Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΤΑΙΝΙΑ: LibertariasLibertarias (Ελευθεριακές): Οι γυναίκες στον Ισπανικό Εμφύλιο

Σε έναν κόσμο ειδωμένο μέσα από τα μάτια των ανδρών, η ιστορία... δε θα μπορούσε παρά να καταγράφεται από αυτή τη σκοπιά. Με τον ίδιο τρόπο ακόμα και η ιστορία η γραμμένη "από τα κάτω", η ιστορία των επαναστάσεων και των κοινωνικών αντιστάσεων, αγνοεί σκόπιμα ή μη τις γυναίκες. Αυτές που επέλεξαν τον αγώνα κινούμενες από την ανάγκη για την ελευθερία, οπλισμένες με την οργή τους ενάντια στους καταπιεστές που δεν έχουν ούτε φύλο ούτε φυλή, μόνο το ίδιο λαίμαργο βλέμμα του κατακτητή.

Η ταινία αυτή ("Ελευθεριακές" μεταφράζεται στα ελληνικά επακριβώς) που πρόσφατα προβλήθηκε σε διάφορες καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενα πάρκα, είναι μία σπάνια ταινία παραγωγής 1996 που δεν βρίσκεται στα ελληνικά βιντεοκλάμπ και παρουσιάζει τη δράση των γυναικών στις γραμμές των αναρχικών κατά τον Ισπανικό εμφύλιο.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η προσπάθεια στην μετάφραση ήταν από συντρόφους αναρχικούς από την ΕΣΕ (Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση) και από πρωτοβάθμια σωματεία στους οποίους αξίζουνε πολλές ευχαριστίες.

Αγγλικός Τίτλος: Freedomfighters

Παραγωγή: Ισπανία, 1996

Γλώσσα: Ισπανικά

Υπότιτλοι: Ελληνικοί ενσωματωμένοι

Σκηνοθεσία: Vicente Aranda

Διάρκεια: 125'


Παίζουν:
Ana Belen ... Pilar
Victoria Abril ... Floren
Ariadna Gil ... Maria
Blanca Apilanez ... Aura
Laura Mana ... Concha
Loles Leon ... Charo
Jorge Sanz ... Obrero Hijo
Jose Sancho ... Obrero padreΔεν υπάρχουν σχόλια: