Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Κυνικά ειλικρινείς οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ / Η αριστερή παρένθεση είναι εδώ

O Δραγασάκης είναι σαφής. Ο λαός πρέπει να είναι ενήμερος των πραγματικών δυνατοτήτων και δυσκολιών που υπάρχουν καθώς και της λογικής της στρατηγικής που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει στην συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην σημερινή Κυριακάτικη ΑΥΓΗ. Ο κυριότερος συνεργάτης του Τσίπρα και επικεφαλής του...
προγράμματος του κόμματος κάνει συνεχώς αυτές τις υπομνήσεις ώστε μετεκλογικά και ως υπουργός της κυβέρνησης σε κεντρικό υπουργείο να υπενθυμίζει ότι «εμείς τα λέγαμε» και συνεπώς «αμαρτία ουκ έχομεν».

Η λογική της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλή. Παραγνωρίζουν τα συνεδριακά κείμενα, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια αυτά που ψήφισαν οι οργανώσεις και το συνέδριό τους το καλοκαίρι και δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα με δημόσιες παρεμβάσεις είτε μέσω των καναλιών είτε με δημοσιεύσεις στα κομματικά όργανα. Τα όσα λέγονται από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας για την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ καμιά σχέση δεν έχουν με αυτά που ψήφισαν οι χιλιάδες σύνεδροι στο πρόσφατο συνέδριο.

Στο συνέδριο, για παράδειγμα, οι σύνεδροι ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Βέβαια, η μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας υποστήριξε ότι πρέπει να διαγραφεί το σύνολο του χρέους. Ο Δραγασάκης όμως στην ίδια συνέντευξη απαντάει στην ερώτηση «πως μπορεί να τερματιστεί η λιτότητα» ως εξής:  «Ο τερματισμός της λιτότητας θα είναι αποτέλεσμα όχι μόνο νομοθετικών πρωτοβουλιών αλλά και ριζικών αλλαγών και άλλων εσωτερικών και εξωτερικών προϋποθέσεων. Στις πρώτες περιλαμβάνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να σταματήσει το μεγάλο «φαγοπότι» και ο προκλητικός πλουτισμός μέσω του κράτους και των τραπεζών, σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Στις δεύτερες περιλαμβάνεται το κούρεμα του χρέους, η ρήτρα ανάπτυξης, η εξασφάλιση αναπτυξιακής, μη δανειακής χρηματοδότησης.»

Ψήφισε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «κούρεμα χρέους» ή διαγραφή του μεγαλύτερου τμήματος; Ψήφισε μήπως «ρήτρα ανάπτυξης»; Μήπως ψήφισε ότι θα παρθεί νέο πακέτο αλλά που δεν θα είναι δάνειο αλλά κάτι σαν σχέδιο Μάρσαλ; Και ποιος θα  το δώσει αυτό στην χώρα μας;

Ο Δραγασάκης και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τα λόγια τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε, έγινε απολύτως συστημικός και ως εκ τούτου ακίνδυνος για το σύστημα. Προφανής είναι η φιλοδοξία του να βάλει τάξη στο σύστημα, να μην κερδίζουν τόσα πολλά οι καπιταλιστές, να μην καταστρέφεται τόσο πολύ το περιβάλλον, να μην εξαθλιώνονται τόσο πολύ και τόσο γρήγορα οι συμπολίτες. Φιλοδοξία του είναι να φτιασιαδώσει το σύστημα και όχι να το ανατρέψει. Να το συντηρήσει κι όχι να ανοίξει δρόμους για την σοσιαλιστική προοπτική με το λαό συμμέτοχο και πρωταγωνιστή.


Η αριστερή παρένθεση είναι δεδομένη και στην ιστορία θα καταγραφεί με μαύρα γράμματα για μια ευκαιρία που χάθηκε εξ αιτίας των επιλογών αυτών αλλά και εξ αιτίας της αδυναμίας του Κινήματος να επιβάλλει άλλες λύσεις, αριστερές, επαναστατικές. Κι εδώ οι ευθύνες απλώνονται πολύ αλλά είναι μια συζήτηση που δεν είναι της παρούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: