Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Νομοθετεί την εργασία για 10χρονα παιδιά η Βολιβία

Βάσει νόμου πλέον η εργασία στην Βολιβία θα επιτρέπεται από τα 10 έτη. Το πράσινο φως για την μείωση της απαγόρευσης από τα 14 χρόνια στα 10 έδωσε το Κογκρέσο και τώρα απομένει η επικύρωσή του από τον Πρόεδρο Έβο Μοράλες.

Εάν ο νόμος επικυρωθεί, 10χρονα παιδιά θα...
μπορούν να εργάζονται υπό γονική επίβλεψη και παράλληλα να παρακολουθούν το σχολείο ενώ θεσπίζονται τα 12 έτη ως η ηλικία από την οποία μπορούν να εργάζονται με συμβάσεις αλλά υποχρεώνονται να παρακολουθούν τα μαθήματά τους. Έρευνα του 2008 κατέδειξε ότι 850.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών εργάζονται στη Βολιβία και από αυτά, 9 στα 10 σε εξαιρετικά δυσμενείς εργασίες όπως τα ζαχαροκάλαμα και τα ορυχεία.

Σύμφωνα με τους νομοθέτες, το να μειωθεί το επιτρεπτό όριο εργασίας από τα 14 στα 10 χρόνια απλώς αναγνωρίζει την πραγματικότητα δηλαδή ότι πολλές φτωχές οικογένειες συντηρούνται από την εργασία των παιδιών τους. «Αντί να αγνοήσουμε το πρόβλημα, θέλουμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματα και την εργασιακή ασφάλεια των παιδιών» είπε ένας εκ των υπερμάχων του σχετικού νόμου.

Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζουν ότι η απόφαση της Βολιβίας θα αποτελέσει οδηγό και για άλλες χώρες, ωθώντας σε γενιές παιδιών που θα έχουν ελάχιστη μόρφωση και χαμηλά εισοδήματα ως ενήλικες. Τονίζεται εξάλλου ότι η απόφαση αντιβαίνει τη συνθήκη του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η παιδική εργασία κάτω των 14 ετών.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: