Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Γ. Δραγασάκης: Παράθυρο μετεκλογικής συνεννόησης με σχέδιο SOS για την οικονομία

Την ανάγκη για εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων εκτάκτου ανάγκης σε τεχνοκρατικό επίπεδο αναφορικά με την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής απόκλισης και της κατάστασης στην οικονομία σημειώνει στην εφ όλης της οικονομικής ύλης συνέντευξή του στο CapitalTV και τον Σπύρο Δημητρέλη ο βουλευτής Β΄ Αθήνας και επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης...
Δραγασάκης.

Αυτά τα εναλλακτικά σχέδια, όπως υποστηρίζει, μπορούν να εκπονηθούν άμεσα από τεχνοκράτες που θα επιλεγούν από τα κόμματα με επιστημονικά κριτήρια στο πλαίσιο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), του ΚΕΠΕ ή του ίδιου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και “να καθήσουμε να μιλήσουμε πολιτικά μετά τις εκλογές”. Παράλληλα, εξηγεί ότι όσα ακούστηκαν για τις καταθέσεις τις τελευταίες ημέρες είναι απλές "σκέψεις και ιδέες" στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν συζητηθεί συλλογικά στο κόμμα και προσθέτει ότι σε κανένα σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το κόμμα δεν περιλαμβάνεται ως συστατικό η δέσμευση καταθέσεων. Για το θέμα της εκροής των καταθέσεων παραθέτει τη δική του “σκέψη” για την εφαρμογή ενός φόρου εξόδου κεφαλαίων, αντί του “παράλογου” φόρου που επιβάλλεται στον επαναπατρισμό καταθέσεων. Επίσης ο κ. Δραγασάκης προτείνει αναφορικά με βασικά σημεία της οικονομίας τα εξής:


Έξοδος από την κρίση
Προτείνει την εκπόνηση ενός 10ετούς σχεδίου για την οικονομία. Δεν λειτουργεί οικονομικά η συνταγή της “εσωτερικής υποτίμησης”. Χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Δεν μπορεί η αριστερά να εγγυηθεί την επιστροφή στο προηγούμενο επίπεδο ζωής με το παλιό σύστημα το οποίο έχει καταρρεύσει. “Μιλάμε για ριζικές μεταρρυθμίσεις παντού”. Επαναδιαπραγμάτευση των πάντων και επιδίωξη μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης. Όχι σε μονομερείς ενέργειες που θα φέρουν τη χώρα σε μειονεκτική θέση. “Πρέπει να έχουμε μια εξίσωση επιβίωσης”, λέει χαρακτηριστικά. “Η συνέχιση του πυρήνα της πολιτικής του μνημονίου θα μας οδηγήσει ουσιαστικά εκτός ευρώ”. Εξηγεί ότι η μείωση των δημοσίων δαπανών στο 35% του ΑΕΠ στο οποίο οδηγεί η συνταξή του μνημονίου θα οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική απόκλιση της Ελλάδας από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και θα καταστήσει αδύνατη τη χρηματοδότηση επενδύσεων και του κοινωνικού κράτους. “Θα παραμείνουμε στο ευρώ ως χώρα προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως οι λεπροί της Ευρώπης”, προσθέτει.


Τυχόν έξοδος από το ευρώ
“Θα οδηγήσει σε νέο κύκλο λιτότητας με εργαλείο τη νομισματική υποτίμηση”. Προσθέτει ότι μια έξοδος από το ευρώ θα μείωσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των σημερινών εισοδημάτων.


Τράπεζες
Με δεδομένο ότι ανακεφαλαιοποιούνται με χρήματα των φορολογούμενων, οι τράπεζες θα πρέπει να περάσουν υπό “δημόσια ιδιοκτησία” και ότι οι μετοχές θα πρέπει να είναι “κοινές μετά ψήφου”.Το σχέδιο που προτείνει προβλέπει δημόσιο έλεγχο χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών και αναπτυξιακή πιστωτική πολιτική.


Φορολογία
Χρεάζεται μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση και καταγραφή της πραγματικής περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων. Για το χαράτσι στα ακίνητα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί μετά τις εκλογές από φορολογούμενους με αξία περιουσίας έως ένα όριο.


Κλειστά επαγγέλματα
Θα πρέπει να γίνει μια επαναρρύθμιση, oύτε να παραμείνουν ως έχουν αλλά ούτε και να “ανοίξουν” με τον τρόπο που επιθυμεί η τρόικα

. http://www.capital.gr/News.asp?id=1513861

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν παιζετε ο τυπος. Ξερει μιλαει , εχει αποψη. Δειτε τον. Τοση σοβαροτητα χρονια ειχα να δω

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικός ο Δραγασάκης. Η ψυχή του επικαιροποιημενου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που ανακλινώνεται αύριο Παρασκευή και που θα απαντήσει σε πολλά γκρίζα σημεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει έτοιμος να αναλάβει τις κυβερνητικές ευθύνες και να προσπάθήσει να βγάλει τη χώρα και το λαό μας από τις συμπληγάδες, μέσα από μια δύσκολη πορεία που θα συμαδευτεί από βαθιές τομές. Η αίσθηση που έχω είναι πως πλέον και η κοινωνία είναι έτοιμη για αυτή την αλλαγή. Το γεγονός ότι παρά τις συγχρονισμένες και ολομέτωπες επιθέσεις με ψεύδη, συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις ο λαός μας δε "μασάει" με πείθει ότι το βράδυ των εκλογών θα μπορούμε να μιλάμε για νέα εποχή, για κυβέρνηση της αριστεράς.

Παναγιώτης Χατζησάββας
Δάσκαλος