Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας / Σ. Ανδρονίδης

του Σίμου Ανδρονίδη*
Οι Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς (ανάμεσα τους και πολλά παιδιά). Η απαγωγή και η δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών στα μέσα Ιούνη, απετέλεσε το έναυσμα για την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ κατηγόρησε ευθέως την οργάνωση της Χαμάς για την απαγωγή και την δολοφονία των τριών νεαρών Ισραηλινών. Είναι χαρακτηριστικό το ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ γνώριζαν από...
την πρώτη στιγμή για την απαγωγή και την δολοφονία, αλλά προτίμησαν να μην κοινοποιήσουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες, προφανώς για να μην «ακυρωθούν» τα σχέδια και οι επιδιώξεις του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος του Ισραήλ.
  
Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Φάταχ και Χαμάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, μετέβαλλε ριζικά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεννόηση Φάταχ και Χαμάς με στόχο την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων του Παλαιστινιακού λαού απετέλεσε τον ‘πραγματικό’ λόγο της Ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.
 Η συμφωνία Φάταχ και Χαμάς διαμορφώνει το «ολικό» πλαίσιο για την έκφραση και την εκπροσώπηση των συμφερόντων του Παλαιστινιακού λαού. Εντός της Ισραηλινής κυβέρνησης ακούγονται και φωνές που κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης στη Γάζα, μία χερσαία στρατιωτική επέμβαση που θα έχει ως στρατηγικό στόχο την «εξόντωση» των «τρομοκρατών» της Χαμάς. Αντιθέτως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προκρίνει μέχρι στιγμής την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών που αφήνουν πίσω τους πόνο, αίμα και θάνατο.

Η εντεινόμενη ενδοκυβερνητική διαπάλη αποτελεί την οργανική αντανάκλαση της διαπάλης που διεξάγεται στο εσωτερικό του αστικού συνασπισμού εξουσίας. Η συγκεκριμένη διαπάλη άπτεται της στρατηγικής κατεύθυνσης που θα επιλέξει το Ισραήλ με στόχο την εκείνη την διαχείριση του Παλαιστινιακού ζητήματος που δεν θα πλήττει τα στρατηγικά πολιτικά και οικονομικά του συμφέροντα (τα συμφέροντα του συνασπισμού εξουσίας). 
Μέχρι στιγμής έχει επιλεχθεί η πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών, καθότι προφανώς έχει κριθεί ότι η χερσαία εισβολή στη Γάζα ενέχει μεγάλο στρατιωτικό ρίσκο, κάτι που συνεπάγεται την «απώλεια» αρκετών Ισραηλινών στρατιωτών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το ότι η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου, με αποτέλεσμα ο συνολικός και περίπλοκος ‘αστικός’ «χώρος» να προσφέρεται για την εφαρμογή τακτικών φθοράς του Ισραηλινού στρατού. Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει την χερσαία εισβολή στη Γάζα, με πρόσχημα την εξόντωση των «ακραίων» της Χαμάς.
Η οργάνωση της Χαμάς, έχει βαθιές κοινωνικές και πολιτικές «ρίζες» στη Λωρίδα της Γάζας. Δρώντας στο κοινωνικό και στο πολιτικό πεδίο, επιδιώκει να λειτουργήσει ως η «εμπροσθοφυλακή» του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων.
  
Η επιθετικότητα του Ισραηλινού ιμπεριαλισμού συνεχίζεται υπό την ανοχή των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση), οι οποίες στηρίζουν απροκάλυπτα το κράτος του Ισραήλ. Στην προκειμένη περίπτωση, τηρούν πολιτική ίσων αποστάσεων, εξισώνοντας το θύμα (Παλαιστίνιοι) με τον θύτη (Ισραήλ),  συμβάλλοντας στη «νομιμοποίηση» των δολοφονικών επιδρομών του Ισραήλ.
Έτσι, η εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς προς το Ισραήλ εξισώνεται με την επιθετικότητα και την βαρβαρότητα του Ισραήλ, (οι ρουκέτες συνήθως εξουδετερώνονται από την Ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα).  
  
Οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να μάχονται ηρωικά για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Το αίμα που χύνεται προσδιορίζει και το εύρος του δίκαιου αγώνα τους.
  
«Εσείς που περνάτε μέσα από λόγια εφήμερα, εσείς το ξίφος, εμείς το αίμα, εσείς ατσάλι και φωτιά, εμείς τη σάρκα μας… Πέτρες εμείς, εσείς ερπύστριες. Δακρυγόνα εσείς, εμείς βροχή. Ο ίδιος ουρανός κι αέρας μας τυλίγει. Πάρτε λοιπόν το μερτικό σας απ’ το αίμα μας και φύγετε».[1]
           



[1] Βλ.σχετικά, Νταρουίς Μαχμούντ, ‘Εκείνοι που περνάνε μέσα απ’ τα εφήμερα λόγια’. ‘Να σκέφτεσαι τους άλλους’, 12 ποιήματα του Παλαιστίνιου Ποιητή, Απόδοση στα Ελληνικά: Καραβίτη Τζένη, Νήσος, Αθήνα, 2009, σελ. 41.

*πολιτικός επιστήμονας, υποψήφιος διδάκτωρ ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: