Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ζαχαροπλαστεία Χατζή, πλήθος παρανομιών σε βάρος εργαζόμενων, κανείς δεν αγγίζει τον εργοδότη !!

Οι εργαζόμενοι στα γνωστά ζαχαροπλαστεία Χατζής Α.Ε. της Θεσσαλονίκης απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο και με χρωστούμενα επιδόματα και Δώρα από το… 2009 έχουν βρεθεί στο δρόμο αποφασισμένοι να κάμψουν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας τους. Με παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα -που ξεκίνησαν την...
Πέμπτη και την Παρασκευή και συνεχίζουν σήμερα Σάββατο (έξω από το κατάστημα της οδού Σοφούλη, στις 18:00)- καλούν σε συμπαράσταση το λαό της πόλης.
Οι καταγγελίες τους φιλοτεχνούν ένα αποκρουστικό εργοδοτικό πρόσωπο της γνωστής φίρμας: «Μας έβαλε να πληρώσουμε από την τσέπη μας 4.000 ευρώ για την ένοπλη ληστεία που έγινε στο κατάστημα της Σοφούλη. Έπαιρνε μερίδιο από τα φιλοδωρήματα που αφήναν οι πελάτες για εμάς. Μας έβαζε να πληρώνουμε από την τσέπη μας τα ελλείμματα του ταμείου και τα λάθη, αλλά κρατούσε τυχόν πλεονάσματα. Επίσης, μας ανάγκαζε να υπογράφουμε μαζί με την πρόσληψη και το έντυπο της οικειοθελούς αποχώρησης με ανοιχτή ημερομηνία, έτσι ώστε να μπορεί να μας διώχνει όποτε θέλει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να καταβάλει αποζημιώσεις. Ήδη έχουν “απολυθεί” με αυτό τον τρόπο αρκετοί συνάδελφοι μας».
Για όλους αυτούς τους λόγους οι εργαζόμενοι κατέφυγαν σε επίσχεση εργασίας από τον Δεκέμβριο, έκαναν καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία προχώρησε σε μηνύσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων, έγιναν αγωγές. Η ιδιοκτησία των καταστημάτων, όμως, συνεχίζει να ξεφεύγει από τις υποχρεώσεις της. Εκμεταλλευόμενη το σαθρό ελεγκτικό σύστημα και για αποφύγει να πληρώσει τόσο τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους, όσο και τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ίδρυσε δύο νέες εταιρίες. την Χατζής Εμπορική και Γλυκιά Εστίαση Α.Ε. (Δεκέμβριο του 2011 και Ιανουάριο του 2012, αντίστοιχα). Με αυτό το κάλυμμα προσέλαβε καινούργιο προσωπικό με τις ίδιες συνθήκες εργασίας σπάζοντας στην πράξη την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έσυρε τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα εναντίον τους και εναντίον του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού ώστε να κάμψει τον αγώνα.
Η επιτροπή αγώνα εργαζομένων στον Χατζή καλεί σε συμπαράσταση όλους τους εργαζόμενους και συνεχίζει να διεκδικεί την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, απαιτώντας να επανέλθουν όλοι στις θέσεις εργασίας τους.


http://e-dromos.gr
http://ergasiakodeltio.wordpress.com/2012/05/27/%CE%B6%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AE-%CF%80%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BC/

Δεν υπάρχουν σχόλια: