Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

"Όχι στην αξιολόγηση παρωδία" λένε οι εργαζόμενοι στον Δήμο Πέλλας (Γιαννιτσά)

Ο  Σύλλογος εργαζομένων στον δήμο Πέλλας (Γιαννιτσά) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει από την διοίκηση του δήμου να συζητήσει και να αποφασίσει να αρνηθεί να μετάσχει στην "αξιολόγηση" και να καταδικάσει τον νέο νόμο του Μητσοτάκη που...
χαρακτηρίζει ως "παρωδία". Να σημειώσουμε ότι ο σύλλογος ήδη έκανε μια εκδήλωση στα Γιαννιτσά για την "αξιολόγηση" όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα και οι προβληματισμοί και δόθηκαν απαντήσεις.

Διαβάστε την ανακοίνωση του συλλόγου και αμέσως μετά την επιστολή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης προς την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.
Προς: 1. Δήμαρχο Πέλλας
        2. Πρόεδρο  Δημοτικού Συμβουλίου
           3  Επικεφαλή παράταξης Δημοτικής Ενότητας
           4  Επικεφαλή παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης
Κοιν:   1.Εργαζόμενους δήμου Πέλλας, ΚΕΚΑΠΠΑ
              2. Μ.Μ.Ε.


Θέμα: Εφαρμογή ποσοστώσεων αξιολόγησης του Νόμου 4250/2014

Ο Σύλλογός μας συντονισμένα με την ΠΟΕ – ΟΤΑ δηλώνει την εναντίωση του στην νομοθετική παρωδία της δήθεν συγκριτικής «αξιολόγησης». Η νέα αξιολόγηση οδηγεί στην προκρούστια κλίνη τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Εναντιωνόμαστε διότι επιθυμούμε αξιολόγηση με εξασφάλιση όμως αντικειμενικών κριτηρίων συγκεκριμένης στοχοθεσίας.
Αντίθετα η αξιολόγηση του κύριου Μητσοτάκη οδηγεί σε αναχρονιστικές μεθόδους που θα απογειώσουν το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις.. Ο Νόμος διαχωρίζει σε καλούς προϊσταμένους και κακούς υφισταμένους και θεσμοθετεί ποσοστώσεις αργίας.,. Οι δικαιολογίες για το νέο μέτρο από το υπουργείο ανάγονται σε αιτιολογήσεις κοινωνικού αυτοματισμού, αφού δημιούργησε το πειθαρχικό του τεκμηρίου της ενοχής ετοιμάζει επιτροπές προφορικών εξετάσεων για την επιλογή των νέων προϊσταμένων. Αυτή είναι η «αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης Ο σύλλογός μας θυμίζουμε ότι ζήτησε ήδη με δημόσια ανακοίνωση του από τις 28/4/2014 από την δημοτική αρχή να τοποθετηθεί στο ζήτημα. Επίσης σας πληροφορούμε ότι οι εργαζόμενοι Δήμου και ΚΕΚΑΠΠΑ σε ογκώδη συγκέντρωση στις 26/6/2014 δήλωσαν ομόφωνα την αντίθεσή τους στην εφαρμογή των ποσοστώσεων και ότι θα αντισταθούν με κάθε μέσον κατά της εφαρμογής του.
Επειδή
·        Η μεγάλη πλειοψηφία των δήμων ήδη έχει πάρει αποφάσεις για μη εφαρμογή του μέτρου με μη αποστολή απόφασης επιμερισμού.
·        Η ΚΕΔ έχει δηλώσει ήδη την αντίθεση της στην εφαρμογή του μέτρου. .
·        Η νομική επιτροπή της βουλής δήλωσε την ανησυχία της περί της σκοπιμότητας και της αντισυνταγματικότητας του μέτρου.
·        το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ως αρμόδιος επιστημονικός φορέας για τη μελέτη και εφαρμογή σύγχρονων και άρτιων συστημάτων διοίκησης ποιότητας, δηλώνει την πραγματική αδυναμία εφαρμογής του ν.4250/14.
·        Ο δήμος Πέλλας επίσης είναι ο μοναδικός δήμος του νομού που λειτουργεί ακόμη και σήμερα με προσωρινούς αναπληρωτές με ύπαρξη επί μακρόν πολλών ακέφαλων τμημάτων, άρα στερείτε και νομιμοποιημένων εισηγητών αξιολόγησης.
·        Ποτέ στο δήμο μας δεν επικράτησαν επίπλαστα ποσοστά αριστείας τα οποία επικαλείται συκοφαντικά ο υπουργός της αργίας.
Ζητούμε την λήψη απόφασης Δ.Σ. περί μη εφαρμογής Ν. 4250/2014  που αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δήμου  Πέλλας και του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου  και συνεπακόλουθα την μη έκδοση απόφασης επιμερισμού ποσοστών καθώς και να ζητηθεί η  άμεση κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης.
Παρακαλούμε να τεθεί το παραπάνω άμεσα ως θέμα στο προσεχές συμβούλιο.
Γιαννιτσά 28/6/2014

Για το ΔΣ του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος
Eλ. Αβραμίδης


...................................................................................................................................

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης
Με κατά πλειοψηφία Απόφασή του,
Υποβάλλει το παρόν

Υπόμνημα

Στον Υπουργό Δ.Μ.Η.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
και την Υφυπουργό Δ.Μ.Η.Δ. κα Εύη Χριστοφιλοπούλου


Αξιότιμοι Κύριε Υπουργέ και Κυρία Υφυπουργέ,

Στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, διδάσκεται, μεταξύ άλλων, για μία σχεδόν δεκαετία και στις δύο εκπαιδευτικές μονάδες του, τόσο στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (εκτενώς), όσο και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (εβδομαδιαία πιστοποιημένα προγράμματα σχεδιασμένα από το ΕΚΔΔΑ), το διεθνώς γνωστό σύστημα-φιλοσοφία του Management by Objectives (MbO), γνωστότερο στα ελληνικά ως Διοίκηση με Στόχους (ΔμΣ). Η φιλοσοφία και οι βασικές κατευθύνσεις του συστήματος αυτού έχουν θεσμοθετηθεί στη χώρα μας και περιλαμβάνονται στα άρθρα 1-5 του ν.3230/2004 για την «Καθιέρωση συστήματος διοίκησης με στόχους, μέτρηση της αποδοτικότητας και άλλες διατάξεις».

Όπως γνωρίζετε, οι διατάξεις αυτές επιτάσσουν τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με όρους στρατηγικής διοίκησης, απαιτούν τον προσδιορισμό ετήσιας στοχοθεσίας και την παρακολούθηση της επίτευξης των ορισμένων στόχων μέσω κατάλληλων δεικτών μέτρησης .

Εξάλλου, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει επανειλημμένως υπομνήσει στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, ότι οφείλουν να τηρούν τις διατάξεις του ν. 3230/2004 περί στοχοθεσίας και δεικτών μέτρησης.

Κατόπιν των ανωτέρω, η πρόσφατη θέσπιση του συστήματος αξιολόγησης που περιγράφει ο ν.4250/2014 στα άρθρα 20-32, δηλαδή η αξιολόγηση του προσωπικού μέσα σε αυστηρά οριζόμενα ποσοστά, έρχεται, κατά την άποψή μας, σε ευθεία αντίθεση με το προαναφερθέν και εν ισχύ σύστημα της Διοίκησης με Στόχους.

Αυτό συμβαίνει γιατί στη φιλοσοφία τους ενός συστήματος (ΔμΣ) υπάρχει η ακριβής μέτρηση, κάτι που δεν υπολογίζεται στο δεύτερο. Μάλιστα διαφαίνεται πως η μη ακριβής μέτρηση ή ορθότερα, η ανυπαρξία μετρήσεων, είναι προϋπόθεση εφαρμογής ενός συστήματος με ποσοστώσεις. Η ουσιαστική όμως αυτή αντίφαση ανάμεσά τους καθιστά ανεφάρμοστα ταυτόχρονα και τα δύο στην ίδια υπηρεσία.

Ως εκ τούτου, πάντα κατά την άποψή μας, τα δύο συστήματα αξιολόγησης εμφανίζονται ως ασύμβατα και αντιφατικά. Επιπλέον, επειδή εκκρεμεί η εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων του ν.3230/2004 για τις οποίες απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, φρονούμε ότι με την έκδοσή του, θα υπάρξει σύγχυση από την ταυτόχρονη επιδίωξη εφαρμογής των δύο αντιφατικών συστημάτων, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του Υπουργείου ΔΜΗΔ.

Διαγιγνώσκοντας το πρόβλημα που δημιουργείται, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚΔΑ, στην προηγούμενη από 23/05/2014 7η Συνεδρίασή του, θεώρησε σκόπιμο και έλαβε κατά πλειοψηφία Απόφαση, να συντάξει το παρόν υπόμνημα και να σας αποσταλεί σε εύθετο χρόνο, ως τους πολιτικά υπεύθυνους του αρμόδιου Υπουργείου, ώστε με των περιγραφή των παραπάνω δεδομένων, να καταδείξει την πραγματική αδυναμία εφαρμογής του ν.4250/14, σε όσες υπηρεσίες εφαρμόζουν ή προσπαθούν να εφαρμόσουν τον ν.3230/2004.

Σε κάθε περίπτωση και στο πλαίσιο των αρχών της ίσης μεταχείρισης, της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, που διέπουν τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, θεωρούμε ότι η καθιέρωση, τόσο θετικών όσο και αρνητικών ποσοστώσεων, κατά την αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου, θα μπορούσε, σύμφωνα και με σχετική παρατήρηση της Κ.Ε.Ν.Ε., αντί να συντελέσει στην εξάλειψη παθογενειών, να οδηγήσει ακόμη και στην απορρύθμιση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε να επανεξεταστεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να βελτιωθεί και να καταστεί πραγματικά λειτουργικό, ορθολογικό και αποτελεσματικό, συντελώντας στην ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των παρεχομένων υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ως αρμόδιος επιστημονικός φορέας για τη μελέτη και εφαρμογή σύγχρονων και άρτιων συστημάτων διοίκησης ποιότητας, θα μπορούσε, εφόσον κληθεί, να συνδράμει με τις απόψεις του στην επιχειρούμενη διοικητική μεταρρύθμιση.

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2014

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.


Ο Πρόεδρος
Παύλος Δ. Πέζαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: