Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Το ΚΚΕ πούλησε τον 902. Αν δεν τον πουλούσε δε θα ήταν ΚΚΕ, θα ήταν κάτι άλλο

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι πούλησε τον 902. Ανακοίνωσε ότι υλοποίησε την προ έτους απόφασή του να πουλήσει τον τηλεοπτικό σταθμό γιατί δεν μπορεί να τον συντηρήσει οικονομικά. Ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του ότι οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ δεν είναι σοσιαλιστικές νησίδες και ότι και αυτές υπόκεινται την καπιταλιστική κρίση και τις επιπτώσεις της. Όλα αυτά είναι γνωστά και θα έλεγα απολύτως συμβατά με την λογική του κόμματος ή καλύτερα με την...

λογική της ηγετικής ομάδας.

Το ΚΚΕ έχει αυτήν, την συγκεκριμένη κουλτούρα και σε τίποτα δεν έχει αποστεί από αυτά που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματος. Δεν διστάζει να απολύσει δεκάδες εργαζόμενους τόσο στον 902 όσο και στην Τυποεκδοτική ή σε άλλες επιχειρήσεις γιατί το κορυφαίο διακύβευμα είναι η ύπαρξη αυτή καθαυτή του κόμματος.
Τι νόημα άραγε θα είχε η ύπαρξη του τηλεοπτικού σταθμού αν κατέρρεε οικονομικά το ΚΚΕ και άρχιζε να χρωστάει στις τράπεζες με άμεση συνέπεια να είναι όμηρός τους; Το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του αλλά και στο κόμμα είναι στρατευμένοι στην υπέρτατη ιδέα της "ψυχή τε και σώματι" υπηρεσίας στο κόμμα και ότι θα αποδέχονται τις εξελίξεις και τις αποφάσεις αγόγγυστα.
Θεωρώ ότι ως μέλη του κόμματος όλοι εργαζόμενοι γνώριζαν το πού εργάζονται, με ποιους έχουν να κάνουν και ποιον στόχο υπηρετούν.

Όλοι οι εργαζόμενοι γνώριζαν ότι δεν ήταν οι "τυπικοί εργαζόμενοι" σε μια οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση. Γνώριζαν ότι δούλευαν σε μια κομματική επιχείρηση που η ίδρυσή της υπηρετεί απολύτως συγκεκριμένους στόχους. Ήταν δηλαδή πάνω απ΄ όλα κομματικά μέλη, στρατευμένοι στην αποστολή του κόμματος και τίποτα άλλο. Βέβαια, η εργασία τους αποτιμούνταν και πληρώνονταν με τις συλλογικές συμβάσεις που υπέγραφαν οι κλαδικές οργανώσεις, ήταν ασφαλισμένοι κλπ
Θεωρώ ότι ως έναν βαθμό δικαίως το ΚΚΕ θέλει να διαχωρίσει τις δικές του απολύσεις από τις άλλες του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα αφού ο πρωταρχικός παράγοντας της πρόσληψης διαφέρει.

Όμως, υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Τι άραγε θα μπορούσε να πράξει το ΚΚΕ σχετικά με τον τηλεοπτικό 902; Το γραφείο τύπου ισχυρίζεται ότι ήταν μονόδρομος η πώληση. Ήταν;
Νομίζω ότι αν η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ μπορούσε να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της και να "δει" και άλλα μοντέλα ή άλλους δρόμους θα ωφελούνταν το Κίνημα και συνολικότερα η κομμουνιστική αριστερά. Και εξηγούμαι:
Το ΚΚΕ θα μπορούσε να προτείνει στους εργαζόμενους να αναλάβουν την διαχείριση του τηλεοπτικού 902 και να τον λειτουργήσουν και με την δική του οικονομική βοήθεια στο βαθμό που άντεχε οικονομικά το ταμείο του. Θα μπορούσε να βάλει τον σταθμό να λειτουργήσει στη λογική της κολεκτίβας και λειτουργώντας μέσα σε ένα συγκεκριμένο αλλά όχι άκαμπτο πλαίσιο που εννοείται ότι θα υπηρετούσε το Κομμουνιστικό Κίνημα, την Αριστερά, τον πολιτισμό, τα κοινωνικά κινήματα, τη  νεολαία κλπ.

Δεν το έκανε, δεν επέλεξε αυτή τη "λύση" γιατί πολύ απλά διαφωνεί με τέτοιες λογικές θεωρώντας τες ότι δεν μπορούν οι "σοσιαλιστικές νησίδες" να ανατρέψουν το καπιταλιστικό σύστημα. Βέβαια, η αντίφαση είναι εμφανής. Το ίδιο το ΚΚΕ στήνει επιχειρήσεις μέσα στον καπιταλισμό για να αποκομίσει κέρδη ώστε να στηρίξει την κομματική δουλειά που έχει ως στόχο να προετοιμάσει την επανάσταση. Όμως, όταν η καπιταλιστική κρίση "χτυπάει" τις επιχειρήσεις του τότε απολύει τους εργάτες αφού δεν κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ..επανάσταση.

Αν το ΚΚΕ επέλεγε αυτό τον δρόμο τότε δεν θα ήταν το ΚΚΕ που ξέρουμε. Θα ήταν ίσως ένα άλλο ΚΚΕ που σήμερα, ίσως και πάλι, διεκδικούσε με αξιώσεις το ρόλο του leader στο κομμουνιστικό και αριστερό κίνημα. Όμως δεν είναι δυστυχώς...

Υ.Γ. Δεν θέλω να σχολιάσω την πρόταση που έγινε από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΥΓΗ ώστε να γινόταν ο 902 η τηλεόραση της Αριστεράς με την σύμπραξη όλων. Την θεωρώ πυροτέχνημα και ότι έγινε για να φέρει σε ακόμα πιο δυσχερή θέση τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ στη λογική του να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ πάση θυσία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για εμάς τους εργαζόμενους που βλέπαμε
τον σταθμό του ΚΚΕ, είναι απώλεια.
Για εμάς που τον στηρίξαμε οικονομικά
είναι αισθητή η ζημιά στην ενημέρωση μας
και στους αγώνες. Οι υπόλοιποι με τα
μαγαζάκια, το βλέπουν σαν μαγαζί.
Και υποκρίνονται τον ανησυχούντα.
Η ενημέρωση της ε.τ. δεν μπορεί να
σταματήσει, οι κομμουνιστές ξέρουν.
Την έχουν στην ημερήσια διάταξη.

Προσοχή στις ανευθυνότητες!
Όταν σου πουν: εγώ θα έλεγα να το
λειτουργήσουν οι εργαζόμενοι, πες
ότι δεν κρατάνε ούτε δύο μήνες αυτά
τα "όνειρα". Ο σταθμός δεν βγάζει ούτε
καν κόλλες ή πλακάκια (ουτοπίες κι αυτά).
Συνεχίζουμε με πιό μεγάλο πείσμα!

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο άρθρο που που διάβασα για το συγκεκριμένο θέμα...!!!!
Συγχαρητήρια στον αρθρογράφο