εταιρείες και Συνεταιρισμοί πρωτοπόροι σ' αυτό τον τομέα. Υπάρχουν νέοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αγρότες. Υπάρχουν ακόμα και καλές ιδέες, όπως η πρόταση να αξιοποιηθεί η παλιά αγορά, για να γίνει πάρκο πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών. Απλώς, λείπει η πολιτική που θα σχεδιάζει σωστά με τα χρήματα του Ελληνικού λαού, και όχι ρουσφετολογικά, που θα στηρίζει πρωτοβουλίες αντί να τις εμποδίζει, αντί να βάζει εμπόδια στις πρωτοβουλίες και στις προσπάθειες του Έλληνα πολίτη. σχεδιασμό.
Επίκεντρο για μας και το Πρόγραμμά μας είναι ο αγρότης, είναι η αγρότισσα. Σε αυτούς θα επενδύσουμε. Γιατί θέλουμε να δώσουμε ελληνική ταυτότητα στο αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν, ώστε η λέξη «ελληνικό» να ταυτίζεται με τη λέξη «αξία», με προστασία του αγροτικού εισοδήματος και με συνέχιση των κοινοτικών ενισχύσεων, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση που θα κάνουμε και μετά το 2013. Και η πορεία μας προς την «Πράσινη Ανάπτυξη» θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε αυτή την σκληρή διαπραγμάτευση για ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας. Εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, για να περάσουμε στην «Πράσινη Ανάπτυξη». Κίνητρα για νέες συλλογικές δομές, που θα ελέγχουν την αγορά και θα χτυπήσουν τα καρτέλ. Και με τη νεολαία πάντα πρωτοπόρα.
Έχουμε μια νεολαία σήμερα, που ελπίζει στο ΠΑΣΟΚ, που ελπίζει στο αύριο, που δεν αισθάνεται πια την απαισιοδοξία και τα αδιέξοδα. Οι αγρότες μας, πέρα από τις γενικές κατευθύνσεις, έχουν ανάγκη και από άμεσα μέτρα. Άμεσα μέτρα, που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, θα στηρίξουν το εισόδημά τους αυτή την εποχή της κρίσης. Εμείς προτείναμε μια δέσμη δέκα μέτρων, καταθέσαμε πρόταση-πρόγραμμα δέκα μέτρων για την αγροτική οικονομία. Αλλά και γι' αυτά ακόμα, η κυβέρνηση κωφεύει, όπως πάντα. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, για να προωθήσει μεγάλες δημόσιες επενδύσεις. Είναι η δική μας, η σοσιαλιστική λογική για την οικονομία, την οποία πια ενστερνίζονται σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι απαραίτητο δηλαδή να υπάρξει τόνωση της οικονομίας μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις.
Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, χρειάζεται να ενισχύσουμε την περιοχή, για να αποκτήσει η Ημαθία και Διοικητήριο, για να γίνει πραγματικά η επέκταση του Νοσοκομείου της Βέροιας και, βεβαίως, το Δικαστικό Μέγαρο. Να ολοκληρωθεί επιτέλους ο οδικός άξονας Βέροιας - Νάουσας -Έδεσσας, για να προχωρήσει ο προαστιακός σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης, που θα ενώνει τις τρεις πόλεις της Ημαθίας και την Πέλλα, και θα δώσει οικονομική ανάσα σε πολλές οικογένειες, που πολλές φορές αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτια για τα παιδιά που φοιτούν ή εργάζονται στην Θεσσαλονίκη. Μια διαδρομή που με τον Προαστιακό μπορεί να γίνει σε μία ώρα. Σ' αυτό το έλλειμμα αναπτυξιακής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, εμείς απαντάμε με προτάσεις για ένα νέο πρότυπο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Με την υποστήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών της υψηλής ποιότητας οπωροκηπευτικών προϊόντων. Προϊόντων που παράγονται εδώ και προωθούνται κυρίως στη Ρωσία και στις άλλες ανατολικές χώρες. Σ' αυτό, μεγάλη συμβολή θα έχει και η λειτουργία εμπορικού αεροδρομίου στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και η αξιοποίηση της αγοράς της Κουλούρας ως διαμετακομιστικού κέντρου".
2 σχόλια:
akoysa to proi sto radio poy eipes oti o papandreoy einai arnitikos gai thn 12. exeis dikio tora pou to vlepo.
TΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΑΛΑΣ; ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ; ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΝΑ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΔΕΚΑ; ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ; ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΔΕΚΑ. ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ. ΙΣΩΣ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ
Δημοσίευση σχολίου