Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

∆ι’ ευχών των συριζαίων ημών / Γ. Λαουτάρης

του Γιώργου Λαουτάρη

Τη διχασµένη φυσιογνωµία του ΣΥΡΙΖΑ, την κινηµατική και θεσµική του πλευρά, είδαµε αυτές τις ηµέρες σε σχέση µε το θρησκευτικό ζήτηµα. Εντελώς παραστατικά υπάρχουν οι δύο εικόνες:

Πρώτη, η παρουσία του βουλευτή του κόµµατος Βαγγέλη ∆ιαµαντόπουλου την Πρωτοχρονιά στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς, όπου έλαβε χώρα το πατροπαράδοτο καρναβάλι. Ντυµένος παπάς, ο...
βουλευτής ηγείται της καρναβαλικής νεκρώσιµης ακολουθίας για την Κρίση, που βρίσκεται σε µία κάσα. Ο ίδιος ευλογεί το πλήθος και οι υπόλοιποι καρναβαλιστές µεταλαµβάνουν. ∆εύτερη εικόνα, η συνάντηση την Πέµπτη του Αλέξη Τσίπρα µε τον οικουµενικό πατριάρχη Βαρθολοµαίο. Ο επικεφαλής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ενηµερώνει τον «Παναγιώτατο», όπως τον αποκαλεί, για την καµπάνια της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κοµισιόν. Και στη δήλωσή του µετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας σηµειώνει ότι «η αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο» είναι σηµείο σύµπλευσης µεταξύ Αριστεράς και εκκλησίας.

Μιλώντας για το θρησκευτικό αίσθηµα των πολλών που θίχτηκε από τη µεταµφίεση του Βαγγέλη ∆ιαµαντόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «υπάρχει ο απόλυτος σεβασµός εκ µέρους του ΣΥΡΙΖΑ». Με δική του παρέµβαση ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης σηµείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται απολύτως και ξεκάθαρα το θρησκευτικό συναίσθηµα όλων των πολιτών. Κατά τ’ άλλα, απέναντι και στο δικαίωµα στη σάτιρα, θα πρέπει να είµαστε πιο ανεκτικοί». Οι κατευναστικές δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κάλυπταν µεν πολιτικά τον… παραστρατηµένο βουλευτή, δικαιολογώντας τη στάση του λόγω των τοπικών εθίµων, την ίδια στιγµή όµως άφηναν άθικτο τον πυρήνα της αντιπαράθεσης, που δεν είναι άλλος από το ρόλο τον οποίο αφήνεται να διαδραµατίσει το λεγόµενο «θρησκευτικό αίσθηµα» και οι επίσηµοι φορείς-εκφραστές του στην πολιτική καθηµερινότητα.


Ο ίδιος ο Βαγγέλης ∆ιαµαντόπουλος πάντως µε κείµενό του έθεσε τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων: «Η αντίδραση δεν πυροδοτήθηκε προς κάποιον από τους πολλούς πολίτες που ντύνονται ιερείς στα καρναβάλια αλλά προς έµενα λόγω της βουλευτικής ιδιότητάς µου» σηµείωσε στο κείµενό του, για να προσθέσει ότι «αυτό γεννά ένα τεράστιο ζήτηµα το οποίο προκύπτει από τη στρεβλή λογική της εκκλησίας, πως έχει κάθε δικαίωµα να επεµβαίνει σε ζητήµατα µε, κατά την εκτίµηση της, πολιτικές προεκτάσεις και µάλιστα να προσπαθεί να διαµορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις».

Αυτή τη στρεβλή λογική τροφοδότησε όµως και ο Αλέξης Τσίπρας µε την επίσκεψή του στον Βαρθολοµαίο. Με κάθε επισηµότητα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, όπως είπε, «από τον Παναγιώτατο και τη συνδροµή του Οικουµενικού Πατριαρχείου» αλλά «και των άλλων Εκκλησιών στο ουµανιστικό πανανθρώπινο αίτηµα να υπάρξει αλλαγή στάσης και αλλαγή της εφαρµοζόµενης µεταναστευτικής πολιτικής». 

Για την Κουµουνδούρου, μεταξύ του σοβαρού πολιτικού που συζητά µε τις «κορυφές» και του αντισυµβατικού στελέχους που ντύνεται παπα-Σούρας στο καρναβάλι, πρωθυπουργίσιµος είναι µόνο ο πρώτος.


εφημερίδα ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: